BTC USD 40,725.0 Gold USD 1,864.85
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Rebate Personal Loan..adakah aku terkena dgn bank?

console

Fun Poster
Joined
Nov 20, 2012
Messages
381
Reaction score
10
Points
15
Salam...

Pada tahun 2012, aku ada buat Personal Loan dengan Bank Rakyat sebanyak RM67000.

Start bayar pada Oktober 2012 sebanyak RM502 sebulan selama 20 tahun (Ya, time ni memang tahun dibenarkan maksimum selama 20 tahun).

Kalau tak silap, interest adalah 3.99...

Bulan 11 2020, aku pun tanyalah Bank Rakyat berapa baki untuk full settlement (termasuk rebate). Mak aihhh, terkejut aku bila baki adalah lebih kurang RM58000. Kalau ikutkan aku dah bayar sebanyak RM502 x 90 bulan = RM45180 (Lebih kuranglah, itu pun dah tolak 6 bulan moratorium). Tp jumlah yg ditolak dari pinjaman tu hanyalah lebih kurang RM9000 jer. Baki RM36000 tu interest bank saja ke?

Persoalannya, normal ke mcm ni? Rasa mcm tertipu jer....aihhhh
 
Sponsored Post

imabiz

Active Member
Joined
Mar 27, 2009
Messages
2,268
Reaction score
41
Points
40
kalau buat kira2 interest setahun lebih kurang RM2673. Darab 20 tahun. RM53466. ni interest sahaja. jadi total tuan kena bayar selama 20tahun tu RM53466 + RM67000 = RM120466

RM120466 bahagi 20 tahun = RM6023.3 bahagi 12bulan = lebih kurang RM502 sebulan.


Total pembayaran selaam 20 tahun RM120466 - jumlah tuan dah bayar RM45180 = jadi baki pinjaman sepatutnya RM75286, jadi sebab nak settlement awal bank tolaklah interest sikit jadilah RM58000 , maaf jika ada kesilapan. saya congak2 gitulah..
 
Last edited:

console

Fun Poster
Joined
Nov 20, 2012
Messages
381
Reaction score
10
Points
15
kalau buat kira2 interest setahun lebih kurang RM2673. Darab 20 tahun. RM53466. ni interest sahaja. jadi total tuan kena bayar selama 20tahun tu RM53466 + RM67000 = RM120466

RM120466 bahagi 20 tahun = RM6023.3 bahagi 12bulan = lebih kurang RM502 sebulan.


Total pembayaran selaam 20 tahun RM120466 - jumlah tuan dah bayar RM45180 = jadi baki pinjaman sepatutnya RM75286, jadi sebab nak settlement awal bank tolaklah interest sikit jadilah RM58000 , maaf jika ada kesilapan. saya congak2 gitulah..
ooooo...mcm tu perkiraannya..... ingatkan, interest tu darab ngan 8 tahun jer...balance tu tolak pokok....hmmm... apapun thanks tuan...
 

jaws_am

Legendary Member
Joined
May 29, 2008
Messages
13,272
Reaction score
3,137
Points
201
Bila kita wat loan lama drag masa..
Mmg mcm tu..

Principle vs interest..

Aku xpasti kenapa bank buat mcm ni..

Tapi aku kira mcm penindasan.. Terutama klo kita wat akad islamic..

Patutnya total payment merangkumi
Interest + perinciple.. 50%/50%

Let say rm1600 payment sebulan..
Rm800 merupakan perinciple + rm800 interest payment..

Tgk gambar rajah dibawah.. Ini penindasan kepada peminjam.. Let say aku nak bayar full payment.. Selepas 5 tahun.. Rupanya aku bayar interest yg banyak berbanding principle..

principal-payment2.png


Kat sini ada yg leh bantu aku.. ?

Tumpang persoalan TT..

Kenapa bank buat interest nya dilebihkan..

Klo dalam term islam mereka panggil akad apa yer ?

Sebab aku nmpk mcm penindasan..

Atau aku salah faham ttg pinjaman ?

