Ramai tak mampu beli rumah PR1MA lebih RM250,000

CG Sponsors




lau_kau

Super Active Member
Joined
Aug 2, 2007
Messages
9,163
Reaction score
957
Points
121
Dh bertahun2 siap smp la xdpt kunci lg rumah prima nie
 
Sponsored Post

Xploit Machine

CG Top Poster Club
Joined
Nov 23, 2012
Messages
24,571
Reaction score
3,693
Points
236
56 Fasa Projek PR1MA Di Batalkan

Sebanyak 56 fasa projek pembangunan bernilai RM9.98 bilion di bawah Perbadanan PR1MA Malaysia (PR1MA) telah dibatalkan, menurut Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT).

KPKT dalam jawapan bertulis yang dipaparkan di laman web Parlimen hari ini memaklumkan, jumlah itu adalah sebahagian daripada 131 fasa projek yang telah dirancang sebelum ini dengan nilai RM25.64 bilion.

“Hasil pengauditan terhadap polisi, kewangan dan ‘business model’ PR1MA mendapati perbadanan itu perlu membaiki kedudukan kewangan untuk meneruskan projek pembangunan yang sedang dilaksanakan.

“Hasil penilaian yang telah dibuat menunjukkan hanya 75 fasa projek dapat diteruskan,” menurut kementerian itu dalam jawapan kepada Akmal Nasrullah Mohd Nasir (PH-Johor Bahru) yang ingin tahu status terkini laporan hala tuju PR1MA dan senarai tindakan segera yang telah digariskan berdasarkan laporan tersebut.

KPKT berkata status kemajuan di tapak untuk semua 75 fasa projek itu kini melebihi 50 peratus pembinaan dan mempunyai Lesen Pemajuan Perumahan Dan Permit Iklan Jualan (APDL).

Kementerian turut menyebut pelaksanaan pengauditan merupakan satu keperluan mendesak dalam usaha menjayakan rasionalisasi perumahan negara, dalam mengenal pasti kedudukan semasa setiap agensi perumahan di bawah KPKT.

Ia juga bagi mencadangkan struktur ‘business model’ baharu bagi agensi berkenaan iaitu PR1MA, Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB) dan Program Perumahan Penjawat Awam Malaysia (PPAM).

Pada Ogos tahun lalu agensi-agensi perumahan iaitu PR1MA, SPNB, dan PPAM dipindahkan di bawah KPKT sebagai usaha rasionalisasi entiti perumahan negara.



Berita asal https://www.malaysiakini.com/news/496340
 

BRAVOZULU

Active Member
Joined
Jul 22, 2013
Messages
1,533
Reaction score
145
Points
33
plan nak beli rumah pr1ma alam damai, harga rm283K utk 995sf rasanya mcm ok dah harga tuu sebab sebelum ni harga lebih 300K utk saiz yg lokasi yang sama. ada tak warga group ni yg beli rumah alam damai tu, klu ada kongsi sikit lokasi dan perkara berkaitan, baik dan buruk, pro dan con. tq
 

SMI6

Active+ Member
Joined
Jan 3, 2016
Messages
2,610
Reaction score
525
Points
76
plan nak beli rumah pr1ma alam damai, harga rm283K utk 995sf rasanya mcm ok dah harga tuu sebab sebelum ni harga lebih 300K utk saiz yg lokasi yang sama. ada tak warga group ni yg beli rumah alam damai tu, klu ada kongsi sikit lokasi dan perkara berkaitan, baik dan buruk, pro dan con. tq
Booking rm 500 bayar pada pr1ma installment rm 1.4k-1.6k tgk umur. 1st house buyer SPA dab MOT free, 2nd house buyer SPA free MOT kene tanggung sbb umah dah siap.

Harga asal 365k, 3 billik 2 bilik air 1 bikik utiliti 1 parking, kalau nk unit 2 parking cari unit level 40-42, maintenance ees rm 145.00

Strata dah keluar, kos rm 1,7** bayar pada lawyer

Kos geran/ disburment rm 1000 bayar pada lawyer

Rumah dah tak ad waranty sbb last waranty 1 hb 10 2019.

Unit dah tak byk.
 

pudins70

Super Active Member
Joined
Mar 28, 2011
Messages
7,560
Reaction score
501
Points
121
Korang tak bosan ke asyik mengeluh harga rumah tinggi mencanak.
Bukan baru sekarang, sejak dari dulu lagi. Ingat kerajaan ada masa ke nak fikir masalah rumah ni.
Redho saja lah, kalau mampu beli, tak mampu sila menyewa sampai mati.
 

BRAVOZULU

Active Member
Joined
Jul 22, 2013
Messages
1,533
Reaction score
145
Points
33
Booking rm 500 bayar pada pr1ma installment rm 1.4k-1.6k tgk umur. 1st house buyer SPA dab MOT free, 2nd house buyer SPA free MOT kene tanggung sbb umah dah siap.

Harga asal 365k, 3 billik 2 bilik air 1 bikik utiliti 1 parking, kalau nk unit 2 parking cari unit level 40-42, maintenance ees rm 145.00

Strata dah keluar, kos rm 1,7** bayar pada lawyer

Kos geran/ disburment rm 1000 bayar pada lawyer

Rumah dah tak ad waranty sbb last waranty 1 hb 10 2019.

Unit dah tak byk.
tq bos amat amat membantu, akan dipanjangkan kepada anak utk memulakan langkah seterusnya.
 

