BTC USD 17,242.4 Gold USD 1,790.10
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Education Info Remaja & Idola: Peranan Ibu Bapa

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
388,706
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
388,706
Reaction score
25,675
Points
2,836
Awards
1
FB_IMG_1664103846075.jpg

Rehan, seorang remaja berusia 15 tahun, memang peminat kepada BTS. Gambar gambar BTS dikumpul, dan ditampal dalam buku skrap . Maklumat ahli kumpulan BTS dikumpul dan lagu lagu BTS sentiasa berkumandang. Begitu syulit untuk Rehan tinggalkan minatnya kepada BTS, Apalagi Rehan baik…

Tuan, puan, ini adalah satu tingkahlaku NORMAL untuk remaja seperti Rehan Pada usia ini mereka mula mencari identiti dan mula menunjukkan minat kepada dunia luar.

Malah pada seusia kanak kanak mereka mula mengidolakan watak fantasi seperti Ultraman, Power Rangers & watak superhero Marvel. Itu juga normal.

Semasa fasa ini, walaupun ibu bapa tidak berkenan dengan obsesi anak, ini adalah PELUANG untuk mengenali dan rapat dengan anak

Ambil tahu siapakah idola mereka dan kenali selebriti kegemaran mereka. Contohnya, Jika mereka minat kepada Aaron Aziz atau Caprice, beritahu mereka jangan terpengaruh dengan promosi Vape oleh selebriti ini.

Tanda amaran tingkahlaku remaja yang terlalu obses dengan idola mereka adalah apabila mereka mula berubah sikap, mengabaikan rutin harian seperti pelajaran, solat dan hubungan sosial kerana terlalu obses dengan idola.
.
Kesimpulannya tingkahlaku remaja seperti Rehan bukanlah membimbangkan. Anda juga pernah melalui fasa seperti Rehan dan mampu tersenyum membayangkan koleksi album backstreet boys, Nsync dan Linkin Park suatu ketika dahulu

PHM
 
Sponsored Post

rinoa99

Legendary Member
gem
Messages
19,485
Joined
Jun 5, 2022
Messages
19,485
Reaction score
2,584
Points
251
Awards
1
Kesian anak ni
Bapak dia bakar minat dia.

 

silverchair959

Legendary Member
gem
Messages
18,488
Joined
Dec 21, 2005
Messages
18,488
Reaction score
103
Points
138
dulu time aku kecik2 akak aku tampal poster dak2 new kids on the block bersepah sepah....siap buat buku scrap semua hahha

time aku pulak penuh dgn poster nirvana pastu zaman zine2 tuh semua...

dah berumur ni rileks jer benda2 tu semua jadi kenangan hahahha

skang ni time diaorg...just guide jer....mcm BTS tu...walaupun aku tak paham langsung psal KPOP tp bg aku BTS tu power dia dah sebaris Beatles dah huhuhuhu
 

rinoa99

Legendary Member
gem
Messages
19,485
Joined
Jun 5, 2022
Messages
19,485
Reaction score
2,584
Points
251
Awards
1
dulu time aku kecik2 akak aku tampal poster dak2 new kids on the block bersepah sepah....siap buat buku scrap semua hahha

time aku pulak penuh dgn poster nirvana pastu zaman zine2 tuh semua...

dah berumur ni rileks jer benda2 tu semua jadi kenangan hahahha

skang ni time diaorg...just guide jer....mcm BTS tu...walaupun aku tak paham langsung psal KPOP tp bg aku BTS tu power dia dah sebaris Beatles dah huhuhuhu

Zaman aku dulu bilik pun takde.
Tapi ada la beli kaset, CD.
Dah berumur, semua benda yg tak bawa manfaat akhirat nanti, aku buang.
BTS memang fenomena
Bukan omong kosong
Memang unik vokal" dalam band tu.
Blackpink pun tak boleh lawan BTS
 
Last edited:

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
388,706
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
388,706
Reaction score
25,675
Points
2,836
Awards
1
dulu time aku kecik2 akak aku tampal poster dak2 new kids on the block bersepah sepah....siap buat buku scrap semua hahha

time aku pulak penuh dgn poster nirvana pastu zaman zine2 tuh semua...

dah berumur ni rileks jer benda2 tu semua jadi kenangan hahahha

skang ni time diaorg...just guide jer....mcm BTS tu...walaupun aku tak paham langsung psal KPOP tp bg aku BTS tu power dia dah sebaris Beatles dah huhuhuhu

Pink ke BTS ke
Dah jadi fenomena seluruh dunia
Nak minat tu boleh asalkan berpada-pada
Tidak sampai tahap obses melampau yang boleh kacau kehidupan seharian
 
Sponsored Post

Top
Log in Register