BTC USD 61,337.5 Gold USD 1,792.47
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Covid-19 RM100,000 denda untuk ‘berita palsu’ berkait Covid-19 atau darurat

cek mek molek

CG Hardcore Club
Paid Membership
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
92,360
Reaction score
15,062
Points
1,906
Pewartaan Ordinan Darurat mudahkan polis ambil tindakan – KPN

12 March 2021

palsu01.jpg

Berita palsu yang disebar dan ditular menerusi aplikasi Whatsapp dan Facebook ini telah dinafikan Kementerian Kesihatan.


IPOH – Pewartaan Ordinan Darurat (Kuasa-kuasa Perlu) (No 2) 2021 berkuatkuasa hari ini akan memudahkan pihak polis mengambil tindakan kepada individu yang menyebarkan berita palsu.
Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador berkata, pewartaan itu sekali gus tidak memerlukan polis memohon arahan untuk menyiasat (OTI) yang sebelum ini mengambil masa agak lama.




Katanya, pewartaan ini bagi menangani isu berita palsu yang sengaja dimuat naik bagi mencetuskan rasa tidak senang hati satu pihak serta mengundang kegusaran orang awam.
“Saya alu-alukan keputusan yang telah dibuat oleh kerajaan supaya kesalahan-kesalahan sedemikian tidak lagi perlu pihak polis mendapatkan OTI.
“Kita ada pasukan yang memantau selama 24 jam tentang apa yang dihidangkan dalam sosial media.



Beliau berkata demikian selepas Majlis Pemakaian Sayap Juruterbang dan Penutupan Rasmi Kursus Lesen Private Pilot’s di Pangkalan Latihan Pasukan Gerakan Udara Polis Diraja Malaysia di sini hari ini.
Pada majlis itu, seramai sembilan pegawai kanan berpangkat Asisten Superintendan dan Inspektor menerima pemakaian sayap juruterbang.
Tambah Abdul Hamid, pihak polis sendiri akan membuat laporan sekiranya wujud berita dikategorikan sebagai berita palsu di media sosial.



“Saya rasa pihak media pun sedia maklum betapa banyak perkara yang dianggap sampah yang telah dimuatnaik oleh pihak bertanggungjawab dalam dan luar negara.
“Selama ini majoriti orang ramai marah dan rasa seolah-olah polis lambat atau tidak mengambil tindakan terhadap pelaku menyebarkan berita palsu,” katanya.

Dalam pada itu, Abdul Hamid memberitahu, seramai 330 individu ditahan mengikut kadar kompaun baharu sebanyak RM10,000 yang berkuatkuasa 11 Mac lalu mengikut Ordinan Darurat (Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit) Pindaan 2021.

Semalam MalaysiaGazette melaporkan melalui pewartaan itu Ordinan berita palsu, sesiapa yang menghasilkan, menyiar atau menyebarkan berita palsu akan berdepan denda sehingga RM100,000, penjara sehingga tiga tahun atau kedua-duanya berkuat kuasa esok, menurut warta kerajaan persekutuan.
Mereka yang membayar untuk penghasilan berita palsu itu akan berdepan hukuman lebih berat, dengan denda sehingga RM500,000 atau penjara enam tahun atau kedua-duanya. – MalaysiaGazette

 
Sponsored Post

akudotcom

Legendary Member
Top Poster #5
Joined
Jun 17, 2007
Messages
19,308
Reaction score
2,884
Points
201
Ini individu macai je dia hukum
Cuba tangkap lokman adam ke
Slalu kluar live kat fb tu
 

cariemas100

Active Member
Joined
Oct 24, 2020
Messages
1,103
Reaction score
360
Points
41
mengelipur pembangkang.

nak buat huru hara negara dgn propaganda palsu tak berjaya, dah kene sekat.

fikir lojik la, jika berita dari mulut geng dan balaci pembangkang semuanya betul, kenape nak mengelupur panas.
 

zari83

Active+ Member
Joined
Nov 24, 2011
Messages
4,136
Reaction score
988
Points
81
tn zari, berita annuar musa langgar sop tu berlaku sebelum Ordinan Darurat Kuasa-kuasa Perlu (No. 2) 2021 diwartakan dan dikuatkuasakan
Ordinan Darurat Kuasa-kuasa Perlu (No. 2) 2021 diwartakan dan dikuatkuasakan baru semalam

mmg betul cmm, cuma nak kepastian berita annuar musa langgar sop di meja makan tu berita palsu ke benar?
 

zari83

Active+ Member
Joined
Nov 24, 2011
Messages
4,136
Reaction score
988
Points
81
mengelipur pembangkang.

nak buat huru hara negara dgn propaganda palsu tak berjaya, dah kene sekat.

fikir lojik la, jika berita dari mulut geng dan balaci pembangkang semuanya betul, kenape nak mengelupur panas.

masa penyokong ph dulu bersungguh menyokong penghapusan akta berita tidak benar mungkin otak mereka belum mencapai pemikiran logik pada masa itu.. bila diorg lompat sokong bersatu segala kelogikan telah pulih.. tuan mmg ada point di situ, sy sokong!!
 

