rahsia penciptaan kucing yang jarang diketahui umum

CG Sponsors
david.cronenberg

Active+ Member
Joined
Nov 14, 2011
Messages
3,763
Reaction score
20
Points
371
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيمِ

Mata kucing merupakan salah satu bukti kesempurnaan Allah dalam penciptaan. Allah telah menciptakan mata kucing dengan tatacara dan letak yang sesuai dengan makhluknya. Di salah satu ayat, Allah berfirman tentang kesempurnaan ciptaannya. Dia-lah Allah yang menciptakan, yang mengadakan, yang membentuk rupa, Dia memiliki nama - nama yang indah, apa yang ada di langit dan di bumi bertasbih kepada - Nya. Dan Dialah yang Maha Kuasa, lagi Maha bijaksana. (QS. Al - Hasyr 24)Penglihatan malam kucing sangat kuat

Kucing boleh dengan mudah membezakan warna hijau, biru dan merah. Walaupun begitu, kelebihan sebenarnya dari mata kucing adalah agar dapat melihat di malam hari. Kelopak mata kucing terbuka di malam hari, ketika terkena sedikit cahaya, lapisan mata yang disebut iris membuat pupil mata membesar (hampir 90% mata) sehingga mereka lebih mudah melihat cahaya. Di saat mendapat cahaya yang lebih terang, system bekerja berlawanan untuk melindungi retina, pupil mengecil dan berubah menjadi garis tipis.Ada sebuah lapisan yang tidak terdapat pada mata manusia. Lapisan ini berada di belakang retina, berfungsi sebagai penerima cahaya. Ketika cahaya jatuh di lapisan ini langsung di pantulkan kembali, cahaya lewat dua kali melalui retina. Oleh kerana itu, kucing dapat melihat dengan mudah di saat cahaya hanya sedikit. Bahkan di saat gelap, di saat mata manusia tidak dapat melihat. Lapisan ini juga lah yang menyebabkan kenapa mata kucing bersinar di malam hari.


Lapisan ini disebut Kristal tapetum lucidum yang dapat memantulkan cahaya. Berkat kistal ini, cahaya yang jatuh di belakang mata di pantulkan kembali ke retina. Beberapa cahaya yang di pantulkan kembali ke lensa, sehingga mata bersinar. Berkat struktur ini, jumlah cahaya yang diterima mata meningkat sehingga boleh melihat dalam kegelapan. Oleh kerana itu, kucing boleh melihat lebih baik dalam gelap. Ini bukanlah bentuk dari bio-luminescence, sebab binatang tidak menghasilkan cahanya, melainkan hasil dari pemantulan.Alasan lain kenapa kucing boleh melihat dalam gelap juga kerana adanya sel-sel batang yang lebih banyak di bandingkang sel-sel kon di retina mereka.

Sebagaimana kita ketahui, sel - sel batang hanya sensitif pada cahaya. Mereka membentuk bayangan hitam atau putih bergantung kepada cahaya yang datang dari objek, tetapi mereka sangat sensitif walau hanya dengan sedikit cahaya. Berkat sel-sel batang ini, kucing dapat memburu dengan mudah di waktu malam. Seperti kita lihat, Allah menciptakan struktur mata yang sesuai dengan keadaan dan nutrisi yang mereka perlukan. Mata kucing mempunyai struktur dan ciri-ciri yang berbeza sesuai dengan keperluan mereka. Ini adalah salah satu contoh dari hasil ciptaan Allah.

Hasil ciptaan Allah yang unik ini terbukti dalam salah satu ayat:Pencipta langit dan bumi, ketika Dia ingin mencipta sesuatu, maka Dia hanya berkata "jadilah", maka jadilah ia. (QS. Al - Baqara 117)
Bola mata kucing lebih besar

Selain kemampuan melihat di waktu malam, bola mata kucing juga lebih besar di bandingkan yang dimiliki oleh manusia. Jika bidang penglihatan manusia hanya sampai 160 darjah, kucing boleh dengan mudah hingga 187 darjah. Dengan ciri-ciri ini, mereka boleh dengan mudah melihat ancaman yang ada. Ini adalah contoh karakteistik lain dari hasil ciptaan Allah dengan bentuk yang berbeza. Sebagaimana di katakan di dalam Al - Qur'an, karakteristik ini adalah pelajaran bagi orang - orang yang beriman; Dan sungguh, pada haiwan ternak itu terdapat pelajaran bagi kamu(Surah An - Nahl 66)

Struktur mata kucing berbeza dengan manusia

Pada mata kucing, terdapat membran ketiga yang disebut "nictitating membrane". Membran ini telus, dan bergerak dari satu bahagian mata ke bahagian yang lain. Sebagai contoh, kucing dapat mengelipkan mata mereka tanpa perlu menutup semuanya. Membran ketiga ini membolehkan mata kucing dilindungi ketika memburu. Selain itu, benda - benda lain seperti debu tidak mengenai mata mereka, sehingga mata mereka tetap bersih dan lembab, sehingga kucing tidak perlu sering mengedipkan matanya seperti manusia. Jika kucing mengedipkan mata mereka sepanjang waktu seperti manusia agar matanya tetap bersih dan lembab, hal ini akan menimbulkan kesulitan bagi mereka di saat memburu. Tidak mengedipkan mata merupakan salah satu kesempurnaan ciptaan Allah untuk makhluk ini.


Apakah mata kucing sensitif pada gerakan?

