BTC USD 26,328.1 Gold USD 1,942.20
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Rafizi Dilantik Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi)

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
405,874
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
405,874
Reaction score
28,311
Points
2,836
Awards
2

Rafizi dilantik Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi)​


1670061321067.png


Rafizi - Foto Bernama​

SINAR HARIAN
02 DEC 2022 11:04 PM


KUALA LUMPUR - Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Mohd Rafizi Ramli dilantik sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi), di bawah kabinet yang baharu dibentuk.

Rafizi akan menggantikan Datuk Seri Mustapa Mohamed yang berkhidmat dengan kementerian itu sejak Ogos 2021 di bawah bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Rafizi, 45, pernah menjadi Ahli Parlimen (MP) Pandan antara tahun 2013 dan 2018.

Beliau memenangi semula kerusi Parlimen Pandan pada Pilihan Raya Umum ke-15.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Jumaat berkata, barisan kabinet baharu akan menghadiri mesyuarat khas dijadual berlangsung pada Isnin ini (5 Disember).

Pengumuman barisan Kabinet dibuat di Putrajaya pada pukul 8.20 malam Jumaat dan disiarkan secara langsung menerusi stesen televisyen tempatan dan platform media sosial.

Turut hadir Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Zuki Ali. - Bernama

 
Sponsored Post

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
405,874
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
405,874
Reaction score
28,311
Points
2,836
Awards
2

Kepakaran Rafizi ditagih bantu pulih ekonomi negara​


03 DEC 2022
A⁻A⁺

2009203.jpg


Mohd Rafizi Ramli


KUALA LUMPUR – 'Kepulangan' Mohd Rafizi Ramli dalam gelanggang politik ternyata berbaloi apabila dilantik dalam kabinet setelah Pakatan Harapan (PH) menganggotai Kerajaan Perpaduan yang mentadbir negara selepas Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Dilantik sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi), Rafizi, 45, sememangnya antara nama yang disebut-sebut sebelum ini disenaraikan dalam senarai Jemaah Menteri pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Pernah ‘berehat’ seketika daripada dunia politik, Rafizi dikatakan pakar dalam membaca data dan menentukan formula ekonomi, dan kepakarannya itu diharap akan menjadikan ekonomi Malaysia melangkah ke satu tahap yang lebih baik.

Dilahirkan di Besut, Terengganu pada 14 September 1977, Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu mendapat pendidikan awal di Sekolah Rendah Sultan Ismail, Kemaman sebelum melanjutkan pelajaran ke Kolej Melayu Kuala Kangsar (MCKK).

Rafizi kemudian menduduki Physics A-Levels di Morrisons Academy di Scotland dan Chemistry A-Levels di akademi sama sebelum melanjutkan pelajaran peringkat Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik di University of Leeds, England.

Pengasas sebuah firma data, INVOKE itu kemudian memulakan kerjaya dengan Jeffreys Henry Chartered Accountants, London dari 1999 sehingga 2003 dan lulus semua peperiksaan akauntan bertauliah dengan Institute of Chartered Accountants in England & Wales (ICAEW) dalam masa dua tahun.

Beliau juga diterima sebagai ahli ICAEW pada 2003, selepas tamat tempoh minimum latihan di firma perakaunan dan diterima sebagai ahli Malaysian Institute of Accountants (MIA) pada 2003 apabila pulang ke Malaysia.

Rafizi kemudian berkhidmat di Petronas Malaysia Sdn Bhd menjawat jawatan pengurus di bahagian Propane Dehydrogenation Plant sebelum dinaikkan pangkat kepada Pengurus Kanan (Perancangan Perniagaan, Operasi dan Teknologi Urusniaga Petrokimia) yang bertanggungjawab menguruskan kumpulan urus niaga petrokimia Petronas dengan aset melebihi RM30 bilion.

Beliau kemudian berkhidmat di Petronas Carigali Sdn Bhd (2007-2009) sebagai Pengurus Kanan (Perakaunan, Belanjawan dan Percukaian Antarabangsa).

Di sini, beliau bertanggungjawab menguruskan hal ehwal kewangan 51 anak syarikat Petronas Carigali yang terlibat dengan operasi huluan di peringkat antarabangsa membabitkan belanjawan tahunan melebihi RM20 bilion.

Pada 2009 beliau memegang jawatan Pengurus Besar di Pharmaniaga Berhad seterusnya sebagai Ketua Eksekutif di Pejabat Penasihat Ekonomi Selangor sehingga 2012 sebelum mengasaskan sebuah syarikat, National Oversight & Whistleblowers Centre (NOW) (2012-2018 ) dan kini pengasas kepada syarikat bukan berasaskan keuntungan, INVOKE.

Rafizi melebarkan sayap politiknya apabila bertanding di Parlimen Pandan pada PRU13 dan memenangi kerusi berkenaan serta mempertahankannya selama satu penggal.

Beliau kemudian hilang kelayakan untuk bertanding pada PRU14 setelah didapati bersalah oleh Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur kerana mendedahkan maklumat perbankan di bawah Akta Bank dan Institusi-Institusi Kewangan (BAFIA) pada 2018.

Pada tahun yang sama, nasib nyata tidak menyebelahi Rafizi apabila tewas di tangan Datuk Seri Mohamed Azmin Ali pada pemilihan PKR sebagai Timbalan Presiden, namun dilantik sebagai Naib Presiden parti itu.

Sejak itu, Rafizi dilihat 'berehat' daripada karier politiknya sebelum melakukan 'come back' apabila mengumumkan bertanding jawatan Timbalan Presiden dalam pemilihan parti pada Julai 2022 dan memenangi jawatan berkenaan.

Beliau sekali gus kembali ke radar politik apabila bertanding semula pada PRU15 lepas di Parlimen Pandan yang pada PRU14 diambil alih Pengerusi Majlis Penasihat PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Rafizi menang dengan majoriti 48,296 undi menewaskan empat pencabar lain di kawasan berkenaan pada PRU15.

Takdir nampaknya memihak kepada dirinya apabila PH kembali menerajui pimpinan negara melalui Kerajaan Perpaduan dengan mengangkat Anwar, yang juga Presiden PKR sebagai Perdana Menteri ke-10. – Bernama

 
Sponsored Post

Top
Log in Register