Ramai tak mampu beli rumah PR1MA lebih RM250,000

CG Sponsors




SMI6

Active+ Member
Joined
Jan 3, 2016
Messages
2,610
Reaction score
525
Points
76
Sepupu aku antara pembeli terkesan.

Dia beli Rm 240k.

Lokasi, Bagan Serai, Perak.

Sekarang orang duk offer rumah tu Rm 180k hingga serendah Rm 160k.

Gila stress dia... hahaha...

Masa tgh Home ownership Campaign (HOC) ni la tuan beli rumah baru, tgh murah.

Kalau 1st home buyer modal 500 je booking.

SPA free MOT pun free + discount 10% + rebate 10 hingga 20% Dan deposit pun free tak ad upfront.

Lagi satu pemaju yg nak buat skim HOC ni kene berdaftar dengan kerajaan, bukan main suka je letak discount. Bukan mcm setengah pemaju cha ya nun aliph Naik kan harga dulu baru bg discount. Serupa tak ad discount sebenarnya. Lepas tu hidden charge mintak deposit mintak upfront.

Lepas ni dah tak ad lagi dah unit PR1MA baru Naik. Tak kan nak duduk rumah skim kerajaan negeri yg ad consent or PPRT.
 
Last edited:
Sponsored Post

ResellerMaxis

Active+ Member
Joined
May 12, 2013
Messages
4,163
Reaction score
366
Points
41
Masa tgh Home ownership Campaign (HOC) ni la tuan beli rumah baru, tgh murah.

Kalau 1st home buyer modal 500 je booking.

SPA free MOT pun free + discount 10% + rebate 10 hingga 20% Dan deposit pun free tak ad upfront.

Lagi satu pemaju yg nak buat skim HOC ni kene berdaftar dengan kerajaan, bukan main suka je letak discount. Bukan mcm setengah pemaju cha ya nun aliph Naik kan harga dulu baru bg discount. Serupa tak ad discount sebenarnya. Lepas tu hidden charge mintak deposit mintak upfront.

Lepas ni dah tak ad lagi dah unit PR1MA baru Naik. Tak kan nak duduk rumah skim kerajaan negeri yg ad consent or PPRT.
Hoc program ni serampang dua mata..

Nak naikkan pemilikan rumah warga malaysia dan juga untuk turunkan unsold unit yg berada di tahap membimbangkan samada yang dah siap construction mahupun undercon..

Boleh refer link di bawah utk property terlibat..

http://rehda.com/hoc2019/

Walaupun banyak promosi disediakan. Tapi bagi aku property market dekat malaysia tengah downtrend. Boleh tengok harga subsale utk nampak downtrend tersebut..

Dan rata rata property yg terlibat dalam campaign hoc ni lebih 30% lebih mahal dari harga subsale walaupun dah tolak segala discount..

Kalau nak beli utk duduk agak sesuai ar..tapi kalau beli utk investment better tunggu harga property turun..sebab di khuatiri masih panjang lagi downtrend kali ni..
 

ResellerMaxis

Active+ Member
Joined
May 12, 2013
Messages
4,163
Reaction score
366
Points
41
Sepupu aku antara pembeli terkesan.

Dia beli Rm 240k.

Lokasi, Bagan Serai, Perak.

Sekarang orang duk offer rumah tu Rm 180k hingga serendah Rm 160k.

Gila stress dia... hahaha...
Ni bukan terjadi pada rumah prima je tuan..

Rumah rumah mewah di cyberjaya, wangsamaju n even icity pun berhadapan isu sama..tahun 2013-2017 tu zaman kemuncak harga property di malaysia..siapa beli pada waktu tu memang agak mahal...

Sekarang harga property dah jatuh..lagi lagi subsale unit..sebab beli dengan developer walaupun harga tinggi tapi mcm mcm promosi disediakan..free segala mak nenek legal fee, stamp duty, mot dan lain lain..benda ni pun biasanya cecah 5% dari harga peoperty kalau kita beli subsale..
 

izaf505

Active Member
Joined
Oct 25, 2011
Messages
1,967
Reaction score
57
Points
45
Kulim lagi murah..lg mcm2 ada..nnt airport pun ada haha
Kulim murah ka? kemudahan apa je ade situ sebab mber aku pon dtg Mydin Bertam beli barang.tgk hrga xde la semurah SP
 

tomi

Active Member
Joined
Mar 10, 2015
Messages
1,796
Reaction score
412
Points
41
benda biasa rasanya bila stok tak laku penjual turunkan harga
 

macellsprvive

Active Member
Joined
Mar 25, 2013
Messages
1,593
Reaction score
311
Points
41
Seremban sentral sebelum ni rasanya under prima.

