BTC USD 17,227.6 Gold USD 1,789.20
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Rampasan kuasa sedang berlaku di Beijing?

Yallah

Active+ Member
Messages
2,627
Joined
Jun 21, 2021
Messages
2,627
Reaction score
356
Points
41
8E872B14-B828-4D6C-95E0-49488DC55E90.jpeg

Jeneral Li Qiaoming didakwa bakal mengambil alih jawatan Presiden daripada Xi Jinping jika rampasan kuasa itu benar-benar berlaku. - Foto Agensi

Rampasan kuasa sedang berlaku di Beijing?​

Astro Awani
September 25, 2022 06:18 MYT


BEIJING - Media sosial di China kecoh dengan khabar angin tentang kemungkinan rampasan kuasa telah berlaku di Beijing, kira-kira seminggu selepas dua bekas menteri dihukum atas kesalahan rasuah yang disifatkan sebagai keputusan paling kontroversi dalam sejarah negara itu.

Beberapa rakaman video yang menjadi tular di Twitter turut mendakwa Presiden Xi Jinping kini diletakkan di bawah tahanan rumah setelah pergerakan tentera yang tidak pernah berlaku sebelum ini dilihat menuju ke kediaman pemimpin tersebut di ibu kota, namun tiada sebarang pengesahan rasmi dibuat.

Ketika ini, sejumlah pengguna media sosial di China mendakwa kudeta sedang berlaku dan ketua tentera, Jeneral Li Qiaoming bakal dilantik sebagai Presiden baharu.

"Kenderaan milik Tentera Pembebasan Rakyat (PLA) menuju ke #Beijing pada 22 September lalu bermula dari daerah Huanlai berhampiran Beijing ke bandar Zhangjiakou, wilayah Hebei melibatkan keseluruhan konvoi sejauh 80 kilometer.

"Selain itu, terdapat khabar angin #XiJinping diletakkan di bawah tahanan rumah setelah pegawai kanan #CCP (Parti Komunis China) menyingkirkan beliau sebagai pemimpin PLA," ujar pengguna Twitter yang menggunakan nama akaun Jennifer Zeng.

Sementara itu, seorang lagi pengguna media sosial yang menggunakan nama akaun Steve Smith turut mengiyakan khabar angin itu.

"Sesuatu yang 'besar' sedang berlaku di China, mungkin rampasan kuasa. Ribuan penerbangan telah dibatalkan dan berlaku pergerakan tentera berskala besar," katanya.

The Epoch Times memetik data Flight Master melaporkan sebanyak 9,583 penerbangan domestik telah dibatalkan pada 21 September lalu yang melibatkan 59.66 peratus jumlah jadual pada hari tersebut.

Selain itu, laporan itu juga menyebut tentang pembatalan lebih 50 peratus di beberapa hab pengangkutan udara Beijing. - Agensi

https://www.sinarharian.com.my/a ... san-kuasa-di-china?
 
Last edited:
Sponsored Post

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
388,706
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
388,706
Reaction score
25,675
Points
2,836
Awards
1
Tanda-tanda ekonomi dunia akan merudum ke ni
Kita dah maklum China ni kuasa besar ekonomi dunia
 

Mad_Hatter

Legendary Member
gem
Messages
10,115
Joined
Apr 12, 2011
Messages
10,115
Reaction score
1,646
Points
201
Kalau China perang, harga barang mesti meroket naik, sebab banyak barang made in China nie.
 

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
388,706
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
388,706
Reaction score
25,675
Points
2,836
Awards
1
Kalau China perang, harga barang mesti meroket naik, sebab banyak barang made in China nie.

Ni betul tuan
Tu saya kata tanda ekonomi akan merudum
 

GamezStar

CG Top Poster Club
gem
Messages
41,288
Joined
Jul 1, 2008
Messages
41,288
Reaction score
4,307
Points
261
Awards
1
Tanda-tanda ekonomi dunia akan merudum ke ni
Kita dah maklum China ni kuasa besar ekonomi dunia

asia n kecik2 akn sensara... klu askar dianorg mengila habis la ww3 takut perang taiwan je tu
 

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
388,706
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
388,706
Reaction score
25,675
Points
2,836
Awards
1
asia n kecik2 akn sensara... klu askar dianorg mengila habis la ww3 takut perang taiwan je tu

Perang dengan Taiwan tunggu masa ja tu
Kita pun kena jaga-jaga juga tu sebab China dah lama nak rebut Laut China Selatan
Dah nama pun dia punya kan
 

GamezStar

CG Top Poster Club
gem
Messages
41,288
Joined
Jul 1, 2008
Messages
41,288
Reaction score
4,307
Points
261
Awards
1
Kalau China perang, harga barang mesti meroket naik, sebab banyak barang made in China nie.

kereta honda 8 bulan kene tunggu queue... tunggu.. ada yg kene tunggu 2thn la klu mcm ni hahahaha
 

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
388,706
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
388,706
Reaction score
25,675
Points
2,836
Awards
1
kereta honda 8 bulan kene tunggu queue... tunggu.. ada yg kene tunggu 2thn la klu mcm ni hahahaha

Usah kata 2 tahun
Takut tak sampai-sampai je tuan sebab semua tak jalan
 
Sponsored Post

Top
Log in Register