BTC USD 37,994.2 Gold USD 1,777.48
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Ask/Help Puspakom + e-daftar + JPJ

duitraya

Fun Poster
Joined
Jun 21, 2008
Messages
262
Reaction score
11
Points
15
Salam semua

nak tanya pada sesiapa yang tahu berapa caj standard yang dikenakan untuk

1) Inspection kereta kat puspakom
2) Caj e-daftar
3) Daftar kereta kat JPJ (KL)
4) sewa plate gantung sehari
5) kalau kita pilih no plate (KL) yg agak cantik2 sikit berapa caj

harap mendapat pencerahan daripada mereka yg pakar dalam bidang ni.. terima kasih
 
Last edited:
Sponsored Post

duitraya

Fun Poster
Joined
Jun 21, 2008
Messages
262
Reaction score
11
Points
15
tak ada yang tahu ker.... ker kena tunggu esok ni.. kot otai2 kete dah tido tgh mlm ni.. :D
 

snipers

Active Member
Joined
Oct 25, 2007
Messages
1,474
Reaction score
15
Points
25
Ermm ingat2 lupa pulak, lama dah tinggalkan bidang kereta ni, ia lebih kurang gini ,,,,....

1) Inspection kereta kat puspakom,
keta second hand dlm 60 ringgit.
2) Caj e-daftar
setahu aku e-daftar ni utk keta baru saje termasuk dlm harga.
3) Daftar kereta kat JPJ (KL)
buat sendiri free, upah orng dlm 50/100 ringgit gitu.
4) sewa plate gantung sehari
kalau kedai keta tu kasi sewa dlm 50 ringgit sehari.
5) kalau kita pilih no plate (KL) yg agak cantik2 sikit berapa caj
bergantung kepada betapa cantiknyer nombor itu. yg biasa (kembar punya nombor ) dlm 500 ke .... erkk ke.... 60k 70k pun ada bro.[/B]
 
Last edited:

duitraya

Fun Poster
Joined
Jun 21, 2008
Messages
262
Reaction score
11
Points
15
Ermm ingat2 lupa pulak, lama dah tinggalkan bidang kereta ni, ia lebih kurang gini ,,,,....

1) Inspection kereta kat puspakom,
keta second hand dlm 60 ringgit.
ni kete import dari UK.. student AP


2) Caj e-daftar
setahu aku e-daftar ni utk keta baru saje termasuk dlm harga.
3) Daftar kereta kat JPJ (KL)
buat sendiri free, upah orng dlm 50/100 ringgit gitu.
4) sewa plate gantung sehari
kalau kedai keta tu kasi sewa dlm 50 ringgit sehari.
5) kalau kita pilih no plate (KL) yg agak cantik2 sikit berapa caj
bergantung kepada betapa cantiknyer nombor itu. yg biasa (kembar punya nombor ) dlm 500 ke .... erkk ke.... 60k 70k pun ada bro.

no plate biasa2 jer tapi taknak la running number.. mcm no 515 ker, yg sedap mata memandang...
 

snipers

Active Member
Joined
Oct 25, 2007
Messages
1,474
Reaction score
15
Points
25
Ohhh AP student rupanya.. ermm maaf yer, saya tatau pasal tu . keta cap ayam saya tau ler. bab AP-AP ni tak pernah buat.
 

duitraya

Fun Poster
Joined
Jun 21, 2008
Messages
262
Reaction score
11
Points
15
Ohhh AP student rupanya.. ermm maaf yer, saya tatau pasal tu . keta cap ayam saya tau ler. bab AP-AP ni tak pernah buat.

ok tq.. takpe kita tgk esok2 kot ada yg tau.. dulu pernah buat sekali tapi dah lupa..:)paid
 

duitraya

Fun Poster
Joined
Jun 21, 2008
Messages
262
Reaction score
11
Points
15
up balik pagi ni.. ada sesiapa yang tahu pasal benda ni, minta beri pendapat...
 

arifnikkeyell2000

Active Member
Joined
Nov 15, 2007
Messages
1,184
Reaction score
14
Points
25
KOS


1) Clearence barang = RM1490** (dibayar pada agen)
- Dokumen : RM30
-Goverment tax : RM3
-EDI/SMK Fee : RM37
-Forwarding fee : RM30
-B/L, Delivery charges : RM640
-Agency Fee : RM300
-MT back charge : RM450

2) Clearance kereta = RM700** (dibayar pada agen)
-Dokumen : RM30
-Forwarding fee : RM30
-Goverment tax : RM3
-EDI/SMK : RM37
-Agency fee : RM600
#storage charge(??... jumlah hari x RM8) dan AP ????? **


3)Kastam tax calculation ( terlalu subjektif)


4)Puspokum = RM20 ~ RM50


5) e-daftar = RM50


6)JPJ =RM 300 (utk grant kereta) ***


7)Insurance ( mengikut nilai pasaran atau berapa nak cover) = cover RM80k dlm RM2400 / 50k dlm RM1600.


8)Road tax ( mengikut CC kereta) contoh kereta MPV CC 2.0 setahun dlm RM360 dan 6 bulan dlm RM 180.


9)Flat kereta dlm RM 60 ~ RM 150.


** diuruskan oleh agent jika buat sendiri tak tahu costnya.
*** untuk harga grant kereta sahaja dan no flat adalah running no, tidak termasuk harga flat tempah.


Sekiranya anda membawa kereta dan barang cost no 1 hingga 8 boleh diambil kira tetapi sekiranya anda membawa kereta sahaja jadi cost no 2 hingga 8 diambil kira.
 

mfonaa

Fun Poster
Joined
Oct 16, 2008
Messages
675
Reaction score
2
Points
15
aku ada mslh sikit ni..dah lama tunggu kereta tapi tak keluar2 lagi..kata si dealer kena tunggu sticker apa ntah dari kastam baru leh bayar cukai..ada sapa2 tau sticker apa yang dimaksudkan?selagi tak bayar cukai,selagi tak leh masuk puspakom katanya
 

tok_jogho

Active+ Member
Joined
Sep 29, 2008
Messages
2,844
Reaction score
9
Points
25
kalau no tempah x nak yg running harga standard dalam 300...
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register