SMI6

Active+ Member
Joined
Jan 3, 2016
Messages
2,610
Reaction score
525
Points
76
tq bos amat amat membantu, akan dipanjangkan kepada anak utk memulakan langkah seterusnya.
OK tuan... Utk 995 sft harga asal 365k discount 10 %.

Utk loan Pr1ma bg rebate 15% Utk loan rm 283050.

kal nk dpt 100% scoring loan kene ok. Kalau Bank bg 90% loan, tuan kene sediakn 10% sbg deposit blh kuar 10% dari amaun kwsp 2. utk lppsa blh 100% ikut pada kelayakan gaji. Rate pinjaman bank 4.5 - 4.9%

Ada unit 935 sft rm 275k. Pr1ma tak bg markup loan. Amaun markup pr1ma tak kn released. Rumah pr1ma tak kayak utk skim perumahan BNM sbb produk berbeza.
 

BRAVOZULU

Active Member
Joined
Jul 22, 2013
Messages
1,533
Reaction score
145
Points
33
OK tuan... Utk 995 sft harga asal 365k discount 10 %.

Utk loan Pr1ma bg rebate 15% Utk loan rm 283050.

kal nk dpt 100% scoring loan kene ok. Kalau Bank bg 90% loan, tuan kene sediakn 10% sbg deposit blh kuar 10% dari amaun kwsp 2. utk lppsa blh 100% ikut pada kelayakan gaji. Rate pinjaman bank 4.5 - 4.9%

Ada unit 935 sft rm 275k. Pr1ma tak bg markup loan. Amaun markup pr1ma tak kn released. Rumah pr1ma tak kayak utk skim perumahan BNM sbb produk berbeza.
boss minta pandangan, adakah berbaloi membeli rumah ini untuk tinggal sendiri buat masa ini.
 

SMI6

Active+ Member
Joined
Jan 3, 2016
Messages
2,610
Reaction score
525
Points
76
boss minta pandangan, adakah berbaloi membeli rumah ini untuk tinggal sendiri buat masa ini.
sy dah 2 3 kali ke Pr1ma alam damai ni bawa org tgk unit rumah. kawasan district kuala Lumpur , kawasan dekat dgn balakong, putrajaya ,kajang, cheras. serdang.

kawasan berhampiran pun byk perumahan naik. sebelah pagi jalan agak sesak sikit tapi lepas jam 9 pagi dah ok. sekolah dekat, bank dekat, petrol station pun dekat, premis perniagaan dekat

utk kos pemilikan 1st home buyer free SPA dan MOT .

Area alam damai ni dah ada strata dan geran so cukai tanah dah mula kene byr tahun ni.

isu tenatang MOT strata dan cukai tanah dan pintu dah tak ada isu.

Penghuni pun makin ramai sbb dah mula dapat kunci dan ada penduduk dah mulai berpindah.

lift kat blok A ada 7, blok B ada 7. gated and guarded. fasilitis mini gym, taman permaianan, gelanggang futsal, dewan serbaguna, surau

maintenance fees rendah = RM 145.00

ruang, tamu, dapur bilik, bilik air ada tile.

parking ada 1 ada rumah yg dapat 2 parking kereta.

Rumah dah lebih 2 tahun siap.

isu dia satu je yg skg sy nampak sbb rumah dah abis waranty. kalau tuan beli dan sign SPA sblm 01/10/2019 kalau ada defect blh claim dekat pemaju utk repair.

selepas 01/10/2019 dah jadi "as seen as basis" kalau tuan berminat view rumah dulu kalau unit tu teruk sgt interior dia pilih unit yg lain.
 
Last edited:

BRAVOZULU

Active Member
Joined
Jul 22, 2013
Messages
1,533
Reaction score
145
Points
33
sy dah 2 3 kali ke Pr1ma alam damai ni bawa org tgk unit rumah. kawasan district kuala Lumpur , kawasan dekat dgn balakong, putrajaya ,kajang, cheras. serdang.

kawasan berhampiran pun byk perumahan naik. sebelah pagi jalan agak sesak sikit tapi lepas jam 9 pagi dah ok. sekolah dekat, bank dekat, petrol station pun dekat, premis perniagaan dekat

utk kos pemilikan 1st home buyer free SPA dan MOT .

Area alam damai ni dah ada strata dan geran so cukai tanah dah mula kene byr tahun ni.

isu tenatang MOT strata dan cukai tanah dan pintu dah tak ada isu.

Penghuni pun makin ramai sbb dah mula dapat kunci dan ada penduduk dah mulai berpindah.

lift kat blok A ada 7, blok B ada 7. gated and guarded. fasilitis mini gym, taman permaianan, gelanggang futsal, dewan serbaguna, surau

maintenance fees rendah = RM 145.00

ruang, tamu, dapur bilik, bilik air ada tile.

parking ada 1 ada rumah yg dapat 2 parking kereta.

Rumah dah lebih 2 tahun siap.

isu dia satu je yg skg sy nampak sbb rumah dah abis waranty. kalau tuan beli dan sign SPA sblm 01/10/2019 kalau ada defect blh claim dekat pemaju utk repair.

selepas 01/10/2019 dah jadi "as seen as basis" kalau tuan berminat view rumah dulu kalau unit tu teruk sgt interior dia pilih unit yg lain.
terima kasih bos, amat amat membantu, rumah ni untuk anak sy beli sebagai first house. dgn keluasan dan harga sebegitu ada tak lokasi lain yg boleh dicadangkan bos.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register