Ratusan Juta Nombor Telefon Pengguna Facebook Di Jual Melalui Bot Telegram

CG Sponsors




Xploit Machine

CG Top Poster Club
Joined
Nov 23, 2012
Messages
26,008
Reaction score
3,798
Points
236
26.01.20.21 - Global, Data pengguna kini telah menjadi salah satu ancaman besar, dimana ramai pihak tidak bertanggungjawab mendapatkannya dan menjual ia untuk beberapa tujuan. Terbaru, melalui laporan Vice Motherboard, ia didapati terdapat sebuah bot Telegram yang sedang menjual data berbentuk nommbor telefon pengguna Facebook. Mengikut pengkaji sekuriti, bot berkenaan dilihat mempunyai data untuk 533 juta pengguna Facebook – yang hadir melalui salah satu kerentanan yang telah dibaiki pada 2019 lepas.

Bot Telegram ini dilihat membolehkan pengguna memasukkan ID pengguna Facebook, dan mendapatkan nombor telefon pengguna berkenaan – sekiranya terdapat dalam pangkalan data berkenaan. Seseorang akan perlu membayar antara $20 untuk satu informasi, atau $5000 untuk sekitar 10,000 kredit untuk dapatkan informasi berkenaan. Memandangkan ramai pengguna jarang mengubah nombor telefon kerap, maka kerentanan ini adalah salah satu yang serius, dan memberikan ancaman kepada ramai pengguna seluruh dunia.

Screenshot-3738.jpg

Berita asal https://www.vice.com/en/article/xgz7bd/facebook-phone-numbers-bot-telegram
 
Sponsored Post

GamezStar

CG Top Poster Club
Joined
Jul 1, 2008
Messages
31,263
Reaction score
1,542
Points
201
Hmm.. rasanya facebook atau aapa2 media sosial da leh remove bind acc sosial media ke phone org.. bind pakai email cukp la .. aku rasa masalah ni dari zaman dulu kensudah masalah kebocoran.. da 2021 masalah sama
 

maxpda

Super Active Member
Joined
Jan 15, 2007
Messages
7,255
Reaction score
167
Points
83
Dah jadi mcm ni fb nak bayar ke pampasan.. Mesti la x kan... Last2 pengguna jugak yang rugi dan jadi mangsa spam
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
290,529
Reaction score
12,172
Points
2,376
26.01.20.21 - Global, Data pengguna kini telah menjadi salah satu ancaman besar, dimana ramai pihak tidak bertanggungjawab mendapatkannya dan menjual ia untuk beberapa tujuan. Terbaru, melalui laporan Vice Motherboard, ia didapati terdapat sebuah bot Telegram yang sedang menjual data berbentuk nommbor telefon pengguna Facebook. Mengikut pengkaji sekuriti, bot berkenaan dilihat mempunyai data untuk 533 juta pengguna Facebook – yang hadir melalui salah satu kerentanan yang telah dibaiki pada 2019 lepas.

Bot Telegram ini dilihat membolehkan pengguna memasukkan ID pengguna Facebook, dan mendapatkan nombor telefon pengguna berkenaan – sekiranya terdapat dalam pangkalan data berkenaan. Seseorang akan perlu membayar antara $20 untuk satu informasi, atau $5000 untuk sekitar 10,000 kredit untuk dapatkan informasi berkenaan. Memandangkan ramai pengguna jarang mengubah nombor telefon kerap, maka kerentanan ini adalah salah satu yang serius, dan memberikan ancaman kepada ramai pengguna seluruh dunia.


Berita asal https://www.vice.com/en/article/xgz7bd/facebook-phone-numbers-bot-telegram
Dia dapat no telefon dari FB
Tu yang mana update dekat profile je kan
Atau yang tak update pun depa dapat detect skali
 

ViperX

Active+ Member
Joined
Oct 10, 2016
Messages
4,727
Reaction score
597
Points
81
Dia dapat no telefon dari FB
Tu yang mana update dekat profile je kan
Atau yang tak update pun depa dapat detect skali
rasanya yang letak no fon kt profile tu...
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
290,529
Reaction score
12,172
Points
2,376

Xploit Machine

CG Top Poster Club
Joined
Nov 23, 2012
Messages
26,008
Reaction score
3,798
Points
236
Dia dapat no telefon dari FB
Tu yang mana update dekat profile je kan
Atau yang tak update pun depa dapat detect skali
gi kat setting, bahagian penerimaan SMS tu ada nombor telefon :)
 

P_M_L

Active Member
Joined
Apr 8, 2009
Messages
2,498
Reaction score
60
Points
40
bukan takat FB je, whasapp pun dah x selamat dah..

ps: whasapp da mark beli
 
Sponsored Post
Top
Log in Register