BTC USD 50,128.1 Gold USD 1,783.44
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Public Gold Marketing Sdn Bhd (930830-K) - www.publicgold.com.my

ridzwan zin

Fun Poster
Messages
399
Joined
Dec 24, 2009
Messages
399
Reaction score
7
Points
15
NOTA EMAS

Emas membuatkan kita sayang dan fikir banyak kali untuk 'cairkan' dia.
Betul, emas lebih sukar bocor jika dibandingkan dengan wang tunai. Wang tunai hari ni kalau kita nak guna, kita boleh pilih untuk pergi cucuk ATM, online transfer, ewallet dan sebagainya. Sangat-sangat mudah dan laju kecairannya. Tidak ada tempoh bertenang. Sebab itulah wang cepat habis.

Emas pula kalau nak jual, ambil masa dan memiliki cooling period untuk bertenang. Kecairan emas mengambil masa 15 minit sehingga tiga hari untuk dijualkan. Bergantung kepada emas di tangan atau emas di dalam akaun. Pilihlah jenama emas yang senang beli, senang pajak dan senang jual.

Emas masih lagi alat kewangan yang baik kerana paling lama nak dicairkan pun, 3 hari maksimum. Berbanding jual rumah atau tanah atau dusun yang kecairannya perlukan 3 bulan hingga setahun malah adakalanya melebihi setahun.

Benar, dana cemas dalam bentuk wang tunai perlu. Untuk kegunaan short term contohnya kereta rosak dan sebagainya. Selebihnya, dana cemas lebih baik disimpan dalam bentuk emas. Supaya bertahan lebih lama.

Dana cemas yang baik perlulah sesuatu yang mudah cair tetapi sukar nak dikeluarkan untuk memastikan ia lebih bertahan lama. Dengan itu, kekayaan lebih sukar bocor. Maka emas adalah alat kewangan yang baik.

IMG_20211020_102658_861.jpg


Jika anda berminat untuk mendapat bimbingan percuma dan menjadi penyimpan emas yang berilmu. Sila hubungi saya

Nak lihat produk Public Gold dan harganya. Klik di sini. Produk Public Gold

Nak beli produk Public Gold dengan harga lebih murah dan istimewa. Daftar dulu di sini

Jom! Sertai keluarga besar G100 Network!
 
Sponsored Post

ridzwan zin

Fun Poster
Messages
399
Joined
Dec 24, 2009
Messages
399
Reaction score
7
Points
15
NOTA EMAS

Akaun Emas GAP Junior
Simpanan Emas untuk Anak-anak


Dalam gaji kita, ada rezeki anak. Jujurnya saya rasa amat rugi bagi ibu bapa yang tidak memulakan simpanan emas untuk anak-anak seawal kelahiran anak. Jika kita semak, tahun 2000 harga emas satu gram hanya RM35 je. Sekarang Oktober tahun 2021, emas segram dah jadi RM260++. Lebih tujuh kali ganda!

Itu 1 gram yaa. Bayangkan jika ada berpuluh malah beratus gram emas. Berapa nilainya kan? Kalau sejak anak lahir, setiap bulan kita amalkan simpan 1 gram sebulan, umur anak cecah 18 tahun, dia bakal ada 216 gram bersamaan RM56,376 hari ini.

Dan bayangkan berapa nilai RM56,000 ini jika naik tujuh kali ganda dalam tempoh 18 tahun? Semoga anak-anak kita tak perlu berhutang untuk menyambung pengajian.

Anak-anak anugerah Tuhan. Sentiasa ingatkan diri, dalam gaji kita, ada rezeki anak-anak. Maka tanggungjawab untuk menyediakan masa depan yang lebih baik untuk mereka, terletak di atas bahu kita sebagai ibu bapa.

Melalui simpanan emas 216 gram lebih daripada cukup untuk menampung kos pengajian anak-anak di masa depan dan dapat selamatkan mereka dari bebanan hutang selepas belajar. InsyaAllah.

Kita mungkin tak nampak sekarang. Jangan risau, kita boleh terus mengkaji dan kita boleh bertanya pada ibu ayah kita tentang harga emas masa lalu. Namun masa tak tunggu kita, jangan sampai harga murah zaman ni pun kita terlepas!

