BTC USD 52,636.6 Gold USD 1,783.44
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Public Gold Marketing Sdn Bhd (930830-K) - www.publicgold.com.my

ridzwan zin

Fun Poster
Messages
399
Joined
Dec 24, 2009
Messages
399
Reaction score
7
Points
15
NOTA EMAS

Asas menabung emas adalah dengan menggunakan duit lebihan, bukan duit pinjaman. Tak kira lah pinjaman dari bank atau keluarga. Melabur emas seharusnya dilakukan dengan duit simpanan gaji bulanan atau pendapatan daripada bisnes atau bonus tahunan.

Pelaburan pada hakikatnya untuk orang yang ada duit lebih. Duit jika dibiarkan disimpan dalam bank akan dimakan inflasi. Lebih elok ditukar pada emas yang bersifat kalis inflasi.

Harus diingat pinjaman bank ada komitmen bulanan. Ini menjadikan kita terpaksa menambah komitmen sedia ada hanya kerana mahu menyimpan emas. Kita juga meletakkan risiko terhadap pelaburan emas dengan harapan harga akan naik dan terus naik. Sedangkan sifat emas harganya adalah turun naik dalam jangka masa pendek.

Untuk mengelakkan anda berhutang membeli emas, Public Gold telah menyediakan platform pembelian emas secara Syariah Easy Purchase Payment (Syariah EPP) atau pembelian emas dengan bayaran tetap mengikut jadual selama 6 bulan. Dah habis bayar? Bolehlah ambil emas tu...

Caranya❓
Dapatkan bantuan rakan dealer Public Gold untuk lock harga terlebih dahulu. Dalam tempoh pembelian itu, jika harga emas turun atau naik anda tidak terjejas kerana harga dikira pada waktu awal belian tersebut. Pembelian ini adalah patuh syariah dan bila selesai pembayaran anda akan dapat emas tersebut, Public Gold akan hantar melalui pos berinsurans terus ke rumah anda melalui service yang dinamakan Gold In Transit (GIT).

IMG_20211023_001313_328.jpg


Jika anda berminat untuk mendapat bimbingan percuma dan menjadi penyimpan emas yang berilmu sila hubungi saya.

🌹 http://wa.me/60124241374

Jom! Sertai keluarga besar G100 Network!

#RZPGNetwork
#PublicGold
#PGG100Network
#emas
#simpanemas
#ilmuemas
#motivasi
 
Sponsored Post

ridzwan zin

Fun Poster
Messages
399
Joined
Dec 24, 2009
Messages
399
Reaction score
7
Points
15
HARGA EMAS HARI INI

IMG_20211023_095505.jpg


IMG_20211023_095717_245.jpg


Jika anda berminat untuk menyimpan emas, tetapi tak tahu bagaimana untuk bermula hubungi saya.

InsyaAllah saya akan bantu untuk mula dengan cara yang betul.

🌹Hubungi saya untuk bimbingan
 

ridzwan zin

Fun Poster
Messages
399
Joined
Dec 24, 2009
Messages
399
Reaction score
7
Points
15
NOTA EMAS

ILMU ITU PENTING❗

Ramai di kalangan kita apabila membuat pelaburan akan menyerah dan mempercayai sepenuhnya kepada pihak agen mengendalikan pengurusan kewangan tersebut.

Sering berlaku kebocoran duit kerana kebergantungan sepenuhnya kepada pihak agen untuk mengawal dan memastikan keuntungan bagi pelaburan itu, tanpa ada usaha daripada diri kita untuk belajar menguruskan pelaburan tersebut.

Robert Kiyosaki menyatakan agen produk kewangan sebagai broker. Menyerahkan duit bulat-bulat kepada broker akan menyebabkan kewangan kita menjadi broke. Agen bagi mana-mana pelaburan mempunyai matlamat untuk mengejar komisyen bagi setiap jualan. Sebarang risiko terhadap pelaburan sama ada untung atau rugi bukan menjadi tangggungjawab mereka.

