BTC USD 56,959.1 Gold USD 1,772.99
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Public Gold Marketing Sdn Bhd (930830-K) - www.publicgold.com.my

ridzwan zin

Fun Poster
Messages
399
Joined
Dec 24, 2009
Messages
399
Reaction score
7
Points
15
NOTA EMAS

POKAI TETAPI BERDUIT
#misibebashutang

Walaupun sudah banyak menyimpan, kenapa masih pokai?
Sebab kita kena disiplinkan diri dalam menyimpan. Bahagian simpanan, tidak boleh disentuh atau 'dikorek' sesuka hati. Hadkan duit belanja ikut bajet yang sudah ditetapkan.

Duit simpanan tidak boleh disentuh melainkan untuk tujuan khas simpanan. Jadi, bahagikan siap-siap simpanan tersebut.
DUIT SIMPANAN KECEMASAN HANYA UNTUK KECEMASAN
DUIT SIMPANAN UNTUK PELABURAN HANYA UNTUK PELABURAN
DUIT SIMPANAN PENDIDIKAN ANAK HANYA UNTUK ANAK
Dan...lain-lain lagi matlamat simpanan.

Itulah prinsip kalau mahu duit simpanan itu bertahan dan sentiasa bertambah. Kalau sentuh juga duit tu, maknanya kita sudah 'pecah amanah' dan 'khianat' terhadap kewangan kita sendiri.
Haaa, macam tu...
#kitasimpanemas #barupower

Hubungi saya untuk sebarang pertanyaan dan bimbingan. Jangan risau, saya tak kenakan fee, semuanya percuma. Sila hubungi saya

IMG_20211102_224606_037.jpg

IMG_20211102_224748_465.jpg


Nak lihat produk Public Gold dan harganya. Klik di sini. Produk Public Gold

Nak beli produk Public Gold dengan harga lebih murah dan istimewa. Daftar dulu di sini

Jom! Sertai keluarga besar G100 Network!
 
Sponsored Post

ridzwan zin

Fun Poster
Messages
399
Joined
Dec 24, 2009
Messages
399
Reaction score
7
Points
15
NOTA EMAS

KITA TERTIPU DENGAN NOMBOR
#bukuwangemas

PENYIMPAN EMAS SEBENARNYA TIDAK BERTAMBAH KAYA DENGAN HANYA KENAIKAN HARGA EMAS. SEBALIKNYA KEKAYAAN MEREKA BERTAHAN DARIPADA INFLASI. Kekayaan mereka bersifat kekal. Tidak bertambah dan tidak berkurang.

Berbeza dengan simpan duit di bank. Walaupun nombornya sama, hakikatnya kita semakin miskin disebabkan kuasa beli duit kertas yang merosot dari tahun ke tahun akibat dimakan inflasi. Kuasa beli RM10k pada 10 tahun yang lalu, tak sama dengan RM10k pada hari ini. Walaupun nombornya kekal tetapi kuasa belinya semakin berkurangan. Sebagai contoh, harga sebungkus nasi lemak, duit 50 sen hari ini tidak lagi mampu membeli sebungkus nasi lemak sebagaimana tahun 1990-an dahulu. Walaupun nombornya kekal 50 sen, tetapi kuasa belinya telah hilang. Hakikatnya, kita tertipu dengan nombor sahaja.

Jadi, duit kertas hanyalah sesuai dijadikan sebagai medium transaksi jual beli sahaja. Untuk simpanan jangka panjang, NOโŒ sebab ia tak mampu menyimpan nilai. Penyimpan nilai yang paling ampuh dan steady serta terbukti adalah emas dan juga perak sahaja.
Haaa, macam tu...
#kitasimpanemas #barupower

IMG_20211103_201927_450.jpg


Hubungi saya untuk sebarang pertanyaan dan bimbingan. Jangan risau, saya tak kenakan fee, semuanya percuma. Sila hubungi saya

Nak lihat produk Public Gold dan harganya. Klik di sini. Produk Public Gold

Nak beli produk Public Gold dengan harga lebih murah dan istimewa. Daftar dulu di sini

Jom! Sertai keluarga besar G100 Network!
 

ridzwan zin

Fun Poster
Messages
399
Joined
Dec 24, 2009
Messages
399
Reaction score
7
Points
15
NOTA EMAS

MASALAH KEBOCORAN SIMPANAN

#misibebashutang

Guru-guru kewangan menyarankan agar kita mengadakan satu simpanan yang dinamakan SIMPANAN UNTUK DILUPAKAN. Ya, Forgotten Saving, simpan dan lupakan terus.

