PRU-15 Bagaimana Menjadi Pengundi yang Bijak ? Update info utk kempen

Recommended Brokers


Latest Threads

Undi, Hak Anda, Suara Anda, Anda Keluar Mengundi Untuk ?


  • Total voters
    0
  • Poll closed .

KLVIPER

Legendary Member
Joined
Mar 31, 2008
Messages
15,571
Reaction score
126
Points
123
Yea itu terpulang pada rakyat.. tp kalau tanya saya.. kena bg ph selama 2 penggal utk buktikan keberkesanan pengurusan.

Tp jika rakyat insist nak tukar.. so tukar je lah. Inikan negara demokrasi.


Bagi saya.. penyatuan pasumno tak cukup kuat utk menyaingi ph..

Pasumno mungkin selesa dkt kawasan core mereka.. tetapi selain drpd tu.. mereka terkial2 utk mendapatkan sokongan luar drpd kepompong pengundi mereka.
Ijazah palsu, menteri level spm, janji menipu pun nak beri 2 penggal?
 
Sponsored Post

arachneedle

Super Moderator
Staff member
Joined
Jan 5, 2006
Messages
2,350
Reaction score
0
Points
20
ape yg untung undi PHanceng?

Tak payahlah lagi guna perkataan macam ni!
Dah warning secara soft pun masih tak faham lagi ke ?


Dah agak lama saya perhatikan tak kira dalam section politik atau section lain pun, ada forumer2 yang suka sangat gunakan perkataan cth : mahafiraun, mahacai, phkencing dan lain-lain lagi yang tak sedap dibaca dan menjadikan thread kurang menarik. Mintak tolonglah rasanya dah banyak kali pihak kami tegur tapi masih buat juga. Berforumlah dengan baik dan secara matang.

https://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=141214

Tq.
 

abahmu

Legendary Member
Joined
Feb 21, 2007
Messages
17,948
Reaction score
123
Points
123
lambat lg prunya....ph klu x tunai manifesto utamanya dlm tempoh 5 tahun ni konfem kalah pru15...ph kena belajar dgn kerajaan pas kelantan yg sntiasa kencing manifesto setiap kali pru..hinggakan manifesto sejak pru 1990 smpai skrg berlambak x buat..tp rakyat kelate tetap sokong...petuanya tanam la doktrin parti itu ugama..setel mslh....
 

a2zextra

Legendary Member
Joined
Sep 7, 2013
Messages
16,398
Reaction score
263
Points
141
Manifesto PAS bagi PRU-14 yang lepas sangatlah baik, contohnya skim pinjaman belian kereta penumpang pertama di bawah 1300 c.c bagi individu tanpa riba, penurunan harga bahan api dan sebagainya.
Cuma kebanyakan rakyat negara ini termakan umpan manifesto PH yang nyata hanyalah suatu penipuan yang memberikan pelbagai alasan contohnya manifesto bukanlah kitab suci, janji 100 hari dan sebagainya. Namun harapan rakyat hampa.
 

jaws_am

Super Active Member
Joined
May 29, 2008
Messages
9,970
Reaction score
1,431
Points
141
saja update thread..

400 hari PH perintah negara.. (tempoh perintah 1825 hari)

isu2 berbangkit dari pihak pembangkang

1) retifikasi ICERD hak sama rata - tak akan retifikasi, kerana x sesuai

2) Janji PTPTN - akan dikaji semula, ambil masa setahun..

3) Penjualan asset khazanah,pnb bgi menampung perbelanjaan kerajaan - jual

3.1) Penjualan asset TH kpd MOF inc bagi imbangi acct negatif TH - jual/sewa beli

4) kaedah REIT penjualan pegangan saham lapangan terbang, hospital - dalam proses

5) penarikkan subsidi orang kmpng nelayan,penoreh getah,petani - terdapat subsidi yang diberi etc kpd warga felda

6) isu kerajaan selesaikan Kes Banglo LGE dalam memahami kuasa yg diberikan kpd peguam negara.. - senyap kes close.

7) Imej dan reputasi ketua hakim, badan peguam tercalar dimata rakyat akibat aktiviti menari bersama.. - senyap dan memalukan..

8) Bagaimana kerajaan selesaikan kes kuil dan kematian anggota bomba - masih dalam siasatan dan semakkan mahkamah..

8.1) Kontroversi Isu peguam shazlin mansor..

9) Lantikkan GLC dan jawatan-jawatan penting kerajaan dikalangan orang politik.. - dgn memberi alasan sampah..

9.1) Baik PPBM, PKR, Amanah dan juga DAP masing2 menggunakan kuasa untuk meletak proxy di glc, dll agensi bwh kerajaan/kerajaan negeri..

9.2) Pn Lateefa Koya dilantik sbgi Ketua Sprm.. Menimbulkan persepsi yang kurang senang dikalangan rakyat yg inginkan kebebasan dlm jwtn2 penting awam..

10) Kenderaan Nasional ketiga - masih dlm perbincangan - peruntukkan rnd telah dikeluarkan..

11) Mengambil duit petronas bg menampung perbelanjaan kerajaan.. dikatakan 80 billion..

12) Ekonomi Masih tidak menunjukkan tanda2 positif ekoran rm vs usd kekal 4.++

13) tuduhan kes najib masih dalam siasatan, x menunjukkan apa2 tanda bakal dipenjara..

- kes src, kes kwap, 1mdb

14) Hutang kerajaan semakin meningkat (akhir 2018)

Ini menjadikan hutang dan liabiliti kerajaan dianggarkan berjumlah RM1.1 trilion atau sekitar 76 peratus daripada KDNK pada akhir 2018.

Hutang domestik kerajaan merangkumi 97.1 peratus atau RM719.5 bilion daripada jumlah hutang langsung manakala baki 2.9 peratus atau RM21.5 bilion adalah pinjaman luar pesisir.

15) Kelemahan nilai ilmu dikalangan menteri2 PH.. Sbgi cth Tiada latar blkng pendidikan dalam memegang portfolio yg penting dlm kerajaan.. ( Etc Mat Sabu - Menteri Pertahanan )

16) Politik jijik yg Dikatakan Kes video lucah salah seorang menteri. Bagaimana kerajaan bertindak menyelesaikan kes tersebut..

17) Janji PH untuk memberi mandat kpd Anwar sbgi PM.. - masih 50-50

__

boleh tambah input utk kita kaji semula pada tahun 2020 - 2022, PRU-15

sekian
 
Last edited:

BenVentures

Super Active Member
Joined
May 10, 2018
Messages
8,848
Reaction score
543
Points
111
The allotment will be just like in 1978---PAS gets five seats and loses control of Kelantan; UMNO gets everything else.
 

BenVentures

Super Active Member
Joined
May 10, 2018
Messages
8,848
Reaction score
543
Points
111
PAS will be short changed by UMNO again. Umno will kick out Pas from the alliance again. They never seem to learn from the past experience. It's better for them to go alone and for coalition with PH. At least, they will get the respect they deserved as experienced in PR government.
 

azmann33

Super Active Member
Joined
Mar 2, 2009
Messages
9,846
Reaction score
653
Points
111
PAS will be short changed by UMNO again. Umno will kick out Pas from the alliance again. They never seem to learn from the past experience. It's better for them to go alone and for coalition with PH. At least, they will get the respect they deserved as experienced in PR government.
Asal Bukan Cina Dap dan komunis..ok ja:D
 
Sponsored Post
Top
Log in Register