Begitu juga dengan pelaburan emas, pelabur perlu ada inisiatif untuk belajar dan mempunyai ilmu tentang pelaburan emas yang dibuat mengikut kesesuaian bajet dan target dalam mencapai matlamat. Pelabur emas perlu mengetahui asas pelaburan emas yang dibuat dengan mencari ilmu melalui bacaan, melayar laman web dan blog-blog pelaburan, tengok klip video melalui Tik Tok, Youtube tentang emas dan kewangan atau menghadiri seminar emas. Pelabur tidak boleh menyerah bulat-bulat pada dealer emas untuk pelaburan sendiri. Sebenarnya, lagi banyak ilmu yang diperolehi, lagi banyak untung yang boleh kita buat dalam mana-mana pelaburan sekalipun.

Jika tiada inisiatif untuk belajar dan memahami asas pelaburan dan hanya ikut-ikutan biasanya anda tidak akan konsisten dalam menyimpan emas. Dan akhirnya anda akan merasa kecewa dan beranggapan emas tidak memberi keuntungan dan terus berhenti menyimpan emas.

IMG_20211023_123629_908.jpg


Jika anda berminat untuk mendapat bimbingan percuma dan menjadi penyimpan emas yang berilmu. Sila hubungi saya

Nak lihat produk Public Gold dan harganya. Klik di sini. Produk Public Gold

Nak beli produk Public Gold dengan harga lebih murah dan istimewa. Daftar dulu di sini

Jom! Sertai keluarga besar G100 Network!
 

ridzwan zin

Fun Poster
Messages
399
Joined
Dec 24, 2009
Messages
399
Reaction score
7
Points
15
NOTA EMAS

Sama tapi tak serupa, terma antara pelabur dan penyimpan sering kali mengelirukan pelanggan emas. Ramai yang tidak dapat membezakan antara posisi pelabur emas dan penyimpan emas.

📍Penyimpan Emas
Penyimpan bermaksud, anda telah menukarkan duit menjadi emas. Penyimpan emas fokus pada penambahan gram emas dalam simpanan sedikit demi sedikit secara konsisten tanpa terlalu fokus pada naik turun harga emas bagi mencapai matlamat. Contohnya, simpanan emas 1 gram 1 bulan untuk 1 keluarga. Selepas setahun ada sudah ada 12 gram. Penyimpan emas yang bermatlamat mempunyai target dan durasi masa untuk menyimpan emas dalam tempoh yang panjang biasanya 3 tahun ke atas. Terdapat juga penyimpan yang aktif membeli emas tapi tidak aktif menjual. Mereka adalah penyimpan emas tegar. Tujuan penyimpanan adalah untuk memperbanyakkan gram emas. Kebanyakan mereka tidak mempunyai modal yang besar.

📍Pelabur Emas
Manakala pelabur emas perlu membeli emas dalam gram yang besar untuk memaksimumkan keuntungan dengan kenaikan harga emas. Mereka miliki emas dengan bajet yang besar iaitu 100 gram sehingga 1 kilogram. Pelabur perlu fokus pada naik turun harga untuk memastikan bila masa terbaik untuk membeli dan menjual emas. Memiliki emas tidak dalam tempoh masa yang terlalu lama dan sesuai untuk mereka yang mahir dalam pelaburan. Strategi pelabur emas berbeza dengan penyimpan emas. Pelabur emas konsisten membeli dan membuat tambah pelaburan bila harga turun. Aktiviti jual beli emas begitu aktif dan mereka juga ada ilmu tentang analisa teknikal tentang emas.

Itulah perbezaan antara penyimpan emas dan pelabur emas.

IMG_20211023_202735_493.jpg


Jika anda berminat untuk mendapat bimbingan percuma dan menjadi penyimpan emas yang berilmu. Sila hubungi saya

Nak lihat produk Public Gold dan harganya. Klik di sini. Produk Public Gold

Nak beli produk Public Gold dengan harga lebih murah dan istimewa. Daftar dulu di sini

Jom! Sertai keluarga besar G100 Network!
 
Last edited:

ridzwan zin

Fun Poster
Messages
399
Joined
Dec 24, 2009
Messages
399
Reaction score
7
Points
15
NOTA EMAS

Usia Ringgit Malaysia masih baru sekitar 54 tahun. Ringgit Malaysia hanya diperkenalkan selepas 10 tahun merdeka. Walaupun hanya dalam masa 54 tahun ini, kita telah melihat terlalu banyak jenis matawang kertas Ringgit Malaysia yang ditamatkan dari penggunaan. Walaupun wang kertas Ringgit Malaysia berwarna warni dan nampak cantik tapi hakikatnya fungsi wang kertas itu sendiri tertakluk kepada nilai yang diberi oleh kerajaan pada waktu tu.