Seawal anak lahir, daftarkan akaun emas GAP untuk mereka yaa👌

IMG_20211020_151531_126.jpg


Jika anda berminat untuk mendapat bimbingan percuma dan menjadi penyimpan emas yang berilmu. Sila hubungi saya

Nak lihat produk Public Gold dan harganya. Klik di sini. Produk Public Gold

Nak beli produk Public Gold dengan harga lebih murah dan istimewa. Daftar dulu di sini

Jom! Sertai keluarga besar G100 Network!
 

ridzwan zin

Fun Poster
Messages
399
Joined
Dec 24, 2009
Messages
399
Reaction score
7
Points
15
NOTA EMAS

Saya kira wanita adalah golongan yang sinonim dengan emas. Kalau tak, takkanlah wujud filem Mami Jarum satu ketika dulu kan? Mak-mak dan nenek moyang kita memang sangat arif tentang nilai emas. Bila ada peluang mereka pastinya menambah koleksi sehingga menjadi hobi. Dikumpul emas sehingga berpuluh-puluh jenis yang mungkin mencecah berkilogram beratnya.

Nenek moyang kita sangat faham bahawa di dalam situasi kecemasan yang perlu wang segera, emas yang mereka simpan boleh digadai atau dipajak bila-bila masa. Kecairan emas adalah sama laju seperti wang tunai.

2020 telah menjadi tahun yang takkan kita lupakan dimana Covid-19 telah menyerang seluruh dunia dan telah menyebabkan ramai yang terjejas pendapatan malah tak kurang juga yang hilang sama sekali punca pendapatan.

Bagi mereka yang menjadikan simpan emas sebagai kemestian seolah-olah hobi, dalam situasi sukar, pastinya emas itu menjadi 'talian hayat' buat mereka. Dianggarkan simpanan emas 999 sebanyak 200g mampu menampung kos sebuah keluarga kecil untuk survive sekurang-kurangnya 6 hingga 12 bulan sekiranya mereka hilang punca pendapatan. Jadi mereka akan ada sedikit 'masa kecederaan' untuk memulakan bisnes atau mencari pekerjaan lain.

Keseronokan atau hobi menyimpan emas telah menyelamatkan kekayaan penyimpannya. Penyimpan semakin berdisiplin dan kekayaan semakin bertambah!

IMG_20211020_213359_100.jpg


Jika anda berminat untuk mendapat bimbingan percuma dan menjadi penyimpan emas yang berilmu. Sila hubungi saya

Nak lihat produk Public Gold dan harganya. Klik di sini. Produk Public Gold

Nak beli produk Public Gold dengan harga lebih murah dan istimewa. Daftar dulu di sini

Jom! Sertai keluarga besar G100 Network!
 

ridzwan zin

Fun Poster
Messages
399
Joined
Dec 24, 2009
Messages
399
Reaction score
7
Points
15
HARGA EMAS HARI INI

IMG_20211021_084058.jpg


Harga emas hari ini, 21 Oktober 2021 adalah RM263/gram. Harga naik dua ringgit, setelah beberapa hari tidak berubah.

Harga emas turun dan naik untuk jangka masa pendek adalah normal. Yang pasti, untuk jangka masa panjang, harga emas pasti meroket. InsyaAllah. Mai, kita mulakan simpanan emas hari ini.

IMG_20211019_113020_475.jpg


Jika anda berminat untuk menyimpan emas, tetapi tak tahu bagaimana untuk bermula hubungi saya.

InsyaAllah saya akan bantu untuk mula dengan cara yang betul.

🌹Hubungi saya untuk bimbingan
 
Last edited:

ridzwan zin

Fun Poster
Messages
399
Joined
Dec 24, 2009
Messages
399
Reaction score
7
Points
15
NOTA EMAS

Malu ke nak pergi Ar-Rahnu❓

Jika dahulu orang pergi ke Ar-Rahnu nampak seperti terdesak hendak memakai duit. Kini pergi ke Ar-Rahnu bukan lagi sesuatu yang mengaibkan. Mungkin apa yag dicagarkan itu adalah untuk membeli aset yang lebih besar seperti hartanah.

Jika memerlukan wang untuk hal yang berkepentingan dalam masa sekejap. Emas yang dimilki tidak perlu dijual sebaliknya dipajakkan di Ar-Rahnu bagi mendapatkan pinjaman bercagar dengan kadar segera.

Namun jangan pajak emas tanpa alasan kukuh kerana duit yang diterima hasil pajakan iaitu pinjaman perlu dibayar balik beserta dengan kos upah dalam tempoh masa yang ditetapkan. Secara amnya, teknik manipulasi pinjaman emas Ar-Rahnu hanya sesuai untuk dua situasi sahaja iaitu:

🚨Harga emas jatuh mendadak (mungkin melebihi 8% - 10%). Harga emas rendah, kos upah lebih rendah.

