Rider Penghantar Makanan @ CG - Grabfood, Foodpanda, Honestbee, Grabean etc etc

Recommended Brokers


Sponsored Post

soul333

Fun Poster
Joined
Jun 14, 2009
Messages
603
Reaction score
27
Points
20
Kenapa foodpanda penang piket?
sebab tak puas hati dgn management berkenaan skim pembayaran baru



 

are_mer

Active Member
Joined
Oct 1, 2010
Messages
1,253
Reaction score
4
Points
25
kawasan perlis kedah ada tak ye....mcm mana nk join
 

Sniper

Super Moderator
Staff member
Joined
Feb 26, 2006
Messages
5,495
Reaction score
12
Points
70
pe cite eh psl mogok tu?

tgk berita smlm kata fp potong pembayaran dlm mase singkat

baru nk join jd rider ni
 

shah_ae

Legendary Member
Joined
Oct 27, 2008
Messages
14,274
Reaction score
273
Points
131
pe cite eh psl mogok tu?

tgk berita smlm kata fp potong pembayaran dlm mase singkat

baru nk join jd rider ni
Sistem gaji baru takde bayar hours...
Rider luar kl&Selangor Dah kene...
Kl&Selangor tlg support mogok utk membe2 luar...
 

Toycrane

Freshie
Joined
Oct 20, 2019
Messages
1
Reaction score
0
Points
33
Salam.

Den dalam perancangan untuk menyertai syarikat yang menyediakan perkhidmatan penghantaran makanan. Tengah tunggu motor untuk siap dibaiki dlu.

Jadi sementara menunggu, den nak kumpulkan seberapa banyak maklumat sebelum den mencampakkan diri dalam kerjaya tersebut. Perancangan nak buat part time ja.. sabtu ahad jadi laa..

Antara yg popular ialah GrabFood (GF) dan FoodPanda (FP).

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Info tentang FP


Setiap 1 jam Foodpanda bayar RM5.00 & RM6.00 pada weekend. Ni basic payment. Lepas 3 bulan bekerja, gaji akan naik sejam RM6.00 & RM7.00 weekend. Bila dah 6 bulan kerja gaji naik RM7.50 sejam & RM8.50 pada weekend. Manakala 1 trip delivery akan dapat tips RM3.00. Dalam masa sejam mungkin boleh dapat 4 order bergantung kepada permintaan order dalam kawasan tersebut.

Foodpanda bayar gaji secara mingguan. Setiap hari Selasa akan dapat gaji.

RATE PADA 11 March 2019
1 Jam rm4 (weekday) rm5 (weekend) , rm4 utk 1 trip (batch baru / #2) .. manakala rm5 utk 1 trip (batch #1)

Jika performance tak bagus, akan turun ke batch #3 (pembayaran rm3.5 1 trip) batch #4 (pembayaran rm3 1 trip)

Bonus penghantaran rm2 setiap penghantaran selepas jam 11 malam.



- Gaji dibayar melalui CIMB Bank. Bank lain tak ada masalah cuma lambat sikit la. Hari Selasa, rider yang ada akun CIMB akan dapat dulu, bank lain tunggu float clear baru merasa duit..beza sehari macam tu je.

- 3 bulan tak aktif, bole kene terminate.

- Fleet Manager abg Shahrizul mungkin dia boleh bantu untuk register, Area JB ni no.phone dia 0177728881.


Info tentang GF

- Harga beg rm150, utk rider baru, grab akan tolak rm50 setiap minggu dari akaun, bermakna 3 minggu bole setel hutang dah, kalo tak setel, boleh kene banned.

- Kalo kat service type hanya tulis grabfood bike, kene pegi office GF, minta tukar ke Grabfood sahaja. Kalo tak order takkan masuk.

- Kalo beg hilang / dicuri, kene bayar rm250 untuk amik beg baru beserta salinan report polis untuk dapat beg yg baru ..

Antara masalah GF

- Yg mana area kl, mcm byk masalah je skang, kene pickup jauh, tapi fare ciput...rider kata tak berbaloi..

- apps bug, bole terkena dapat double order, bila tekan let's go, salah satu order akan complete tiba2, walaupon kita blom siap hantar order tu..

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Dari segi jadual kerja, FP akan keluarkan jadual setiap hari rabu, kita boleh pilih nak start pkul brp, brp jam..

Manakala GF pula bebas, boleh on dan off sesuka hati mcm grab car juga..


Den duk jb, den igt nak pilih area skudai ja, setakat pemerhatian, yg banyak area skudai ni ialah FP.. ada baca komen kat fb GF, area johor tak byk lagi vendor guna GF ni, yg ada pon kawasan bandar.


Den duk baca komen2 rider2 kat group fb, mcm2 masalah yg mereka hadapi.
Masalah vendor la, insentif la.. tp kebanyakkan area kl sana..


Hati mcm berat nak pilh FP hihi, tapi kajian harus dijalankan terlebih dahulu, sebelum keputusan sebenar dapat dibuat.

Kepada sesiapa yg mempunyai info, sudikanlah diri anda untuk berkongsi apa2 maklumat yang anda tahu. Kalo den ada tersalah info, mohon tegur agar dapat den betulkan, agar dapat membantu rakan2 yg lain untuk mencari info yg benar. :D

Den pon akan update dari masa ke semasa insyaallah.

-Rujukan-

Satu
income grabfood macam mana? Sejam berapa n 1trip berapa?
 
Sponsored Post
Top
Log in Register