Ramai Sahabat Nabi Muhammad Asalnya Adalah Musuh ISLAM - Apa Hikmah/Pengajarannya?

CG Sponsors




syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,393
Reaction score
2,089
Points
141
Salam...

DISCLAIMER: aku bukan ustaz...aku tiada tauliah... aku cuma orang ISLAM biasa yang sangat berbangga beragama ISLAM..
cumanya kadang-kadang aku ni mempunyai cara berfikir yang kadang-kadang lain dari orang lain...
lain dari yang lain tak bermaksud aku ni hebat, cerdik dan sebagainya..
kadang-kadang cara aku berfikir lain tu disebabkan kejahilan aku...faham tak?
tapi boleh jadi juga kelainan aku berfikir tu mencetus suatu kesedaran tentang kesilapan kita di masa lalu....
so, jangan salah faham....jangan anggap aku ni siapa-siapa.... aku ni cuma orang biasa...yang suka berfikir sendiri...


dulu aku ego...apabila aku rasa ustaz atau ulama ni SALAH, aku akan cakap ustaz tu salah..
tapi makin lama aku belajar agama, makin aku sedar, kadang2 aku ni TAK semuanya betul....
so, sekarang aku sangat menghormati semua ulama-ulama, atau ustaz (terutama yang bertauliah lah)....
orang-orang biasa yang tinggi ilmu agama pun aku respect juga....

tapi aku kekal mcm dulu, aku payah untuk ikut bulat-bulat apa yg diajar oleh orang..
kadang-kadang orang akan cakap aku ni LEMBAB BELAJAR..
tapi sebenarnya aku LEMBAB sebab jenis taknak ikut bulat-bulat..
aku akan fikir sedalam-dalamnya dulu sebelum menerima ajaran sesiapa....

so, topik ni juga mungkin akan LEBIH CENDERUNG pada pendapat PERIBADI aku sendiri....

ok...berkenaan topik ni....

.
.

aku ni asalnya seorang yang sangat benci dengan kebanyakan perangai orang Melayu kita...
sebab aku tengok ramai orang Melayu kita ni perangai kasar.... contoh mcm PU Amin....atau mcm Ustaz Zamihan...
perangai dia aku tengok, Ya ALLAH, apa punya perangai ni....

tapi hari ini, aku terdetik untuk berfikir pasal ni sebab aku telah tengok video pasal orang yg menghina ISLAM.....
dan ada dua orang hamba ALLAH ni pi jumpa orang tu dan tanya elok-elok kenapa buat mcm tu (kenapa pijak al-Quran)....
PENGHINA ISLAM tadi masih jawab main-main dan masih provoke, akhirnya dua orang tadi memukul penghina ISLAM tu....
dalam hati aku "nasib baik ada orang mcm ni yang berani pertahankan ISLAM"....

so start dari situ, aku dah mula berfikir something....


Nabi Muhammad seorang yg berakhlak mulia, yang mempunyai perwatakan yang LEMBUT (gentleman), bersederhana, jujur dan sebagainya....
Baginda mengajar dan mengajak orang ramai untuk mempunyai akhlak yang mulia juga...
Tapi baginda tetap menerima orang-orang jahat dan musuh-musuh ISLAM untuk masuk ISLAM.... kenapa??
Kalau kita dengar kisah-kisah Nabi pun, banyak kisah yang menunjukkan sahabat-sahabat atau pengikut-pengikut Nabi ni agak extreme, tapi Nabi tidak...

contohnya:
- pengikut Nabi, "jom kita bunuh si A kerana dia telah melakukan itu ini".....Nabi membalas "jangan...aku tidak membunuh orang yg itu ini itu ini"....

lebih kurang mcm tu lah...kalau korang perasan, banyak kisah Nabi yang macam tu...
pengikutnya asyik ajak bunuh je..... tapi banyak yang Nabi kata "jangan".........

dalam kisah-kisah Nabi juga, ada juga kisah-kisah pasal pengikut Nabi yang berakhlak mulia....macam Bilal bin Rabah...
dan ramai lagi lah...