🚨Pajakan digunakan pada perkara yang menguntungkan seperti modal pusingan perniagaan yang mana keuntungan melepasi kos pajakan 1.15% sebulan.

Memajak di Ar-Rahnu adalah lebih mudah bagi satu item emas untuk satu surat pajak bagi memudahkan kita menebus satu persatu. Jika tiga item emas didaftarkan dalam satu surat pajak, kita terpaksa menebus kesemuanya sekaligus.

IMG_20211021_103930_586.jpg


Jika anda berminat untuk mendapat bimbingan percuma dan menjadi penyimpan emas yang berilmu. Sila hubungi saya

Nak lihat produk Public Gold dan harganya. Klik di sini. Produk Public Gold

Nak beli produk Public Gold dengan harga lebih murah dan istimewa. Daftar dulu di sini

Jom! Sertai keluarga besar G100 Network!
 

ridzwan zin

Fun Poster
Messages
399
Joined
Dec 24, 2009
Messages
399
Reaction score
7
Points
15
NOTA EMAS

🚨Penting untuk kita pilih emas yang betul🚨

Emas boleh dijual di mana-mana, di seluruh dunia. Namun tempat terbaik untuk menjual balik emas adalah di mana kita membelinya. Kalau beli emas di Public Gold, jual balik kepada Public Gold bukan di kedai emas atau pengeluar lain.
Sebabnya, beli emas pelaburan 999 di Public Gold, susut nilai atau spread hanyalah 6% hingga 9% sahaja. Berbeza dengan emas perhiasan (emas pakai), susut nilai boleh mencecah lebih 30%. Spread yang tinggi bukan setakat merugikan dari segi profit margin malah melambatkan dari segi tempoh masa.
Yang best lagi adalah, Public Gold tidak mengenakan kos lain bagi proses jual beli. Oleh itu, harga terbaik dapat diberikan kepada anda. Bagi memastikan anda mendapat jaminan susut nilai atau spread yang baik, jual emas mesti dibuat di mana anda membelinya.
Membeli emas murah atau lelong belum tentu terbaik untuk pelaburan. Emas lelong di Ar-Rahnu belum tentu menguntungkan. Keuntungan daripada pelaburan emas adalah apabila kita menjual balik emas.

Penyimpan emas perlu mengambil kira beberapa faktor sebelum membeli emas murah atau lelong ini:

❤️ Kadar susut nilai atau spread.
Susut nilai atau spread ada perbezaan, antara harga beli dan jual emas. Susut nilai diukur dalam bentuk %. Biasanya, semakin berat emas yang dibeli maka spreadnya adalah rendah.

❤️ Kemudahan jaminan jual balik.
Untuk mendapat keuntungan emas yang dibeli hendaklah dijual balik pada syarikat penjual tersebut. Misalnya, membeli emas Public Gold anda jual balik di Public Gold. Boleh juga di mana-mana kedai emas tapi susut nilainya adalah tinggi iaitu 25%.

❤️ Kadar upah.
Kos upah berbeza bagi setiap kedai emas dan dimanipulasikan pekedai emas. Kos ini sangat merugikan kalau kita beli untuk tujuan pelaburan dan simpanan. Kita perlu mengetahui harga emas yang dibeli dengan kos upah.

❤️ Ketulenan.
Bukan semua syarikat menerima balik emas sekiranya hilang sijil ketulenan, plastik laminate emas terbuka, tercalar, terguris atau bengkok. Di Public Gold emas tersebut diterima tapi dengan tambahan kos mengikut situasi.

❤️ Kreabiliti pengeluar.
Emas Public Gold dan Kijang Emas BNM (Maybank) bukanlah yang paling murah. Tapi ia adalah emas yang mempunyai permintaan yang tinggi dan mempunyai kreadibiliti, ia senang beli dan senang dijual. Reputasi lebih baik dan diyakini memudahkan penyimpan dan memberikan free mind tentang tempat nak jual emasnya.

IMG_20211021_182013_796.jpg


Jika anda berminat untuk mendapat bimbingan percuma dan menjadi penyimpan emas yang berilmu. Sila hubungi saya

Nak lihat produk Public Gold dan harganya. Klik di sini. Produk Public Gold

Nak beli produk Public Gold dengan harga lebih murah dan istimewa. Daftar dulu di sini

Jom! Sertai keluarga besar G100 Network!
 

ridzwan zin

Fun Poster
Messages
399
Joined
Dec 24, 2009
Messages
399
Reaction score
7
Points
15
NOTA EMAS

Simpan emas mesti disusuli dengan MATLAMAT. Tanpa matlamat yang jelas ia seperti memandu tanpa arah.