Forgotten Saving ini penting supaya duit simpanan tidak bocor dan sentiasa bertambah. Paling best, tahu-tahu, tabungan sudah banyak apabila kita kemas kini buku akaun atau membuat kiraan pada dua atau tiga tahun berikutnya.

Cara berkesan untuk mengawal masalah kebocoran simpanan ialah menyimpannya dalam bentuk emas. Emas boleh dijadikan sebagai Forgotten Saving yang berkesan sebab emas tiada nombor. Sebenarnya nombor-nombor itulah yang mengganggu emosi kita untuk berbelanja.

Bila simpan emas, kita tidak tahu berapa nilai simpanan yang ada. Yang kita tahu hanyalah berapa kepingan emas yang kita ada. Tu pun apabila kita mahu keluarkan zakat simpanan emas setahun sekali.
Haaa, macam tu...
#kitasimpanemas #barupower

IMG_20211105_230804_396.jpg


Hubungi saya untuk sebarang pertanyaan dan bimbingan. Jangan risau, saya tak kenakan fee, semuanya percuma. Sila hubungi saya

Nak lihat produk Public Gold dan harganya. Klik di sini. Produk Public Gold

Nak beli produk Public Gold dengan harga lebih murah dan istimewa. Daftar dulu di sini

Jom! Sertai keluarga besar G100 Network!
 

Attachments

  • IMG_20211105_230804_396.jpg
    IMG_20211105_230804_396.jpg
    145.5 KB · Views: 1

ridzwan zin

Fun Poster
Messages
399
Joined
Dec 24, 2009
Messages
399
Reaction score
7
Points
15
NOTA EMAS

ILMU

#misibebashutang
#bukuwangemas

Bila tak ada duit, jangan sibuk nak melabur. Nanti duit yang ada itu pun akan lebur.

Bila tak ada duit, fokus simpan duit-duit yang ada tu dulu. Simpan, simpan dan simpan.

Dan paling penting, tambah ilmu kewangan banyak-banyak.

Labur pada diri sendiri dulu.

Banyak membaca buku-buku kewangan, bisnes, dan pelaburan. Itulah pelaburan terbaik dan tak akan pernah rugi.

Nanti bila dah ada ilmu, barulah duit yang banyak akan datang.

Kalau tak ada ilmu, duit yang ada di tangan itu pun akan terbang!

Haa, macam tu...dapat sesuatu kan?
#kitasimpanemas #barupower

Hubungi saya untuk sebarang pertanyaan dan bimbingan. Jangan risau, saya tak kenakan fee, semuanya percuma. Sila hubungi saya

Nak lihat produk Public Gold dan harganya. Klik di sini. Produk Public Gold

Nak beli produk Public Gold dengan harga lebih murah dan istimewa. Daftar dulu di sini

IMG_20211110_095749_573.jpg
 

ridzwan zin

Fun Poster
Messages
399
Joined
Dec 24, 2009
Messages
399
Reaction score
7
Points
15
NOTA EMAS

Harga Emas

Hari ni harga emas di bawah kadar purata bulanan.

Hanya RM266 per gram kadar hari ni. Bagi penyimpan emas: ๐Ÿ“ kadar emas turun adalah satu opportunity.

Maka, hari ni adalah waktu yang sangat baik untuk mulakan simpanan emas!
Haa, macam tu...dapat sesuatu kan?

#kitasimpanemas #barupower

Semak harga emas semasa di laman web rasmi Public Gold

Hubungi saya untuk sebarang pertanyaan dan bimbingan. Jangan risau, saya tak kenakan fee, semuanya percuma. Sila hubungi saya

Nak lihat produk Public Gold dan harganya. Klik di sini. Produk Public Gold

Nak beli produk Public Gold dengan harga lebih murah dan istimewa. Daftar dulu di sini

IMG_20211123_090127_864.jpg
 

ridzwan zin

Fun Poster
Messages
399
Joined
Dec 24, 2009
Messages
399
Reaction score
7
Points
15
NOTA EMAS

SIAPA YANG BELUM MULAKAN SIMPANAN EMAS, WAJIB BACAโ—

HARGA EMAS GAP HARI INI
(24 November 2021)
MYR 100 = 0.3817 gram
MYR 262 = 1.0000 gram

Harga emas GAP turun dari RM270/gram pada 2 hari lepas ke RM262/gram hari ini.

TURUN RM8/GRAM!!!

