BTC USD 38,654.8 Gold USD 1,820.43
Time now: Jun 1, 12:00 AM

PROTON beli 25 peratus ekuiti Renault F1 team

archery

Fun Poster
Joined
Oct 3, 2009
Messages
270
Reaction score
0
Points
10
Proton dikatakan bakal membeli 25 peratus saham pasukan Formula 1 Renault, yang bakal dilupuskan oleh yang dimiliki pengeluar kenderaan Perancis, Renault SA, minggu ini. Jika ia berlaku pasukan tersebaut bakal dijenamakan semua sebabai pasukan Lotus -Renault musim 2011. Ini bakal meyaksikan 2 pasukan yang membawa nama Lotus dalam Formula 1 tahun hadapan selain pasukan Lotus Racing/Team Lotus yang telah melengkapkan musim pertamanya.

Proton juga bakal menjadi pemegang saham kedua terbesar pasukan tersebut selepas Genii Capital SA, firma pelaburan persendirian Luxembourg, yang memiliki 75 peratus pegangan ekuiti. Selain itu PROTON turut memperoleh akses luas kepada pembangunan teknologi enjin F1. Ia dijangka menghasilkan satu pemindahan teknologi enjin yang besar kepada PROTON bagi pembangunan produknya untuk pasaran domestik dan antarabangsa pada masa depan.

PROTON melalui anak syarikatnya Group Lotus muncul sebagai penaja utama dalam kumpulan perlumbaan baru itu dan ia akan membabitkan urus niaga berjumlah 30 juta euro (RM127 juta) setahun bagi tempoh lima tahun. Renault, juga akan kekal sebagai pembekal enjin utama kepada kumpulan perlumbaan baru itu selain meneruskan peranan pembekal enjin kepada dua lagi pasukan F1, iaitu Red Bull dan Lotus Racing tahun depan.

e11a50e41175714ba37d557e541748ac.jpg


source: funtastickodesign
 
Sponsored Post

kni

Legendary Member
Joined
Dec 14, 2007
Messages
10,394
Reaction score
161
Points
138
red bull pun run 2 team gak, cuma yg bezanya aku rasa proton kurang dana berbanding redbull.

patut proton tumpu pada 1 team jer... renault mungkin jadi pilihan sebab proton nak teknologi enjin F1.
 

eday84

CG Top Poster Club
Joined
Jan 10, 2009
Messages
27,695
Reaction score
146
Points
128
enjin renault bkn dlm tiara ngn savvy ke?
maintenance tinggi hoho.. dlm savy rasanya automatic/manual transmission tu dr renault kan?
 

azrulazman

CG Top Poster Club
Joined
Feb 11, 2010
Messages
30,406
Reaction score
150
Points
128
bgs tol proton ni.. makin kaya la proton nanti
 

anakmalaya

Active+ Member
Joined
Oct 1, 2009
Messages
3,632
Reaction score
47
Points
30
curi2 teknologi ke? bgs gak nanti transfer teknologi kat kete2 proton dan pasarkan :) bru rase berbaloi bli proton
 

fine net

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Apr 5, 2007
Messages
43,404
Reaction score
339
Points
136
enjin renault bkn dlm tiara ngn savvy ke?
maintenance tinggi hoho.. dlm savy rasanya automatic/manual transmission tu dr renault kan?

tiara gune enjin citroen,savvy gune enjin renault...
 

zamreda

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Sep 1, 2008
Messages
31,388
Reaction score
51
Points
120
tiara gune enjin citroen,savvy gune enjin renault...

lagi satu waja 1.8....

suma nak beli proton nie...

kita yng beli kereta proton pon ikat perut...:(:)((
 

mr_turner

Active+ Member
Joined
Jan 15, 2010
Messages
3,107
Reaction score
11
Points
25
mane laa tau dapat teknologi mcm renaut clio ker,megne ker...
(kot2 buleh buat kepala treler proton nie)
:D
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register