Maestro

Active+ Member
Joined
Nov 11, 2009
Messages
3,805
Reaction score
835
Points
81
Kat mana dia salah guna tu?


Kalau denda pasal duk sebarkan fahaman anti vaksin ke , burukkan frontliners ke ya la jugak...

Ni org duk persoal majoriti kerajaan yg di sibuknnya...

Tak ke taki taki rumba cam tu....
 

theblur

Super Active Member
Joined
Apr 15, 2012
Messages
7,587
Reaction score
970
Points
121
tak paham sgt, bukan ke benda ni bagus.

fitnah tu dosa besar. lebih takut dgn denda ke atau dosa besar?

kalau pun nak cakap benda ni menguntungkan PN, tang bahagian mana cakap akta ni cuma untuk pembangkang?

bak mai.
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
318,697
Reaction score
15,640
Points
2,376
ORDINAN DARURAT | Bukan Sekat Kebebasan Media & Politik

Ordinan Darurat Kuasa-Kuasa Perlu 2021 bukan untuk menyekat kebebasan media atau menghalang kebebasan bersuara dan kritikan terhadap kerajaan.

Sebaliknya, Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Saifuddin Abdullah berkata, ordinan itu hanya untuk memerangi berita palsu berkaitan COVID-19 dan perintah darurat dikuatkuasakan kini.

‘SUBSCRIBE’ saluran YouTube Buletin TV3 https://bit.ly/3oF4onJ untuk lebih banyak klip berita terkini.

 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Paid Membership
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
92,360
Reaction score
15,062
Points
1,906
Lukman Sheriff

· 1j ·

Walaupun saya beri tumpuan kepada Iki Putra, saya perlu nyatakan beberapa pendirian for the record. Kita mungkin boleh agree to disagree.

1. Kes menurun ke 1000 lebih dengan ekonomi yang terbuka, menunjukkan perimbangan yang berjaya oleh kerajaan hari itu. Langkah yg diambil cukup untuk turunkan jumlah kes walaupun saya ambil maklum polemik kurang testing. Kalau dapat turun bawah 1000 secara konsisten, ini menunjukkan kejayaan yang nyata. Tahniah kerajaan. Harap tidak Naik dan kita maintain SOP.

2. Ordinan fake news tentang berita darurat membimbangkan. Adalah dilaporkan mengatakan kerajaan hilang majoriti boleh disifatkan fake news. Ini tidak betul pada saya. Seseorang mungkin mengeluarkan pendapat berdasarkan analisis. Analisa politik berubah2 berdasarkan fakta pada waktu itu terutamanya apabila politician kita selalu melompat ke sana sini. Jadi Tak semestinya Fake news. Cara terbaik menanangi fake news adalah dengan “counter” nya dengan kebenaran terutamanya apabila kerajaan ada jentera besar.

3. Saya tidak bersetuju Parlimen tidak boleh bersidang atas alasan ramai yang tua. Adalah lebih baik dijalankan dengan SOP.

4. Saya harap kalau boleh vaksinasi negara disegerakan dengan secepat mungkin. Ini amat penting untuk negara.

Ini adalah pendirian saya. Masing2 ada pendirian sendiri. Saya defend view saya tetapi kalau boleh saya nak tumpu kepada penerangan kes Iki Putra yang saya lihat ramai masih terkeliru.

Pada saya rakyat mesti jelas mahkamah dengan nyata menaklukkan kes Sulaiman takrib kepada preclusion clause dan preclusion clause prevail. Preclusion clause diberi tafsiran yang amat luas yang menyebabkan bidangkuasa negeri kita pun tergugat. Akibatnya mungkin kita tidak boleh lagi menggubal banyak undang2 jenayah Islam. Contohnya perjudian. Kalau Ini bakal dicabar, kalau hakim ikut kes Iki, negeri tiada lagi kuasa menggubal. Tetapi masalahnya persekutuan pun tiada kuasa menggubal untuk perkara Islam di negeri2. Jadi tak boleh halang muslim berjudi lagi di negeri2? Ini absurd. Something wrong with the rationale.

Walaupun sekarang prioriti ramai adalah Kalimah Allah, saya akan terus menerangkan ini.

Jangan lupa untuk share dan kongsi
http://chng.it/5DJVqKm6r8

1615683744897.png
 

kopirait

CG Top Poster Club
Joined
Apr 18, 2010
Messages
38,941
Reaction score
2,929
Points
206
EwbKVJsUYAQEvPi.jpg


EwaZYiRVoAA6s41.jpg


Seramai 15 orang hadir berdemonstrasi secara aman membantah Ordinan Darurat di Jalan Parlimen petang tadi.​
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register