Menyimpan bila rasa nak simpan. Ini salah❌.
Bila ada lebihan duit baharu nak menyimpan. Ini pun salah❌.

Mindset ini perlu diubah jika nak serius menyimpan dan mengumpul kekayaan. Kita mesti utamakan menyimpan kemudian baru berbelanja. Kita kena belanja diri sendiri dahulu dengan cara menyimpan minima 10% hingga 30% daripada pendapatan sebagai simpanan kecemasan, persaraan dan tabungan keluarga.

Orang yang berjaya menyimpan emas adalah orang yang jelas dengan matlamat simpanan emas mereka. Mereka konsisten menabung secara berterusan.

Contoh matlamat, mahu mengerjakan Haji atau Umrah, menyelesaikan hutang, melakukan renovation rumah, dana perkahwinan dan sebagainya.

Apabila matlamat kita jelas, kita secara konsisten akan menyimpan bagi mencapai target yang diimpikan tanpa mengira harga emas naik atau turun.

Matlamat yang jelas akan memudahkan kita mengenal pasti berapakah jumlah gram emas yang diperlukan dan tempoh masa atau bila untuk menjualnya.

IMG_20211022_002004_394.jpg


Jika anda berminat untuk mendapat bimbingan percuma dan menjadi penyimpan emas yang berilmu. Sila hubungi saya

Nak lihat produk Public Gold dan harganya. Klik di sini. Produk Public Gold

Nak beli produk Public Gold dengan harga lebih murah dan istimewa. Daftar dulu di sini

Jom! Sertai keluarga besar G100 Network!
 

ridzwan zin

Fun Poster
Messages
399
Joined
Dec 24, 2009
Messages
399
Reaction score
7
Points
15
HARGA EMAS HARI INI

IMG_20211022_085153.jpg


Harga emas hari ini, 22 Oktober 2021 adalah RM263/gram. Harga emas hari ini tidak berubah, masih seperti semalam.

Jika anda berminat untuk menyimpan emas, tetapi tak tahu bagaimana untuk bermula hubungi saya.

InsyaAllah saya akan bantu untuk mula dengan cara yang betul.

🌹Hubungi saya untuk bimbingan

IMG_20211019_113020_475.jpg
 

ridzwan zin

Fun Poster
Messages
399
Joined
Dec 24, 2009
Messages
399
Reaction score
7
Points
15
NOTA EMAS

SKIM CEPAT KAYA YANG BERTOPENGKAN EMAS.
HATI-HATI SEMUA❗


Sejak dari tahun 2012, ketika harga emas mula naik mencanak iaitu RM180/per gram rakyat Malaysia telah tertipu secara berjemaah hingga kerugian jutaan ringgit melalui Skim Cepat Kaya yang bertopengkan emas.

Skim Cepat Kaya merupakan skim memanipulasikan sebahagian individu yang kurang ilmu untuk melaburkan kepada penganjur dengan janji wang akan dikembalikan beserta pulangan faedah keuntungan yang tinggi dan luar biasa. Ia juga dikenali sebagai Skim Ponzi yang diambil sempena nama pengasasnya, Charles Ponzi.

Modus operandi yang digunakan penganjur ialah dengan menawarkan pelaburan emas yang tidak wujud sehingga mendorong orang ramai memasukkan wang ke dalam akaun mereka.

Disebabkan mahu cepat kaya, kurang ilmu, tamak haloba, impikan pulangan bulanan tetap dibayar dan tinggi serta terpedaya dengan janji-janji manis kononnya akan hidup senang tanpa bekerja, ramai yang gelap mata biarpun tanpa bukti.

Justeru bagi mengelakkan anda menjadi mangsa;
Kenali Ciri-ciri Skim Cepat Kaya Emas:

❌Keuntungan Tidak Masuk Akal

Menjanjikan keuntungan mencecah 70% - 100% dalam tempoh setahun. Kalau difikirkan secara logik, memang tak masuk akal. Jika dibandingkan pulangan dengan skim Amanah Saham Bumiputera (ASB), Kumpulan Simpanan Wang Pekerja (KWSP) dan Tabung Haji (TH) pun tidak setinggi itu. Ramai di kalangan masyarakat tewas dengan tawaran untung besar ini.

.

❌Terma Pelaburan Sentiasa Berubah-ubah

Terma dan syarat untuk menyertai skim pelaburan emas sentiasa berubah-ubah mengikut keadaan semasa. Perjanjian berat sebelah dan lebih berpihak kepada penganjur berbanding pelabur itu sendiri.

.

