Refleksi diri : mari bertaubat sebelum terlambat

CG Sponsors
SmartCaliph

Freshie
Joined
Apr 8, 2013
Messages
6
Reaction score
1
Points
8


hidup kita...kian waktu berlalu, kian singkat masa yang tinggal. ALLAH......apakah cukup bekalan yang bakal dibawa nanti?

diri ini punya dosa yang tak tergalas di bahu....punya pahala yang tak seberapa bilangannya..barangkali juga pahala yang sedikit itu bakal dituntut mereka yang pernah kuzalimi. ALLAH....bagaimanakah nasib hamba MU ini di sana nanti?

Ilaahi lastu lilfirdausi ahla
walaa aqwaa 'alannaaril jahimi
fahabli taubatan waghfir dzunuubi
fa innaka ghoofiruddzambil 'adziimi

Dzunuubi mitslu a'daadir rimaali
fahablii taubatan yaa dzaljalaali
wa'umrii naaqishun fiikulliyaumi
wa dzambii zaa-idum kaifahtimali

Ilaahi 'abdukal 'aashi ataaka
muqirron biddzunuubi waqod da'aaka
fa in taghfir fa anta lidzaaka ahlun
wa in tadrud faman narjuu siwaaka

Oh Tuhan, aku bukanlah ahli surga
Juga tak mampu menahan siksa neraka
Kabulkan taubat ampuni dosa-dosaku
Hanyalah Engkau pengampun dosa hamba-Mu

Dosa-dosaku tak terhitung bagai debu
Ya Illahi terimalah amal taubatku
Sisa umurku berkurang setiap hari
Dosa-dosaku makin bertambah Yaa Illahi

Hamba yang berdosa datang bersimpuh
Menyembah-Mu
Mengaku menyeru dan memohon ampunan-Mu

Ya ALLAH....ampuni dosa-dosa hamba Ya ALLAH..ampuni dosa ibubapa hamba dan saudara2 hamba dan sahabat2 hamba dan mereka2 yg hamba kasihi.

Ya ALLAH...matikan hamba dalam husnul khotimah.

Ya ALLAH...hanya kepada MU hamba memohon, hanya pada MU hamba mengharap belas kasihan...tiada daya hamba untuk menanggung siksa api neraka MU jua siksa alam kubur.

Ya ALLAH...Maha Suci Engkau Ya ALLAH...Engkaulah yang memakbulkan setiap permintaan hamba2 MU yang hina ini, maka perkenankanlah doa hamba Ya ALLAH. Kepada MU sahajalah tempat kami berserah diri dan meminta pertolongan.

اللَّهُمَّ أَنْتَ رَبِّي لّا إِلَهَ إِلَّا أَنْتَ، خَلَقْتَنِي وَأَنَا عَبْدُكَ، وَأَنَا عَلَى عَهْدِكَ وَوَعْدِكَ مَا اسْتَطَعْتُ، أَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرٍّ مَا صَنَعْتُ، أَبُوءُ لَكَ بِنِعْمَتِكَ عَلَيَّ، وَأَبُوءُ بِذَنْبِي فَاغْفِر لِي فَإِنَّهُ لَا يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلَّا أَنْتَ

‘O Allaah, You are my Lord, there is no God but You, You created me and I am your servant and I abide to your covenant and promise as best as I can, I take refuge in you from the evil of which I committed. I acknowledge your favour upon me and I acknowledge my sin, so forgive me, for verily no one can forgive sin except you.’

Ya Allah! Pengampunan-Mu adalah lebih luas daripada dosa-dosaku dan pengampunan-Mu terhadapku adalah lebih tertunai daripada amalan baikku. Ya Allah! Sesungguhnya daku telah banyak sekali menganiaya diriku sendiri, tiada yang dapat mengampuni dosaku itu kecuali Dikau; Maka berikanlah daku keampunan-Mu, kasihanilah daku.
Ya Allah, Ya Tuhanku! Terimalah taubatku, suci bersihkanlah segala dosaku dan kabulkanlah permohonanku. Sesungguhnya Dikau Maha Pengampun lagi Maha Penyayang!
 
Top
Log in Register