BTC USD 61,919.2 Gold USD 1,769.37
Time now: Jun 1, 12:00 AM

PRU13 Disember ini?

مايكل سكوتفيلد

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
May 13, 2007
Messages
22,672
Reaction score
1,612
Points
201
SHAH ALAM - Para penganalisis yakin bahawa Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) diramalkan Disember ini selepas dua kali dalam seminggu Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak memberi bayangan mahu membubarkan
Parlimen.

Dr Mohd Azizuddin Mohd Sani dari Universiti Utara Malaysia (UUM) berkata, apa yang dilahirkan oleh Najib semalam dan minggu lalu, susulan kepada beberapa kenyataan sebelum ini, bukan satu mainan politik.

"Tarikh PRU13 paling awal Disember ini. Saya rasa beliau (Najib) sudah ada idea dan ia bukan mainan politik semata-mata," kata Dekan Pusat Pengajian Antarabangsa Kolej Undang-undang, Kerajaan dan Pengajian Antarabangsa UUM ini kepada Sinar Harian ketika dihubungi pagi tadi.

Najib memberi bayangan terbaru mengenai tarikh PRU-13 semalam di Kelantan dan minggu lalu ketika berucap di Baling, Kedah di mana beliau secara berseloroh berkata sudah ada semangat untuk membubarkan Parlimen.
Azizuddin berkata: "Nak umum tarikh PRU13 ini kena ambil kira pelbagai faktor yang mempengaruhi."

"Antaranya Bajet 2013 yang dibentangkan hujung bulan ini dan musim cuti sekolah dan dalam masa sama musim haji Oktober–November ini. Kena lepas musim haji," kata beliau.

Tambah beliau, "mungkin tarikh isytihar bubar Parlimen November dan PRU13 Disember ini."

Menurutnya, Najib mengumumkan insentif atau bantuan rakyat yang mungkin dapat dinikmati hujung tahun ini, dan oleh itu, PRU13 wajar dijadakan dalam masa terdekat.

"Kalau buat PRU13 tahun depan, rakyat lupa, orang Malaysia cepat lupa. Jadi, wajar diumumkan dalam masa terdekat dengan tempoh rakyat menikmati insentif," katanya.

Jelas beliau, "ekonomi dunia tidak menentu. Tahun depan tidak terjamin lagi ekonomi negara kita stabil. Ia akan menjejaskan dari segi sokongan Barisan Nasional (BN)."

Selain itu, Azizuddin juga mengatakan bahawa lanjutan tarikh yang terlalu lama mungkin akan menimbulkan isu-isu baru, yang menjejaskan imej kerajaan.

Katanya, BN menerima saingan hebat daripada Pakatan Rakyat, namun peluang perikatan tersebut untuk menang dalam PRU13 ini memang ada.

Bagaimanapun katanya, sama ada BN akan meraih kemenangan besar belum pasti.

Menurutnya lagi, rakyat Malaysia sudah membuat keputusan parti mana yang bakal dipilih.

Fokus kini adalah terhadap pengundi baru yang jumlahnya agak besar dan terdiri daripada golongan muda yang membuat keputusan pada saat-saat akhir, kata beliau lagi.

"Dengan itu pelbagai isu dimainkan seperti harga kereta dan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) untuk menarik golongan pengundi baru ini," katanya lagi.

Seorang lagi penganalisis politik, Prof Mohd Bustamam Abd Karim pula menyatakan bayangan itu merupakan kesungguhan Najib menghadapi PRU13.

Beliau juga menyifatkan apa yang berlaku sekarang kepada negara berpihak kepada BN terutama dari segi ekonomi.

"Faktor ekonomi sangat penting. Jika kita lihat ekonomi negara Cina telah menunjukkan penurunan. Pelabur lagi percaya negara kita. Ekonomi negara kian meningkat.

"Percaturan ideologi lain seperti isu hudud dan sebagainya itu permainan dalaman sahaja," katanya.

Selain faktor ekonomi yang menjadi indikator, musim cuti sekolah, haji dan perayaan juga menjadi ukuran terhadap pemilihan tarikh pilihan raya tersebut, tambah beliau.

Berikutan tarikh akhir mandat Kerajaan Pusat yang akan berakhir penghujung April depan, beliau juga meramalkan PRU13 bakal diadakan Disember ini.

Pensyarah Pusat Pengajian Sejarah, Politik dan Strategi Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof Madya Datuk Mohammad Agus Yusof pula berkata, BN sudah terlepas waktu keemasan untuk meraih undi.

"Tarikh terbaik untuk BN sebelum Jun 2012. Kini, sudah terlepas. Waktu keemasan itu sudah berlalu. Sudah tidak dapat 'catch the moment'," katanya ketika dihubungi.

Penganalisis ini menyifatkan BN berdepan dengan persaingan yang sengit di mana peluang kemenangan sama rata.

"Persaingan sangat sengit jadi peluang untuk menang 50-50 kerana saya tidak lihat bahawa golongan bukan Melayu kembali kepada BN dan saya tidak lihat isu-isu yang timbul dapat tarik golongan intelektual dan golongan muda.

“Saya sendiri sedang menimbang-nimbang. Mahu memerhatikan keadaan seterusnya," katanya.

Beliau menambah, isu-isu yang timbul tidak reda-reda ini menunjukkan kesilapan dalam menguruskan media, informasi dan imej.

Menurutnya, semakin lama masa diambil maka lebih banyak peluang masyarakat menilai.. - Sinar Harian
 
Sponsored Post

Mad_Hatter

Super Active Member
Joined
Apr 12, 2011
Messages
9,822
Reaction score
1,510
Points
151
Kalau time tu ada negeri kena banjir mungkin ditannguh lagi.
 

budakpandai

Active Member
Joined
Mar 9, 2009
Messages
1,918
Reaction score
0
Points
20
Lol..

tarikh pilihanraya pun tak telus, apatah lagi perkara2 yang lain..
 

mamaimran

Super Active Member
Joined
Jun 14, 2009
Messages
6,048
Reaction score
146
Points
73
mgkn ader benarnya,SPM pun dianjakkan lebih awal,cuti sekolah pun dah mula pertengahan Nov.Waktu tu pun org buat haji pun dah balik.Kalau wat musim banjir baru senang BN nak menang.
 

rustam

Legendary Member
Joined
Dec 25, 2010
Messages
10,794
Reaction score
55
Points
125
Gunakan kesempatan PRU itu untuk masa depan anda
 

rebellion

Legendary Member
Paid Membership
Joined
May 3, 2010
Messages
16,089
Reaction score
60
Points
135
musim hujan pun best gak, sejuk skit beratur, ekeke

kene tempat banjir payah gak nanti
 

usahOne

Super Active Member
Joined
Jan 16, 2007
Messages
7,192
Reaction score
11
Points
65
takutnya najeeb nk bg tarikh yg sebenar.mcm ni ke pencacai dlm ni dok puja..kahkahkah nk jadi pemimpin tp penakut..
 

-pojie-

Well-Known, Member, XM Official, Representative
Joined
Oct 29, 2008
Messages
20,951
Reaction score
50
Points
120
x sabau nak pangkah nie...
 
Sponsored Post

CG Sponsors
Top
Log in Register