Kucing tidak dapat melihat dalam jarak dekat dengan baik sebagaimana halnya manusia dan tidak boleh fokus pada objek yang dekat dengan mereka. Tetapi Allah telah menciptakan rambut sensoris dengan mekanisme deria yang kuat untuk kucing. Berkat bau dan rambut sensoris, kucing dengan mudah mengesan dalam jarak dekat. Walaupun makhluk indah ini susah melihat dalam jarak dekat, mereka dapat dengan mudah merasakan dengan jarak dua hingga enam meter. Jarak ini cukup bagi kucing agar dapat memburu. Ciri-ciri lain pada mata kucing adalah mereka sensitif pada gerakan, keindahan dan yang sesuai dengan jarak penglihatan mereka.


Mata kucing dan otaknya memisahkan setiap gerakan bingkai demi bingkai. Otak kucing boleh merasakan lebih banyak gambar daripada kita. Sebagai contoh, mereka dengan mudah melihat tanda - tanda elektronik pada paparan TV di bandingkan manusia. Ini adalah bakat khas yang di berikan oleh Allah yang Maha Kuasa kepada semua kucing. Hal ini kerana kucing menangkap mangsa mereka mengikut objek yang bergerak.
Detail dan ragam yang mengagumkan di ciptakan Allah bagi kucing


Mata kucing di ciptakan dengan karakteristik luar biasa seperti makhluk lain. Ketika struktur dan ciri-ciri mata di uji secara individu, maka akan nampak fungsi-fungsi yang berbeza dan ini merupakan bukti dari kepelbagaian hasil ciptaan Allah. Variasi ini tidak dapat dikatakan sebagai hasil dari mutasi ataupun pilihan semula.
Allah telah memberikan mata yang sesuai dengan keperluan hidup dan nutrisi makhluknya. Mempunyai pengetahuan tentang sistem yang menakjubkan ini merupakan kesempatan bagi setiap orang untuk melihat kekuasaan dan pengetahuan Allah yang telah menciptakan makhluknya.


Kita harus berterima kasih kepada Allah yang telah menciptakan alam semesta ini. Adapun bagi orang - orang yang yang menolak ayat - Nya, Allah menggelarnya "pendusta", seperti di dalam ayat; Siapakah yang lebih zalim daripada orang - orang yang telah di peringatkan dengan ayat - ayat Tuhannya, lalu dia berpaling darinya dan melupakan apa yang telah di lakukan oleh kedua-dua tangannya? (QS. Al - Kahfi 57)

Kucing di ciptakan dalam bentuk yang ideal sesuai dengan persekitaran mereka, mereka perlu bernafas, makan, memburu dan mempertahankan diri agar tetap hidup. Oleh kerana itu, mereka harus mengenal dunia mereka, dan membezakan antara musuh dan mangsa mereka.

Dengan demikian, mereka memerlukan penglihatan khas untuk melihat persekitaran mereka. Bagaimanapun, Allah yang Maha Kuasa, Tuhan dari semua dunia, telah memberikan ciri-ciri yang mengagumkan seperti mata yang mempunyai struktur khas, bentuk dan ketajaman penglihatan untuk kucing. Penciptaan mata untuk kegunaan kucing merupakan pelajaran bagi orang - orang yang beriman sebagaimana di sebutkan di dalam Al - Qur'an; Dan disana terdapat pelajaran bagi kamu (Surah Al - mu'miniin 21) Ciri-ciri mata kucing berfungsi sesuai dengan undang-undang yang di tetapkan Allah.

Allah menciptakan mata ini dan setiap detailnya tanpa contoh lain. Hal ini dapat dilihat di dalam ayat - ayat bahawa Allah adalah pencipta semuanya; Allah menciptakan semua jenis haiwan dari air, maka sebahagian ada yang berjalan di atas perutnya dan sebahagian lagi berjalan dengan dua kaki, dan sebahagian di antaranya berjalan dengan empat kaki. Allah menciptakan apa yang Dia kehendaki. Sungguh, Allah Maha Kuasa atas segala sesuatu. (QS. An - Nuur 45)

wallahualam

sumber & terima kasih
 
Sponsored Post

Zulkarnine

Super Active Member
Joined
May 30, 2007
Messages
7,578
Reaction score
136
Points
83
wau....menarik sungguh baca cerita mcm ni...terima kasih TT
 

TT

CG Super Hardcore Club
Joined
Jan 13, 2009
Messages
153,647
Reaction score
21,081
Points
1,671
ak suka mata color cmni..ada sekor bela aritu mati pulak..sapa2 ada lebih sekor bagila aku

 

coq_kodok

Active Member
Joined
Feb 28, 2013
Messages
1,128
Reaction score
22
Points
25
comel aku tgk kucing nih.....tu la yg buatkn aku bela smpai 15 ekoq kat umah aku......
 

Zulkarnine

Super Active Member
Joined
May 30, 2007
Messages
7,578
Reaction score
136
Points
83
ak suka mata color cmni..ada sekor bela aritu mati pulak..sapa2 ada lebih sekor bagila aku

aku dh buang kucing ni tahun lepas...kucing jantan...kawan ngan kucing2 jahat...pastu jd jahat...emak aku marah, suruh buang je dia...bulu lebat lebih kurang sama mcm gambar ni..mata kuning cair...gigi taring terkeluar sikit...kitaorg panggil nama dia jongang...
 

elnino25

Super Active Member
Joined
Mar 29, 2010
Messages
7,440
Reaction score
64
Points
70
tetiba rindu plak ngan kucing kt umh..adeh lmbtnya nk blk..
 

exofx

Legendary Member
Joined
Aug 20, 2011
Messages
18,750
Reaction score
545
Points
161
mata kucing melawan cahaya, kadang ble blackout tersuluh kucing selalu terkejut.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register