Ini bermakna kita jimat RM8 untuk setiap 1 gram yang kita beli hari ini berbanding 2 hari lepas.

Itu baru 1gram, kalau beli
๐Ÿ“10gram - kita jimat RM80
๐Ÿ“50gram - kita jimat RM400
๐Ÿ“100gram - kita jimat RM800
๐Ÿ“500gram - kita jimat RM4000
๐Ÿ“1000gram - kita jimat RM8000

Harga emas hari ini adalah rekod harga terendah sejak 2 minggu yang lalu..

Jadi sesiapa yang dah ada akaun GAP tapi belum buat simpanan emas untuk bulan november atau yang ada perancangan untuk tambah simpanan emas, disarankan untuk tambah simpanan hari ini sementara harga masih rendah.

Buat yang belum menyimpan emas pada bulan ini, fikir-fikirkan.

Pilihan hanya dua.
1. Terus tunggu dan beli masa harga naik ATAU
2. Buka akaun emas GAP segera dan mulakan simpanan dengan harga terendah.

Haa, macam tu...dapat sesuatu kan?

IMG_20211124_115910_026.jpg

Hubungi saya untuk sebarang pertanyaan dan bimbingan. Jangan risau, saya tak kenakan fee, semuanya percuma. Sila hubungi saya

Nak lihat produk Public Gold dan harganya. Klik di sini. Produk Public Gold

Nak beli produk Public Gold dengan harga lebih murah dan istimewa. Daftar dulu di sini
 

ridzwan zin

Fun Poster
Messages
399
Joined
Dec 24, 2009
Messages
399
Reaction score
7
Points
15
NOTA EMAS

GAJI

Harga emas macam tahu-tahu ja yang gaji dah masuk.

Isnin kelmarin dulu, RM270 pergram
Selasa kelmarin, RM266 pergram
Rabu semalam, RM262 pergram
Khamis hari ni, RM261 pergram

Amalkan dapat ja gaji, simpan dahulu baru belanja. Ini asas dalam menyimpan. Bukan dapat gaji, belanja dulu, selebihnya baru simpan, cara ini akan buatkan kita sering gagal ada simpanan.

Walaupun mungkin kita akan rasa, kalau simpan dulu baru belanja akan menyebabkan perbelanjaan kita tak cukup. Hakikatnya kalau kita tak simpan dulu pun, perbelanjaan kita tetap tidak cukup.

So kita yang pilih sama ada kita tak cukup duit untuk belanja dengan keadaan kita ada saving atau kita tak cukup duit untuk belanja dan duit saving pun kita tidak ada.

Sahabat-sahabat yang dikasihi, rebutlah peluang, sempena penurunan harga emas dan sempena ada duit gaji hari ini, mulakan simpanan emas!

Haa, macam tu...dapat sesuatu kan?
#kitasimpanemas #barupower

Hubungi saya untuk sebarang pertanyaan dan bimbingan. Jangan risau, saya tak kenakan fee, semuanya percuma. Sila hubungi saya

Nak lihat produk Public Gold dan harganya. Klik di sini. Produk Public Gold

Nak beli produk Public Gold dengan harga lebih murah dan istimewa. Daftar dulu di sini

IMG_20211125_103858_636.jpg
 

ridzwan zin

Fun Poster
Messages
399
Joined
Dec 24, 2009
Messages
399
Reaction score
7
Points
15
NOTA EMAS

LAGI KISAH GAJI

Tunggu gaji besar baru nak menabung
untuk simpananโ“

Ramai yang salah faham konsep menabung. Mereka fikir menabung hanya perlu buat kalau gaji sudah besar. Jika gaji kecil, tak perlu menabung.

Bila kita tengok orang susah, rasa kesian sebab kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Tapi hakikatnya, jika kita gagal menabung dan duit gaji habis dibelanjakan sebelum gaji bulan berikutnya masuk, kita juga sebenarnya kais pagi makan pagi, kais petang makan petang.

Bak kata omputih cuba berbahasa melayu:
Pergi kerja cari duit, duit habis pergi kerja.

Jadi, tak kisah gaji besar atau kecil, mulakan simpanan hari ini. Dapat gaji, asingkan dahulu untuk simpanan. Seterusnya, barulah gunakan untuk bayar komitmen bulanan dan selebihnya barulah guna untuk berbelanja.

