BTC USD 48,073.1 Gold USD 1,754.37
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Ramai pelajar Cambridge menipu

apipmeka

Fun Poster
Joined
Oct 16, 2008
Messages
264
Reaction score
2
Points
15
LONDON: Separuh pelajar Universiti Cambridge - antara institusi pengajian terkemuka dunia - mengaku menipu termasuk memplagiat hasil kajian orang lain, lapor akhbar Daily Telegraph yang memetik hasil tinjauan terbaru, semalam.

Ia memetik akhbar universiti Varsity sebagai melaporkan, tinjauan itu mendapati 49 peratus pelajar mencuri hasil karya orang lain sepanjang pengajian, perbuatan yang melanggar peraturan universiti berkenaan.

Kalangan pelajar jurusan undang-undang menjadi kumpulan paling ramai menipu iaitu sebanyak 62 peratus

Berikutan permasalahan itu, pihak universiti kini merancang memasang program perisian pengesan usaha plagiat bagi menangani masalah berkenaan.

“Berita itu amat mendukacitakan,” kata Profesor Kajian Biologi di King’s College, Robert Foley. Di Edmunds College, 67 peratus pelajar yang terbabit dalam tinjauan itu mengaku menipu.

Sebanyak lima peratus pelajar berkata, mereka ditangkap ketika meniru hasil kajian orang lain manakala 80 peratus lain mengakui pihak universiti sudah mengenakan tindakan sewajarnya bagi menghukum mereka terbabit.

Majoriti pelajar menyalahkan bebanan tugasan sebagai alasan menipu manakala yang lainnya pula mendakwa mereka tidak memahami takrif plagiat dan terkejut selepas dimaklumkan mengenai perbuatan mereka.

“Saya sudah terlalu jemu melakukan usaha pencarian. Saya mencari esei dan tajuknya di web carian Google bagi melihat jika ia dihasilkan orang lain dan kemudian mendapat markah tinggi,” kata seorang pelajar jurusan ekonomi di Pembroke College.

Seorang pelajar Kajian Oriental di Girton College berkata: “Memanglah saya menggunakan idea orang lain tanpa meminta kebenaran mereka. Tetapi, saya tak rasa itu menjadikan saya kaki tiru.”

Seorang anggota majlis universiti itu berkata, kebanyakan perbuatan meniru itu membabitkan pelajar kurang cemerlang dan disifatkan mencari jalan pintas untuk berjaya. - Agensi

:)cgrock :)cgrock :)cgrock :)cgrock :)cgrock:)cgrock
 
Sponsored Post

eboss

CG Hardcore
Paid Membership
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,895
Points
591
kena tanya adik iapq aku nie betui ke idak
 

ulam

CG Top Poster Club
Joined
Apr 30, 2008
Messages
22,373
Reaction score
59
Points
120
Itu cambridge, local punya camner lak huh?... :-?
 

apipmeka

Fun Poster
Joined
Oct 16, 2008
Messages
264
Reaction score
2
Points
15
local xtau plak.. based on my expriences as an engineering student, bnyk kali r aku wat 'toyol', especially mase kuiz or test yg dibuat oleh pensyarah ikut suke die je... final aku xberani nak wat.. silap2 bleh kene gantung pengajian or biasiswa kene tarik..huhu. banyak wooo rumus nak hafal.. berasap pale :D :D :)cgrock
 

caklempong

Active Member
Joined
Oct 29, 2008
Messages
1,964
Reaction score
4
Points
25
oxford macam mane pulak..
tingkat 4 kat ofis aku ramai lulusan oxford dan cambridge ni..
 

_freedom_

Fun Poster
Joined
Jul 17, 2008
Messages
347
Reaction score
0
Points
10
LONDON: Separuh pelajar Universiti Cambridge - antara institusi pengajian terkemuka dunia - mengaku menipu termasuk memplagiat hasil kajian orang lain, lapor akhbar Daily Telegraph yang memetik hasil tinjauan terbaru, semalam.

Ia memetik akhbar universiti Varsity sebagai melaporkan, tinjauan itu mendapati 49 peratus pelajar mencuri hasil karya orang lain sepanjang pengajian, perbuatan yang melanggar peraturan universiti berkenaan.

Kalangan pelajar jurusan undang-undang menjadi kumpulan paling ramai menipu iaitu sebanyak 62 peratus

Berikutan permasalahan itu, pihak universiti kini merancang memasang program perisian pengesan usaha plagiat bagi menangani masalah berkenaan.

“Berita itu amat mendukacitakan,” kata Profesor Kajian Biologi di King’s College, Robert Foley. Di Edmunds College, 67 peratus pelajar yang terbabit dalam tinjauan itu mengaku menipu.

Sebanyak lima peratus pelajar berkata, mereka ditangkap ketika meniru hasil kajian orang lain manakala 80 peratus lain mengakui pihak universiti sudah mengenakan tindakan sewajarnya bagi menghukum mereka terbabit.

Majoriti pelajar menyalahkan bebanan tugasan sebagai alasan menipu manakala yang lainnya pula mendakwa mereka tidak memahami takrif plagiat dan terkejut selepas dimaklumkan mengenai perbuatan mereka.

“Saya sudah terlalu jemu melakukan usaha pencarian. Saya mencari esei dan tajuknya di web carian Google bagi melihat jika ia dihasilkan orang lain dan kemudian mendapat markah tinggi,” kata seorang pelajar jurusan ekonomi di Pembroke College.

Seorang pelajar Kajian Oriental di Girton College berkata: “Memanglah saya menggunakan idea orang lain tanpa meminta kebenaran mereka. Tetapi, saya tak rasa itu menjadikan saya kaki tiru.”

Seorang anggota majlis universiti itu berkata, kebanyakan perbuatan meniru itu membabitkan pelajar kurang cemerlang dan disifatkan mencari jalan pintas untuk berjaya. - Agensi

:)cgrock :)cgrock :)cgrock :)cgrock :)cgrock:)cgrock
setahu aku yg masuk cambridge betul2 genius
~X( ~X( ~X(
 

eishen

Active+ Member
Joined
Nov 26, 2007
Messages
3,545
Reaction score
82
Points
30
hhahah
mcm2 la
sumer nk kejar dunia..
 

m.k.a

Fun Poster
Joined
Oct 28, 2008
Messages
518
Reaction score
0
Points
10
emmm... mana2 pun sama jer
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register