Pada bila-bila masa sahaja, kerajaan boleh menarik balik duit kertas yang ada dalam pasaran dan meninggalkan nilai duit kertas itu menjadi kosong. Kebanyakan pakar kewangan sentiasa mengingatkan bahawa nilai wang kertas tidak bersandarkan apa-apa kecuali jaminan kerajaan semata-mata.

Kita nak juga miliki wang yang kekal berharga sampai bila-bila kan? Wang sebenar yang mudah dicairkan, laku di seluruh dunia dan berfungsi dalam semua keadaan adalah emas. Emas berbeza dengan wang kertas. Emas berdiri dengan sendirinya berdasarkan ketulenan dan berat emas itu sendiri.

Ada emas? Kita tidak akan kaya dengan tiba-tiba namun pasti tidak akan mudah jatuh miskin dengan tiba-tiba.

IMG_20211023_225808_778.jpg


Jika anda berminat untuk mendapat bimbingan percuma dan menjadi penyimpan emas yang berilmu. Sila hubungi saya

Nak lihat produk Public Gold dan harganya. Klik di sini. Produk Public Gold

Nak beli produk Public Gold dengan harga lebih murah dan istimewa. Daftar dulu di sini

Jom! Sertai keluarga besar G100 Network!
 

ridzwan zin

Fun Poster
Messages
399
Joined
Dec 24, 2009
Messages
399
Reaction score
7
Points
15
HARGA EMAS HARI INI

IMG_20211024_102010.jpg


IMG_20211023_095717_245.jpg


Jika anda berminat untuk menyimpan emas, tetapi tak tahu bagaimana untuk bermula hubungi saya.

InsyaAllah saya akan bantu untuk mula dengan cara yang betul.

🌹Hubungi saya untuk bimbingan
 

ridzwan zin

Fun Poster
Messages
399
Joined
Dec 24, 2009
Messages
399
Reaction score
7
Points
15
NOTA EMAS

Apa nak risau? Aku dah ada pencen kerajaan...
Ini biasa dengar kan?
Memang tak dapat dinafikan, penjawat awam memiliki kelebihan berbanding pekerja swasta kerana mempunyai skim pencen ketika usia persaraan. Akan tetapi yakinkah kita dasar kerajaan tak akan berubah? Yakinkah kita ekonomi negara akan sentiasa stabil?

Tahukah anda? Negara Greece telah mengalami kemerosotan ekonomi sehingga memaksa kerajaan mereka melaksanakan dasar penjimatan negara yang menyebabkan:
• Peningkatan nilai hartanah dan kadar cukai yang tinggi
• Pengeluaran wang dari bank dikawal ketat
• Penetapan had pengeluaran duit sebulan bagi pekerja awam
• Pemotongan elaun dan pemansuhan bonus bagi pekerja awam

Jatuhnya ekonomi negara Greece adalah kerana sistem pentadbiran yang tidak efisien, salah urus tadbir negara dan tipu angka ekonomi di dalam laporan kewangan.

Selain itu, isu yang lebih menyedihkan bila nilai matawang Greece jatuh. Golongan pesara di Greece terpaksa kembali bekerja kerana kerajaan Greece telah menghadkan pengeluaran wang persaraan mereka setiap bulan.

Disinilah pentingnya kita mempelbagaikan simpanan kita dan tidak hanya bergantung pada wang fiat semata-mata. Wang fiat hakikatnya tidak bernilai. Nilainya ditentukan oleh jaminan kerajaan dan kuasa ekonomi ketika itu.

Emas pula nilainya berdiri dengan sendiri. Tidak kira ekonomi dan negara mana kita berada, emas akan kekal relevan dan bernilai. Sekiranya kita secara berdikit mengeluarkan kekayaan di dalam bentuk simpanan emas, keadaan mungkin akan menjadi berbeza bukan?