Berapa perlu simpanโ“

Pakar kewangan mencadangkan 10% dari gaji. Jika tak mampu, rendahkan kepada 1 gram emas tapi jika masih tak mampu, turunkan kepada RM100 sebulan.
Gaji baru masuk kanโ“
Dah habis separuh ke tuโ“

Haa, macam tu...dapat sesuatu?
#kitasimpanemas #barupower

Hubungi saya untuk sebarang pertanyaan dan bimbingan. Jangan risau, saya tak kenakan fee, semuanya percuma. Sila hubungi saya

Nak lihat produk Public Gold dan harganya. Klik di sini. Produk Public Gold

Nak beli produk Public Gold dengan harga lebih murah dan istimewa. Daftar dulu di sini

IMG_20211126_113931_041.jpg
 

ridzwan zin

Fun Poster
Messages
399
Joined
Dec 24, 2009
Messages
399
Reaction score
7
Points
15
NOTA EMAS

Depreciation in Value

Simpan RM10k dua tahun lepas, nilainya dah tak sama dengan RM10k tahun ini.

Apa yang kita boleh beli dua tahun lepas dengan RM10k tersebut, kita dah tak beli lagi dah hari ini.

Itu baru dua tahun.
Belum 3 tahun.
Belum 5 tahun.
Belum 10 tahun!

Tapi emas berbeza. Apa yang 1 dinar boleh beli 1400 tahun yang lalu, ianya masih boleh beli benda yang sama hari ini iaitu seekor kambing!

Jadi, masih nak simpan duit kertas banyak-banyak?
Saya takmau. Sebab tu saya ubah cara menyimpan dengan menyimpan emas!

Haa, macam tu...dapat sesuatu?
#kitasimpanemas #barupower

Hubungi saya untuk sebarang pertanyaan dan bimbingan. Jangan risau, saya tak kenakan fee, semuanya percuma. Sila hubungi saya

Nak lihat produk Public Gold dan harganya. Klik di sini. Produk Public Gold

Nak beli produk Public Gold dengan harga lebih murah dan istimewa. Daftar dulu di sini

IMG_20211126_120300_892.jpg
 
Last edited:

ridzwan zin

Fun Poster
Messages
399
Joined
Dec 24, 2009
Messages
399
Reaction score
7
Points
15
๐Ÿฎ๐Ÿฌ๐Ÿฌ ๐—ฅ๐—œ๐—•๐—จ ๐—ฃ๐—˜๐—ก๐—ฌ๐—œ๐— ๐—ฃ๐—”๐—ก ๐—˜๐— ๐—”๐—ฆ ๐—š๐Ÿญ๐Ÿฌ๐Ÿฌ ๐—ก๐—˜๐—ง๐—ช๐—ข๐—ฅ๐—ž

Tahniah diucapkan kepada semua customer dan dealer G100 Network. Dengan penuh rasa kesyukuran, hari ini kami ingin mengumumkan bahawa empayar G100 Network telah mencapai 200 ribu orang penyimpan emas. ๐ŸŽŠ๐ŸŽŠ๐ŸŽŠ

Alhamdulillah dan syukur kepada Ilahi serta tahniah kepada anda semua.

Tahniah! ๐Ÿ‘
Tahniah! ๐Ÿ‘
Tahniah! ๐Ÿ‘

You are the best!

Jutaan terima kasih kami ucapkan kepada anda semua yang sentiasa menyokong dan memberi sepenuh kepercayaan kepada kami.

Tanpa anda disisi, berdiri teguh dari dahulu hingga sekarang dan sentiasa menyokong tatkala hujan dan panas, mungkin kami tidak berada di sini hari ini.

Sekalung penghargaan kami ucapkan kepada anda semua customer dan dealer G100 Network.

Tanpa kalian yang sentiasa berusaha tanpa jemu mengembangkan ilmu emas sehinggalah ribuan yang telah mendapat manfaatnya.

G100 Network sentiasa komited memberi servis yang terbaik kepada anda semua sama ada anda customer atau dealer di bawah bimbingan kami.

Anda bukan saja menyimpan emas tetapi dengan bimbingan G100, kami komited menjadikan anda seorang penyimpan emas yang berilmu serta mencapai financial freedom suatu hari nanti. Insya-Allah.

Terima kasih semua.

Ingat Public Gold
Ingat G100 Network

Your Ultimate Financial Freedom Begins Here

#PGG100Network

Jom, jadi penyimpan emas dalam keluarga besar G100 Network.
Sila hubungi saya untuk sebarang pertanyaan dan bimbingan percuma.

IMG_20211130_222912_302.jpg
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register