.
.

so, apa yang aku nak cakap kat sini...

ISLAM menerima semua orang yang ada sikap kasar...dan menerima juga orang yg mempunyai sikap lembut....

kerana perbezaan ini adalah rahmat untuk kita....
perbezaan ini membantu ISLAM menjadi lebih kuat....

.
.

aku selalu berdakwah dalam media sosial untuk "MENGHORMATI" orang lain..
tapi aku tak sedar, rupa-rupanya aku sendiri pun TIDAK MENGHORMATI orang lain....

so, sekarang aku belajar untuk lebih menghormati....alhamdulillah...

.
.

kita manusia ni semua tak lari dari buat silap....
tak kira ustaz mana pun, tak lari juga buat silap...
kadang-kadang ada sesetengah ustaz ni memang perangai dia kasar....
tapi dia tinggi ilmu agama sebab minat belajar agama..
so, bila ada sesuatu yg sensitif pasal ISLAM, secara automatik terkeluarlah kekasaran dia tu...

aku sebagai pengikut Nabi, sepatutnya aku tak perlu menghukum dia seteruk-teruknya..
sepatutnya aku boleh private message dan tegur/tanya elok-elok di samping tetap menyokongnya atas dasar ilmu ISLAM yang dia ada...
sebab dia ustaz (org yg berilmu)...orang yg berilmu kita kena hormati....

mcm kisah-kisah Nabi....sahabat-sahabat kadang-kadang melampau sampai ajak bunuh itu disebabkan dia sayang ISLAM....itu saja.... so, kita tak perlu nak marah...seeloknya kita handle dengan baik.. kerana dia marah tu sebab sayang pada ISLAM...bukan marah sebab jenayah... perasaan MARAH ni kalau dikawal dengan betul, memang ada gunanya...untuk mendidik, untuk mempertahankan kebenaran, dan seumpamanya....

.
.

yang aku cakap tadi, perbezaan antara muslim yg sikap lembut dan muslim yg sikap kasar..

tapi ada juga perbezaan dari segi cara pemahaman atau pendapat dalam agama ISLAM..
perbezaan pendapat ni sebenarnya boleh je kalau kita bertukar-tukar pendapat dengan cara yg beradab..
boleh je kalau kita tegur org yg salah tu dengan beradab..

kadang-kadang kita boleh bergaduh dengan keluar kata-kata makian disebabkan perbezaan pendapat..
kat situ lah kita perlunya orang ISLAM yang bersikap lembut juga yang dapat redakan sikit keadaan.... yang mengingatkan supaya control nafsu amarah tu...

ISLAM kan mengajar kita untuk "SALING INGAT MENGINGATI"....
bukannya satu pihak je mengingati pihak yg lain...
tapi "SALING" mengingati...
"SALING" tegur menegur...

.
.

so, kita perlukan setiap orang ISLAM yang sayang pada ISLAM...


.
.

so, kita orang ISLAM...bersatulah.......



.
.
 
Last edited:
Sponsored Post

Xploit Machine

Legendary Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
16,316
Reaction score
3,057
Points
236
copy paste? .. terima kasih, walau saya bukan Islam, saya hormati agama mu ..
kenapa kamu x boleh ikut aturan SAW .. tapi .. ayyik nak ke syurga? kamu di terimake surrga tu alim sangat?
selama ni saya baca tapi saya faham sikit2 Islam .. saya sukar faham Melayu, sebab Melayu bodoh, Islam on the first ..

Saya belajar Islam .. Islam
bukan Melayu .. Islam

saya ikut Islam atau Melayu baru jumpa Islam ?
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,393
Reaction score
2,089
Points
141
copy paste? .. terima kasih, walau saya bukan Islam, saya hormati agama mu ..
kenapa kamu x boleh ikut aturan SAW .. tapi .. ayyik nak ke syurga? kamu di terimake surrga tu alim sangat?
selama ni saya baca tapi saya faham sikit2 Islam .. saya sukar faham Melayu, sebab Melayu bodoh, Islam on the first ..

