BTC USD 48,977.5 Gold USD 1,786.69
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Rekemenkan PC Harware bajet RM1,500

Ahmad07

Legendary Member
Messages
10,366
Joined
Aug 11, 2007
Messages
10,366
Reaction score
879
Points
161
Salam sume..

Aku skang nak upgrade hardware pc aku tu... rasenye bende2 lain bleh menten ialah casing, DVD writer, mouse, keyboard, monitor, hard disk dan bende2 kecil kecilan tu la kot...

Main part yg kene beli baru ialah:

1. Mainboard
2. Processor
3. Ram
4. Hard disk (sebab hardisk lame tu maybe akan efek performance kalo install OS dlm tu)
5. Graphic Card
6. Power Supply


tu jer kot, kalo ade tertinggal nnti bagitau la ek... so, total bajet aku ialah RM1500, dan PC ni aku nak kasi adik aku wat main game jer.. so, fokus lebih kpd GC la.. huhuhu...

jadi, nak mintak pandangan forumer2 sekelian utk rekemen brand ape yg bagus utk setiap item2 diatas...

thanx in advance...
 
Sponsored Post

qreemall

Legendary Member
Messages
19,645
Joined
Mar 22, 2008
Messages
19,645
Reaction score
54
Points
120
game jenis camne adik hg main tuh?
tu ada kaitan gak tuh dgn perletakkan bajet...
 

anbusan

Super Active Member
Messages
8,368
Joined
Jan 22, 2006
Messages
8,368
Reaction score
306
Points
91
aku pun tgh plan nak upgrade hehe, 3 mende je aku crk mobo, processor gan RAM miahaha....aku bajet2 amik amd phenom black edition dlm 1k le huhu tp kene tggu lai 2 bln miahahaha
 

Ahmad07

Legendary Member
Messages
10,366
Joined
Aug 11, 2007
Messages
10,366
Reaction score
879
Points
161
game jenis camne adik hg main tuh?
tu ada kaitan gak tuh dgn perletakkan bajet...

Bajet dah fix, sekitar RM1500... ape2 game 3D yg bleh main dengan bajet tersebut, asal seimbang dan takde bottle neck antara kombinasi GC, CPU, RAM n MOBO...
 

qreemall

Legendary Member
Messages
19,645
Joined
Mar 22, 2008
Messages
19,645
Reaction score
54
Points
120
Bajet dah fix, sekitar RM1500... ape2 game 3D yg bleh main dengan bajet tersebut, asal seimbang dan takde bottle neck antara kombinasi GC, CPU, RAM n MOBO...

bole bg contoh games yg adik ko nak main tuh?
ye la...
nk tgk gak kot2 jenis high-end atau jenis biasa2 je gamesnye tuh...
:-?
 

mangkaq

Super Active Member
Messages
8,834
Joined
Mar 13, 2008
Messages
8,834
Reaction score
71
Points
75
GC apa nak G-Force la bagi aku sedap!!
Kebanyakkan games skrg kne support dgn G-Force!!
Kalo maen games online cth cam Jin Online tak payah la kot!!
 

nashburn

Super Active Member
Messages
6,374
Joined
Mar 8, 2008
Messages
6,374
Reaction score
68
Points
70
Aku baru je upgrade, budget lebih kurang tu gak memula. Tapi terover budget... huhuh

hope boleh buat guideline

AMD Phenom II x3 720 2.8Ghz = RM405
Gigabyte MA785GT-UD3H = RM355
RAM Corsair 2GB x2 = RM334
HDD 1TB = RM275
ATI 4870 = RM250 (2nd hand beli kat member)
PSU Corsair 650TXUK TX Series = RM440

tak jadi beli speaker sebab over budget :(
 

Ahmad07

Legendary Member
Messages
10,366
Joined
Aug 11, 2007
Messages
10,366
Reaction score
879
Points
161
bole bg contoh games yg adik ko nak main tuh?
ye la...
nk tgk gak kot2 jenis high-end atau jenis biasa2 je gamesnye tuh...
:-?

aduss.. kalo aku kasi jenis high end punye, mesti ko cakap, mane cukup bajet 1.5k, GC saje dah 1k utk main game tu... :))

sebab tu aku fix kan bajet, dan GC akan folow aku punye bajet, bukan aku yg folow game yg nak main... :)cgrock
 

nashburn

Super Active Member
Messages
6,374
Joined
Mar 8, 2008
Messages
6,374
Reaction score
68
Points
70
Sekarang ni mobo AMD dah ada gfx sendiri, takyah beli pun takpe. Pasal AMD dah beli ATI.
Tapi kalau nak main game yg graphic berat2 beli la yg best2 punya gfx...:D
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register