Terima kasih.
 

console

Fun Poster
Joined
Nov 20, 2012
Messages
381
Reaction score
10
Points
15
Bila kita wat loan lama drag masa..
Mmg mcm tu..

Principle vs interest..

Aku xpasti kenapa bank buat mcm ni..

Tapi aku kira mcm penindasan.. Terutama klo kita wat akad islamic..

Patutnya total payment merangkumi
Interest + perinciple.. 50%/50%

Let say rm1600 payment sebulan..
Rm800 merupakan perinciple + rm800 interest payment..

Tgk gambar rajah dibawah.. Ini penindasan kepada peminjam.. Let say aku nak bayar full payment.. Selepas 5 tahun.. Rupanya aku bayar interest yg banyak berbanding principle..

View attachment 316232

Kat sini ada yg leh bantu aku.. ?

Tumpang persoalan TT..

Kenapa bank buat interest nya dilebihkan..

Klo dalam term islam mereka panggil akad apa yer ?

Sebab aku nmpk mcm penindasan..

Atau aku salah faham ttg pinjaman ?

Terima kasih.
aku tgk pinjaman perumahan gomen aku pun mcm ni.... interest lg tggi dari prinsipal... cuma, prinsipal tu akan beransur² naik setiap tahun...dah tahun ke 7, interest still lg tggi dari bulanan....itu gomen loan tu....
 

otaida00taj

Legendary Member
Joined
Apr 4, 2007
Messages
10,571
Reaction score
79
Points
120
memang macam tu.
kalau konvensional, biasanya apa yang kita bayar adalah 2x ganda dari apa yang kita pinjam.
kalau islamic, biasanya 2.5-2.8x ganda...
 

jaws_am

Legendary Member
Joined
May 29, 2008
Messages
13,272
Reaction score
3,137
Points
201
aku tgk pinjaman perumahan gomen aku pun mcm ni.... interest lg tggi dari prinsipal... cuma, prinsipal tu akan beransur² naik setiap tahun...dah tahun ke 7, interest still lg tggi dari bulanan....itu gomen loan tu....

Kebanyakkan loan semua mmg gini konsep..
Dilebihkan interest ke dalam pinjaman diawal bayaran..

Kenapa ?

Sebab ni sistem riba..
Buat penindasan atas orang yg meminjam..
Motifnya keuntungan..

Sebab tu ada orang yang tak setuju dengan pinjaman islamic..

Walaupun di akad secara sah..
 

TT

CG Super Hardcore Club
Joined
Jan 13, 2009
Messages
154,797
Reaction score
21,195
Points
1,671
fuh pg ikat smpai 20thn. mmg gilela interest die. ptot dh buat kira2 dulu. masa apply mesti dapat brochure. study dulu


-mber ak aritu nk loan aeon amik y15 entah knapa kedai ckp ikat 3thn xlepas, abg kena loan 5thn. dh jd 16k moto tu. sengaja dorg ni drag panjang nk kaut lebih. pdhal monthly baru rm280 je. bole plak kata xlepas. pg kedai lain, ok je lepas loan. cancel kan yg kedai 1st tu marah2 staff tu call hihi
 

console

Fun Poster
Joined
Nov 20, 2012
Messages
381
Reaction score
10
Points
15
fuh pg ikat smpai 20thn. mmg gilela interest die. ptot dh buat kira2 dulu. masa apply mesti dapat brochure. study dulu


-mber ak aritu nk loan aeon amik y15 entah knapa kedai ckp ikat 3thn xlepas, abg kena loan 5thn. dh jd 16k moto tu. sengaja dorg ni drag panjang nk kaut lebih. pdhal monthly baru rm280 je. bole plak kata xlepas. pg kedai lain, ok je lepas loan. cancel kan yg kedai 1st tu marah2 staff tu call hihi
Dulu x fikir...fikir nak bulanan rendah jer...lg pun ada niat nak buat full settlement awal... ingatkan, kalau nak full settlement selepas 8 tahun, interest akan dikira setakat 8 tahun jer....patutlah bank ni untung besar....
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register