Saya belajar Islam .. Islam
bukan Melayu .. Islam

saya ikut Islam atau Melayu baru jumpa Islam ?
???

maaf boss..... saya lupa ada non-muslim dalam forum ni...

topik ni saya karang sendiri (bukan copy paste)...
saya karang sebab saya kesal kerana selama ni saya tak menghormati orang ISLAM yang lain....
so, saya bukak topik ni untuk saya mengajak orang ISLAM supaya saling menghormati dan bersatu...
(berdasarkan pendapat peribadi saya sendiri)

itu saja..

maaf kalau boss marah....
tapi saya tak berapa faham apa yang boss tulis tu....maaf....
boleh terangkan??
 

Xploit Machine

Legendary Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
16,316
Reaction score
3,057
Points
236
???

maaf boss..... saya lupa ada non-muslim dalam forum ni...

topik ni saya karang sendiri (bukan copy paste)...
saya karang sebab saya kesal kerana selama ni saya tak menghormati orang ISLAM yang lain....
so, saya bukak topik ni untuk saya mengajak orang ISLAM supaya saling menghormati dan bersatu...
(berdasarkan pendapat peribadi saya sendiri)

itu saja..

maaf kalau boss marah....
tapi saya tak berapa faham apa yang boss tulis tu....maaf....
boleh terangkan??
xper bro sambung sini je, saya hormat Islam .. i nyer gf Islam .. so peace, salam weekend
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,393
Reaction score
2,089
Points
141
xper bro sambung sini je, saya hormat Islam .. i nyer gf Islam .. so peace, salam weekend
boss...sebenarnya betul dah boss cakap tu....boss belajar ISLAM, bukan Melayu...

sebab dulu pun kalau tengok sejarah Melayu, walaupun Melayu memeluk ISLAM, Melayu tetap dengan identiti Melayu....
Melayu tak jadi Arab pun...

so, boss nak belajar ISLAM, teruskan...

kalau boss berbeza pendapat dengan orang Melayu, takde masalah pun...

.

mcm boss cakap, ISLAM first..betul dah tu... :D (y)

.
.

apa-apa pun, sorry kalau ada terkasar bahasa....

atau ada perbezaan pendapat,, sorry ya...

..
..

saya bercakap dalam context CARA PEMIKIRAN MELAYU sebab memang saya orang Melayu dan forum ni forum Malaysia..... tapi kalau boss ada perbezaan pendapat, saya respect je.....

pergaduhan takkan berlaku selagi mana kita "SALING" menghormati...
 

Xploit Machine

Legendary Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
16,316
Reaction score
3,057
Points
236
boss...sebenarnya betul dah boss cakap tu....boss belajar ISLAM, bukan Melayu...
sebab dulu pun kalau tengok sejarah Melayu, walaupun Melayu memeluk ISLAM, Melayu tetap dengan identiti Melayu....
Melayu tak jadi Arab pun..
atau ada perbezaan pendapat,, sorry ya...
x lah bro, berforum ni berkawan .. x kisah agama bangsa .. amik yang positif, tolak negatif, alham, kita semua dipercayainyNya

buat jahat pun simpan je .. antara kita:)
 

WalKing

Fun Poster
Joined
Jun 17, 2014
Messages
286
Reaction score
29
Points
30
Bersatu demi ISLAM. Alhamdulillah Allah takdirkan Melayu telah menerima ISLAM.. Aku bangga sebagai Melayu tapi tiada nilainya jika dibanding ISLAM.
 