Tapi entah kenapa skrg dorg jual direct. Sapa nak beli boleh dtg showroom.

Harga RM250k+ utk rumah bertingkat??

Sorry la, orang somban x beli rumah bertingkat harga mcm tu
 

SMI6

Active+ Member
Joined
Jan 3, 2016
Messages
2,610
Reaction score
525
Points
76
Hoc program ni serampang dua mata..

Nak naikkan pemilikan rumah warga malaysia dan juga untuk turunkan unsold unit yg berada di tahap membimbangkan samada yang dah siap construction mahupun undercon..

Boleh refer link di bawah utk property terlibat..

http://rehda.com/hoc2019/

Walaupun banyak promosi disediakan. Tapi bagi aku property market dekat malaysia tengah downtrend. Boleh tengok harga subsale utk nampak downtrend tersebut..

Dan rata rata property yg terlibat dalam campaign hoc ni lebih 30% lebih mahal dari harga subsale walaupun dah tolak segala discount..

Kalau nak beli utk duduk agak sesuai ar..tapi kalau beli utk investment better tunggu harga property turun..sebab di khuatiri masih panjang lagi downtrend kali ni..
subsale lagi mahal dari rumah baru. lagi2 kalau rumah subsale tu ada renovation, tambah tile tambah extra bilik ada kitchen cabinate, dll banker sendiri akan naik kan value. tgk la pulak kawasan rumah subsale kemudahan semua dah ada, rumah baru ni tempat jin bertandang pun ada nak cari kedai beli gula pun kene drive 10-20 minit.

kalau rumah tu lusuh mmg la murah subsale dari umah baru. Rumah baru design rumah up to date.

time Tgh HOC ni la beli sbb ada discount dan rebate. orang bising2 sbb asalnya HOC ni sampai 1 jun 2019 je. https://www.utusan.com.my/berita/nasional/hoc-2019-dilanjutkan-ke-disember-depan-1.927074

pada 30 jun baru menteri KPKT umum HOC dilanjutkan sehingga 31 disember 2019.

HOC, pemaju kene berdaftar dgn kerajaan bukan discount ikut suka. mcm mana harga asal rumah mcm tu la discount diberi.

Bukan mcm discount supermarket jual baju t-shirt harga biasa RM 40, bila discount nak raya tulis RM 90 less 50% jadi RM 45.00.

skim HOC ni nak bagi discount kene harga asal RM 40.00 baju tu 10% discount or + 10 hinga 20% rebate.

sblm ni sapa2 beli rumah baru kadang2 pemaju tak incured MOT utk 2nd home buyer. Masa HOC ni dah ada 10 bijik buah rumah Pun beli dari pemaju baru MOT free.
 
Last edited:

SMI6

Active+ Member
Joined
Jan 3, 2016
Messages
2,610
Reaction score
525
Points
76
Kata dgn kerajaan baru semuabenda murah?
Diorg nak tunggu rumah residensi, condo ataupun double storey sama nilai dgn rumah PPRT, lagi tunggu rumah nak jatuh harga, insurance nak buat laon rumah yg menggila naik. Installment bulanan pun jadi lagi mahal sebab tempoh loan makin pendek.

benda tu mmg tak kan terjadi,

kene study la pasal properties sikit, tanah tak ada susut nilai kawasan high rise rumah duduk dekat dgn Central Business District (CBD).Rumah orang ada2 terletak jauh dari CBD.

kalau ada susut nilai takkan la Menteri kewangan boleh cakap TRX kat central business dictrict KL tu dia bagi tau sebagai projek terbaik kerajaan malaysia padahal tu projek asal 1MDB yg punya.

isu dia eknomi tengah slow, Power purchase utk golongan berpendapatan rendah di malaysia mmg tgh terkesan dari kelembapan ekonomi malaysia skg ni.

orang yg berpendapatan sederahana dan mewah yang kurang terkesan dari kelembapan ekonomi. Diorg ni yg tengah shopping beli rumah.
 
Last edited:
Sponsored Post
Top
Log in Register