BTC USD 64,396.7 Gold USD 2,320.95
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Remaja 19 tahun bermula jual 'kerepek' sekarang jadi jutawan dengan bisnes petfood

dloanman

CG Top Poster Club
gem
Messages
39,009
Joined
Apr 15, 2012
Messages
39,009
Reaction score
3,717
Points
266
Awards
1

Dari menjual 'kerepek' menjadi jutawan di usia 19 tahun​

Oleh Aliza Shah - 20 April 2024 @ 7:30 pagiKUALA LUMPUR: Laluan Munashraf Munawar untuk menjadi jutawan muda bermula selepas memerhatikan perjuangan keluarganya sendiri.

Ibu bapanya bekerja dengan gaji dan walaupun mereka cukup untuk hidup, Munashraf tahu dia mahu melakukan lebih banyak lagi.

Pada usia 23 tahun, dia kini bergelar jutawan berkali-kali ganda. Syarikatnya yang mengeluarkan makanan dan makanan tambahan haiwan jenama Biovet dianggarkan bernilai RM26 juta dengan menggaji hampir 200 orang.

Semangat keusahawanannya bermula pada usia 15 tahun, apabila dia memulakan perniagaan dropship yang menjual kasut yang diimport dari China.

'Saya menggunakan media sosial untuk menjual kasut itu, baik kepada rakan dan orang ramai. Saya untung antara RM10 dan RM15 sepasang kasut," katanya.

Memperlahankan perniagaannya pada usia 17 tahun untuk memberi tumpuan kepada peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), dia kemudiannya bermula dari awal, bekerja sebagai ejen produk.

"Saya ada jual terus, menjaja balang coklat di tepi jalan. Saya juga menjadi ejen 'kerepek' dan keju keropok. Apa-apa yang ada untuk dijual, saya jual," katanya.

Munashraf berkata ketika rakan-rakannya keluar berseronok, dia giat mencari jalan untuk memajukan diri dalam perniagaan.
"Saya belajar cara melakukan pemasaran, jualan dan penutupan. Saya mencari syarikat yang boleh saya jadikan ejen," katanya.

Beliau berkata selepas menubuhkan beberapa perniagaan yang pada mulanya menjanjikan, dia tidak dapat meningkatkannya lagi.

Tragedi juga melanda apabila ibunya meninggal dunia. Bagaimanapun, keinginan ibu bapanya untuk dia berjaya membantunya mengambil bahagian.

Idea untuk Biovet datang kepadanya selepas memerhatikan masalah kesihatan di kalangan kucing rakannya dan kucingnya sendiri, serta melihat beratur panjang di pejabat doktor haiwan.

"Saya mula melihat idea untuk mencipta rangkaian produk kucing saya sendiri," katanya sambil menambah selepas menjalankan penyelidikan pasaran, dia mula menghasilkan rangkaian vitamin kucing.

Munashraf berjaya mencatatkan jualan hampir RM1 juta pada tahun pertama.

Pada usia 19 tahun, dia membuat jutaan pertamanya. Menjelang 21 tahun, dia telah membayar lebih daripada RM500,000 dalam cukai pendapatan.
Munashraf menyasarkan untuk membuat bilion pertamanya sebelum 30 tahun.

Dia menyifatkan kejayaannya itu kerana mempunyai visi, kesediaan untuk belajar, ketabahan, serta mendapat sokongan daripada keluarga dan pasukannya.

"Jika anda tidak mempunyai visi, anda akan melakukan sesuatu dengan separuh hati. Sekarang pun, visi saya adalah untuk mengembangkan Biovet sejauh yang saya boleh dan membina hospital veterinar terbesar di Malaysia.

"Juga, jangan berputus asa. Biarkan orang berkata apa yang mereka mahu. Lakukan apa yang diperlukan untuk mencapai visi anda," kata Munashraf, yang kini melanjutkan pengajian di peringkat undang-undang.

Sementara itu, Nur Edlynn Zamileen yang lebih dikenali sebagai Cik B, 18 tahun, berdepan dengan cabaran berbeza.

Anak kepada usahawan kosmetik Datuk Seri Vida, dia terpaksa berjuang untuk dipandang serius sebagai ahli perniagaan kerana pergaulan dengan ibunya.

"Cabaran terbesar saya ialah menguruskan jangkaan orang. Apa sahaja yang saya lakukan, orang selalu mengaitkannya dengan ibu saya. Mereka mendakwa kejayaan saya adalah kerana kekayaan ibu.

"Saya masih perlu bekerja keras untuk mendapatkan apa yang saya mahu. Matlamat saya adalah untuk membuktikan kepada semua orang bahawa saya boleh mencapai kejayaan saya sendiri," katanya, sambil menambah bahawa dia bagaimanapun berterima kasih atas sokongan keluarga dan kakitangannya.

Diilhamkan oleh kepintaran berniaga ibunya, Cik B mula berniaga ketika di bangku sekolah, menjual fidget spinner kepada kawan-kawan.

Didorong oleh kejayaan, pada usia 14 tahun, dia memulakan perniagaannya menjual rangkaian makanan ringan Cik B Salmon Skin, yang menurutnya menjana jutaan pertamanya.

Cik B, yang berharap suatu hari nanti akan berjaya seperti ibunya, menasihati anak-anak muda supaya tidak berputus asa.

"Tidak salah untuk meminta bantuan tetapi ingat, hanya anda yang boleh membantu diri anda sendiri. Jika anda inginkan dan berusaha ke arah itu, anda boleh mencapainya," katanya.

z2004kerepek02_1713596973.jpg
Laluan Munashraf Munawar untuk menjadi jutawan muda bermula selepas memerhatikan perjuangan keluarganya sendiri. -NSTP/FARHAN RAZAK

sumber - https://www.nst.com.my/news/nation/2024/04/1040252/selling-kerepek-becoming-millionaire-19-nsttv
 
Sponsored Post

Sponsored Post

CG Sponsors
Back
Top
Log in Register