IMG_20211024_102949_539.jpg


Jika anda berminat untuk mendapat bimbingan percuma dan menjadi penyimpan emas yang berilmu. Sila hubungi saya

Nak lihat produk Public Gold dan harganya. Klik di sini. Produk Public Gold

Nak beli produk Public Gold dengan harga lebih murah dan istimewa. Daftar dulu di sini

Jom! Sertai keluarga besar G100 Network!
 

ridzwan zin

Fun Poster
Messages
399
Joined
Dec 24, 2009
Messages
399
Reaction score
7
Points
15
NOTA EMAS

Tahukah anda? Secara amnya, simpan emas tak ada dividen. Ini fakta yaa… Keuntungan penyimpan emas adalah apabila harga emas meningkat dalam jangka masa panjang, sifatnya yang kalis inflasi dan keunikannya yang menjadikan penyimpan semakin berdisiplin dalam tabungan.

Jika berjumpa dengan sesiapa yang menjanjikan bulan bintang bahawa emas menjadikan kita mendapat pulangan mingguan, bulanan atau tahunan, sila lari jauh-jauh. Awas! Mereka itu mungkin scammer emas yang sedang menghidu kekayaan anda.

Matematik emas mudah sahaja. Simpan emas, dapat emas. Walaupun simpan emas takda dividen, tetapi nilai emas sentiasa naik di dalam jangka masa panjang. Bila kita tengok sejarah harga emas pada tahun-tahun sebelum ini, harga emas sentiasa berubah dalam jangka masa pendek, tapi dalam jangka masa panjang, harganya memang terbukti akan naik! Confirm!

Cuma ya la… Kita tak mampu nak menabung emas banyak-banyak sekaligus kan? Maka, kita boleh menabung sikit-sikit sehingga banyak di Akaun Emas GAP.

IMG_20211024_143149_906.jpg


Jika anda berminat untuk mendapat bimbingan percuma dan menjadi penyimpan emas yang berilmu. Sila hubungi saya

Nak lihat produk Public Gold dan harganya. Klik di sini. Produk Public Gold

Nak beli produk Public Gold dengan harga lebih murah dan istimewa. Daftar dulu di sini

Jom! Sertai keluarga besar G100 Network!
 

ridzwan zin

Fun Poster
Messages
399
Joined
Dec 24, 2009
Messages
399
Reaction score
7
Points
15
NOTA EMAS

Dalam mana-mana cabang pelaburan, volume memainkan peranan yang tinggi. Sekiranya kita mula melabur 1 gram dan katakanlah harga emas naik RM84/g dalam tempoh 5 bulan, ianya nampak macam best kan?

Namun dari segi nombor, keuntungan kasar yang kita akan dapat hanyalah RM84 sahaja. Nak kaya macam mana kalau hanya ada pertambahan RM84 kan? Ada ke sesiapa akan menjadi kaya dengan RM84?

Tetapi, sekiranya anda beli 100g goldbar pula, dalam tempoh 5 bulan sahaja kita boleh Multiply The Profit dan mendapatkan untung yang mengujakan.

100g x RM84 = RM8,400. Not bad bukan? Keuntungan dalam 5 bulan.

Sekiranya kita bertanya, kebanyakan pakar emas mengesyorkan kita mengamalkan satu keluarga menabung 1 kilogram emas. Wah! Macam gayat dengarnya bukan? Jangan risau, 1kg emas bukanlah mustahil bila dah berilmu.

Sekarang kan dah ada platform Akaun Emas GAP patuh Syariah yang membolehkan kita menabung mengikut kemampuan. Mulakan simpanan emas dan menabung secara konsisten di akaun ini. InsyaAllah, pasti boleh capai '1kg, 1family'.

IMG_20211024_213640_372.jpg


Jika anda berminat untuk mendapat bimbingan percuma dan menjadi penyimpan emas yang berilmu. Sila hubungi saya

Nak lihat produk Public Gold dan harganya. Klik di sini. Produk Public Gold

Nak beli produk Public Gold dengan harga lebih murah dan istimewa. Daftar dulu di sini

Jom! Sertai keluarga besar G100 Network!
 

ridzwan zin

Fun Poster
Messages
399
Joined
Dec 24, 2009
Messages
399
Reaction score
7
Points
15
HARGA EMAS HARI INI

IMG_20211025_102337.jpg


IMG_20211023_095717_245 (1).jpg


Jika anda berminat untuk menyimpan emas, tetapi tak tahu bagaimana untuk bermula hubungi saya.

InsyaAllah saya akan bantu untuk mula dengan cara yang betul.

🌹Hubungi saya untuk bimbingan
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register