❌Produk Bukan Subjek Penting

Produk bukan subjek penting dalam skim pelaburan emas tersebut. Yang penting letak duit, akan dapat pendapatan tetap setiap bulan. Laba yang diperolehi tiada kaitan dengan turun naik harga emas di pasaran dan jumlah kuantiti emas.

.

❌Punca Keuntungan Kabur

Hampir kesemua penganjur skim cepat kaya mengelak untuk mendedahkan sumber keuntungan lumayan yang diperolehi dan dijanjikan itu. Yang pasti jawapannya, kabur dan sukar difahami. Beza dengan pelaburan yang sah anda akan diketahui punca sumber keuntungan yang diperolehi berdasarkan laporan kewangan yang diaudit dan sebagainya.

.

❌Kaedah Marketing Meragukan

Kaedah pemasaran yang digunakan untuk menarik dan memancing masyarakat menyertai skim pelaburan adalah dengan penampilan imej yang stailo dan life style mewah yang luar biasa. Kereta mewah dan kekayaan yang dipamerkan sekadar umpan untuk menarik orang ramai melabur dalam skim tersebut.
.

Hanya ilmu sahaja boleh mencegah risiko kehilangan duit kita daripada ditipu dengan skim cepat lingkup ini. Nak selamat? Pilih saja emas jenama yang diyakini seperti emas Public Gold.

IMG_20211022_090251_010.jpg


Jika anda berminat untuk mendapat bimbingan percuma dan menjadi penyimpan emas yang berilmu. Sila hubungi saya

Nak lihat produk Public Gold dan harganya. Klik di sini. Produk Public Gold

Nak beli produk Public Gold dengan harga lebih murah dan istimewa. Daftar dulu di sini

Jom! Sertai keluarga besar G100 Network!
 

ridzwan zin

Fun Poster
Messages
399
Joined
Dec 24, 2009
Messages
399
Reaction score
7
Points
15
NOTA EMAS

Tips mudah untuk menabung emas secara online:

📍Beli Menggunakan Trusted Platform E-Commerce

Elak membeli emas di medium media sosial yang tidak dipercayai dan meragukan kerana semua review boleh direka dan dibeli. Sebaliknya, anda digalakkan membeli emas menggunakan platform marketplace trusted seperti di PG MALL dan Public Gold Marketing. Medium ini adalah selamat dan dipercayai.
.

📍Tahu Harga Emas Semasa

Scammer biasanya menipu dengan menjual harga luar biasa murah yang tidak masuk akal berbanding harga emas semasa. Contohnya, 5 gram emas dijual dengan harga RM100. Tawaran harga yang tidak logik ini adalah petanda ianya berisiko dan ada unsur penipuan. Ketahui harga emas semasa dan harga yang dijual oleh penyedia perkhidmatan. Ia sepatutnya berkadar logik.
.

📍Jangan Tunggu Harga Murah

Jangan terpedaya dengan tawaran emas lelong harga murah kerana secara amnya harga emas tidak pernah murah. Yang penting pilih jenama yang diakui ketulenannya. Harga emas turun naik dalam jangka masa pendek. Tapi emas confirm naik dalam jangka masa panjang. Secara purata, kenaikan harga emas adalah sekitar 10% - 11% setahun.
.

📍Tahu Saiz Sesuai, Berat & Bajet

Sebelum membeli kita perlu mengetahui saiz dan berat emas yang diingini. Selain bajet yang hendak dikeluarkan, buat pengiraan dahulu. Jika ada yang menjual terlalu rendah di bawah harga pasaran kemungkinan besar itu bukan emas tulen.
.

📍 Ada Perkhidmatan Pos Berinsurans
Zaman PKP ini emas yang dibeli melalui Public Gold akan dihantar dengan pos berinsurans iaitu Gold In Transit (GIT). Emas akan dihantar terus ke rumah anda dengan selamat. Jika emas didapati hilang dalam proses penghantaran, pihak insurans dan Public Gold akan menanggung kos kehilangan tersebut.

Mudah sebenarnya untuk membeli emas yang betul jika berilmu. Nak lagi mudah? Daftar Akaun Emas GAP dan kita simpan sama-sama.

IMG_20211022_155130_171.jpg


Jika anda berminat untuk mendapat bimbingan percuma dan menjadi penyimpan emas yang berilmu. Sila hubungi saya

Nak lihat produk Public Gold dan harganya. Klik di sini. Produk Public Gold

Nak beli produk Public Gold dengan harga lebih murah dan istimewa. Daftar dulu di sini

Jom! Sertai keluarga besar G100 Network!
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register