[Releven ke?] Gaji RM15,000/mth + biz income RM20,000/mth = OD/ASB

CG Sponsors




En. Rhoma Irama

Super Active Member
Joined
Nov 16, 2007
Messages
7,565
Reaction score
706
Points
111
Senario Incek Si Polan
  1. Gaji bulanan kasar = RM15,000
  2. Pendapatan bulanan perniagaan = RM20,000
  3. Perbelanjaan bulanan termasuk perbelanjaan perniagaan = RM6,000
  4. Cash current account = RM100,000
  5. Current OD = RM30,000
  6. Savings Tabung Haji = RM15,000
  7. Lain-lain akaun bank = RM25,000
  8. 3 keping credit card dengan nilai keseluruhan RM57,000
  9. Incek Si Polan sudah berkeluarga dan mempunyai 3 orang anak.
  10. Incek Si Polan tinggal di rumah sewa dan tidak mempunyai rumah sendiri.

Gaji bersih (15k+20k)-6k=RM29,000

Bagaimana boleh Incek Si Polan memanipulasikan OD/ASB untuk memaksimakan RM200,000 dalam akaun ASB.

Incek Si Polan seboleh-bolehnya tak mahu menggunakan RM100,000 yang ada dalam current akaunnya untuk di"OD"kan. Jumlah RM100,000 tersebut bertujuan sebagai backup perniagaan Incek Si Polan.

Untuk memudahkan cerita Incek Si Polan langsung takde meyimpan dalam ASB.

Aku terjumpa soklan ni dan masih belum terjawab :D.

Walaupun dah banyak thread berkenaan OD/ASB, siap ada kes study lagi, tapi pada aku kes ni lebih spesifik.
 
Last edited:
Sponsored Post

En. Rhoma Irama

Super Active Member
Joined
Nov 16, 2007
Messages
7,565
Reaction score
706
Points
111
Dengan RM29,000 pendapatan bersih setiap bulan Incek Si Polan mampu maxkan ASB nye kepada RM200,000 dalam masa 7 bulan sahaja.

Selepas bulan ke-7, apa perlu Incek Si Polan lakukan untuk menggandakan lagi simpanannya ASB nyer?
 

En. Rhoma Irama

Super Active Member
Joined
Nov 16, 2007
Messages
7,565
Reaction score
706
Points
111
Selepas bulan ke-7 boleh apply untuk unlock ASB. Sumbat lagi RM200,000 for the next 7 mths. Aci ke buat camni?
 

MASTER ZEKAMAN

Active+ Member
Joined
Sep 16, 2008
Messages
4,231
Reaction score
51
Points
30
macam incek punya cerita jer....!? Buat la apa yg patut nak maksimakan pitih tu....hehehe
 

darkkiller

Super Active Member
Joined
Jun 1, 2007
Messages
8,311
Reaction score
573
Points
111
Aisehmen,gaji besar dengan pendapatan dari perniagaan macam ni tiada rumah atau rumah kedai??Satu peluang yg dilepaskan begitu sahaja..Baik gunakan peluang ni beli rumah atau rumah kedai lelong dan sewakan.Gunakan lebihan sewa masukkan dalam ASB dan tanah/rumah akan menjadi hak milik sendiri tak lama nanti.Slow-slow penuhkan ASB dgn sewaan rumah ni..Gaji lebihan boleh beli emas

Bila anak nak pergi Universiti,boleh cagarkan mana-mana rumah untuk perbelanjaan anak,dan bila dia habis belajar suruh dia bayar rumah tersebut dan akan menjadi hak milik anak.
 

qai

Active+ Member
Joined
Nov 11, 2008
Messages
2,928
Reaction score
1
Points
25
tu la pasal..income puluh2 ribu tp dok umah sewa..
cam rugi la plak..
 

gold_minded

Active Member
Joined
Nov 24, 2008
Messages
1,073
Reaction score
25
Points
30
tu la pasal..income puluh2 ribu tp dok umah sewa..
cam rugi la plak..
rugi x la... tapi kalau duk umah sewa pun patut kene ade umah 5,6biji, x pun lebih lagi.. bagi sewa kat orang...hehhehe:D
 

myfxadvior

Fun Poster
Joined
Dec 10, 2008
Messages
744
Reaction score
68
Points
20
aiyoh... dgn duit sbyk tu mcm2 bleh buat... suh die belajar OD+ASB+LOAN ASB+ CC
 

azanney

CG Top Poster Club
Joined
Oct 18, 2008
Messages
48,937
Reaction score
351
Points
131
mai memorex....hahahahaaa
 
Sponsored Post
Top
Log in Register