tokey99

Super Active Member
Joined
Jan 22, 2009
Messages
5,214
Reaction score
879
Points
121
Takkan hilang melayu didunia selagi berpegang teguh pada islam dan raja2 melayu..
Bila sebut islam tu..Allah dan rasulnya..
Pada diri..xde yg tu..hilanglah jatidiri melayu tu..tu yg lahir liberal lgbt bagai2..
Bila sebut raja2 melayu..islam tu berjemaah..berkasih Sayang sesama islam dan berbuat baik pada yg bukan islam..
Jika tgk british yg maju tu pun tahu..padahal queen je bukan king pun..tp dorg xbuang queen dorg..kerana jika,dorg buang..bangsa mereka Akan terbangsat dibumi sendiri..
Siapa yg nk menjaga rakyat yg tidak berpolitik..jika bukan Raja..tgklah skrg ni..org politik duk berbalah sama sendiri..rakyat lapar..siapa yg peduli?baguslah yg hantar memorandum pada agong tu..biar org politik sedar sikit..ada lagi pemimpin rakyat sebenarnya yg rakyat mesti taat setia..
Kesetiaan kepada Raja dan Negara..wallahualam..
 
Last edited:

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,393
Reaction score
2,089
Points
141
Takkan hilang melayu didunia selagi berpegang teguh pada islam dan raja2 melayu..
Bila sebut islam tu..Allah dan rasulnya..
Pada diri..xde yg tu..hilanglah jatidiri melayu tu..tu yg lahir liberal lgbt bagai2..
Bila sebut raja2 melayu..islam tu berjemaah..berkasih Sayang sesama islam dan berbuat baik pada yg bukan islam..
Jika tgk british yg maju tu pun tahu..padahal queen je bukan king pun..tp dorg xbuang queen dorg..kerana jika,dorg buang..bangsa mereka Akan terbangsat dibumi sendiri..
Siapa yg nk menjaga rakyat yg tidak berpolitik..jika bukan Raja..tgklah skrg ni..org politik duk berbalah sama sendiri..rakyat lapar..siapa yg peduli?baguslah yg hantar memorandum pada agong tu..biar org politik sedar sikit..ada lagi pemimpin rakyat sebenarnya yg rakyat mesti taat setia..
Kesetiaan kepada Raja dan Negara..wallahualam..
pasal bentuk bumi, aku tak sependapat dgn ko.... haha... :D

tapi pasal benda-benda lain, ada benda yg aku setuju juga dgn ko ni....

so, aku harap ko pun sama....
kalau nk bermusuh dan nak bergaduh pasal bentuk bumi, dipersilakan...
tapi jangan la sampai ada kebencian melampau-lampau sampai topik lain pun bergaduh jgk (y)

.

by the way, terima kasih utk komen ko ni...
ada betulnya tu....aku setuju.
 

tokey99

Super Active Member
Joined
Jan 22, 2009
Messages
5,214
Reaction score
879
Points
121
pasal bentuk bumi, aku tak sependapat dgn ko.... haha... :D

tapi pasal benda-benda lain, ada benda yg aku setuju juga dgn ko ni....

so, aku harap ko pun sama....
kalau nk bermusuh dan nak bergaduh pasal bentuk bumi, dipersilakan...
tapi jangan la sampai ada kebencian melampau-lampau sampai topik lain pun bergaduh jgk (y)

.

by the way, terima kasih utk komen ko ni...
ada betulnya tu....aku setuju.
Kita hanya menyampaikan je..slama ni..dh ada pun perbincangan benda ni sebelum Eric Dubai wujud lagi..spt yg aku ceritakan dlm bumi rata..masa sekolah lagi Allahyarham cikgu aku dh bg penerangan Dr sudut agama dan buku yg diajar..pasal bumi ni..cuma dia suruh berfikir..kita kan akil baligh..sptlah sahabat2 Rasulullah s.a.w tu..ada yg lambat nk terima Islam..sekurang2 nya dia tahu dulu..bila dia tahu..dia dh ada 1 ilmu..dlm diri dia..cuma masa je..mudah2an nmpk kebenaran..tu je..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register