BTC USD 27,805.1 Gold USD 1,959.40
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Rafizi Dilantik Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi)

fuhrer_69

Active+ Member
Messages
2,942
Joined
Sep 18, 2013
Messages
2,942
Reaction score
618
Points
81
haha.. teringat opismate kena panggil... sebabnya suka pakai kopiah kat opis.. .tak pasal2 kena brainwash hahaha
ok la tu kene brainwash, bapak aku cerita kawan dia sampai kene buang kerja sebab sokong pas masa zaman maha.

tapi macam biasa la, bukan dia terus buang kita, gomen nye stail ni kan dia main cara halus.
 
Sponsored Post

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
405,489
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
405,489
Reaction score
28,236
Points
2,836
Awards
2
ok la tu kene brainwash, bapak aku cerita kawan dia sampai kene buang kerja sebab sokong pas masa zaman maha.

tapi macam biasa la, bukan dia terus buang kita, gomen nye stail ni kan dia main cara halus.

Dia tak akan buang on the spot
Dia akan buat orang tu sendiri letak jawatan
 

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
405,489
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
405,489
Reaction score
28,236
Points
2,836
Awards
2

TT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgem
Messages
166,273
Joined
Jan 13, 2009
Messages
166,273
Reaction score
22,864
Points
1,831
Awards
1
Sebab tu tak dalam kerajaan jgn belanja sembang je

Dah dalam kerajaan baru tau, keluar la segala alasan kan

2022_12_06_13.09.58.jpg
 

belam

Super Active Member
gem
Messages
7,007
Joined
Jul 29, 2013
Messages
7,007
Reaction score
602
Points
111
Sebab tu tak dalam kerajaan jgn belanja sembang je

Dah dalam kerajaan baru tau, keluar la segala alasan kan

2022_12_06_13.09.58.jpg
lama dah ko duk buat formula turunkan harga minyak,kereta,motor,basikal,kerusi roda dll ni....dah jd kerajaan perlukan kajian utk mantapkan formula ka?
jibaii la ko
 

akecema

CG Top Poster Club
gem
Messages
30,947
Paid Membership
Top Poster #10
Joined
Jan 26, 2007
Messages
30,947
Reaction score
5,619
Points
486
Awards
1

Kerajaan Perpaduan kekal pertahan agenda Bumiputera (tapi akan kacau syarikat bumiputera)​

Fizi-1.jpg


RAFIZI Ramli dalam sidang akhbar selepas Majlis Perasmian Kick Off Conference Kajian Separuh Penggal RMK12 di Putrajaya hari ini. - UTUSAN/FAISOL MUSTAFA
  • Oleh AMREE AHMAD
  • 6 Disember 2022, 2:54 pm


PUTRAJAYA: Kerajaan Perpaduan diterajui Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan terus mempertahankan kepentingan agenda Bumiputera.
Perkara tersebut ditegaskan Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli ketika ditanya kebimbangan masyarakat Melayu terhadap imej ‘bercampur’ kerajaan gabungan dalam isu berkenaan.
“Saya tidak nampak ada sebarang perubahan drastik kepada sebarang perancangan oleh kerajaan lama yang dibuat sebelum ini sebab semuanya kekal macam biasa,” kata selepas merasmikan Persidangan ‘Kick-Off’ Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12) dianjurkan Unit Perancang Ekonomi (EPU), di sini hari ini.
Program dengan kerjasama Bank Dunia itu susulan penyediaan draf dokumen pelan lima tahun sejak September lalu sebelum dibentangkan di Parlimen pada September 2023.

Turut hadir pada acara yang berlangsung padat sehari itu ialah Ketua Pengarah EPU, Datuk Nor Azmie Diron dan Pengurus Negara Bank Dunia bagi Malaysia, Yasuhiko Matsuda.
Menurut Rafizi, secara keseluruhan pengubalan RMK12 yang bermula pada 2021 dan berakhir pada 2025 turut mengambil kira kepentingan Bumiputera.

“Pelan jangka panjang ini sudah bagus tetapi yang kita bimbang ialah pelaksanaan dan adakah ia memberi nilai terbaik kepada rakyat dengan kos cukup berbaloi,” jelasnya.
Bagaimanapun, beliau tidak menolak kemungkinan akan ada perubahan sedikit kerana kerajaan perlu menyelaraskan dengan situasi sekarang yang tidak difikirkan ketika awal RMK12 lalu.
“Saya beri jaminan bahawa kepentingan Bumiputera tetap masih dipelihara selaras dengan peruntukan ditetapkan Perlembagaan Persekutuan.

Pada masa sama, beliau menjangkakan ada syarikat berkaitan kerajaan (GLC) yang ‘jaga’ kepentingan Bumiputera mungkin perlu dinilai supaya sesuai dengan keperluan semasa.
Bagaimanapun, kata Rafizi, perkara itu masih dalam penelitian kementeriannya yang berperanan dalam isu perancangan makro jangka panjang dan diselaraskan pelbagai pihak lain.- UTUSAN
 
Sponsored Post

Top
Log in Register