BTC USD 49,134.0 Gold USD 1,786.47
Time now: Jun 1, 12:00 AM

projek perumahan terkini

sylvia710

Junior Member
Messages
76
Joined
Mar 24, 2008
Messages
76
Reaction score
0
Points
6
kepada forumer sekalian.. maybe ada yg sdg cari rmh. tak kira la utk investment atau nk duduk.. boleh citer sikit projek perumahan yg telah di survey atau dh booking tu. share-share la dgn yg lain.. :)
 
Sponsored Post

sylvia710

Junior Member
Messages
76
Joined
Mar 24, 2008
Messages
76
Reaction score
0
Points
6
siang tadi gi selayang tgk projek symphony height. ketinggian dlm 20 tingkat kot(lupa). masa sampai tadi tingkat 6,7,8 dh penuh org booking. tingkat 1-5 nk buat parking. saiz rumh 830sf - 1246sf. rega.. err..boleh sebut kat sini tak? takut nanti org ingat nk promosi.. i just nk share projek ni dgn lain2 forumer..heheh..
 

Ridzuan_AIA

Active+ Member
Messages
3,021
Joined
Jan 26, 2008
Messages
3,021
Reaction score
241
Points
33
ok just nak share sket pasal rumah ni...

rumah ni ada 2 jenis iaitu landed property and non landed prioperty

ok saya mula dgn non landed dulu..

non landed ni terdiri dari apartment,flat dan condo.ok honestly speaking, saya pernah berkerja di sykt property mgt which is yap burgess rawson (kalau ada sesiapa yg tahu) dan saya dapati rumah2 jenis non landed ni anda perlu bayar maintenance fee setiap bulan. ok disini saya hendak katakan, ada sebab2 tertentu org2 memilih rumah jenis ni sebab adakalanya, org beli rumah ni mungkin sebab minat duduk rumah jenis2 ni dan ada juga beli untuk investment atau disebabkn bajet mereka.

bg pendapat saya, jikalau anda memilih rumah jenis ni untuk mendiami dan bukan untuk investment, pastikn dulu land title untuk projek tersebut samada adakah ianya residential lot atau commercial lot kerana apabila pembayaran untuk cukai tanah @ quit rent, ia amat berbeza sekali dari segi harganya.jikalau commercial lot, harganya lebih mahal sket.dan salunya rumah2 apartment/condo yang ada shoplot dekat bawah dikategorikan sebagai commercial land.

maintenace fee pula akan dikenakan mengikut berapa besar (sq ft) rumah anda tapi ada juga mgt comp mengenakan rate yg sama bg semua kediaman....

untuk mengelakn rumah anda dari dipotong air oleh mgt comp, elokla bayar maintenace fee, tapi saya tahu,mengikut penagalanm saya, akan ada tuan rumah yang tidak berpuashati dgn service yang diberikan oleh mgt comp dan menyebabkn owner2 rumah liat untuk bayar maintenance fee...

jikalau ada sesiapa yang ada rumah jenis nonlanded ni, bolehla kongsi pengalaman anda dan mungkin sebagai info pada pembeli2 rumah yang lain...

p/s: suka sgt dgn projek2 condo kat hartmas :D
 
Last edited:

hazwan

Super Active Member
Messages
5,107
Joined
Apr 8, 2007
Messages
5,107
Reaction score
11
Points
65
ok just nak share sket pasal rumah ni...

rumah ni ada 2 jenis iaitu landed property and non landed prioperty

ok saya mula dgn non landed dulu..

non landed ni terdiri dari apartment,flat dan condo.ok honestly speaking, saya pernah berkerja di sykt property mgt which is yap burgess rawson (kalau ada sesiapa yg tahu) dan saya dapati rumah2 jenis non landed ni anda perlu bayar maintenance fee setiap bulan. ok disini saya hendak katakan, ada sebab2 tertentu org2 memilih rumah jenis ni sebab adakalanya, org beli rumah ni mungkin sebab minat duduk rumah jenis2 ni dan ada juga beli untuk investment atau disebabkn bajet mereka.

bg pendapat saya, jikalau anda memilih rumah jenis ni untuk mendiami dan bukan untuk investment, pastikn dulu land title untuk projek tersebut samada adakah ianya residential lot atau commercial lot kerana apabila pembayaran untuk cukai tanah @ quit rent, ia amat berbeza sekali dari segi harganya.jikalau commercial lot, harganya lebih mahal sket.dan salunya rumah2 apartment/condo yang ada shoplot dekat bawah dikategorikan sebagai commercial land.

maintenace fee pula akan dikenakan mengikut berapa besar (sq ft) rumah anda tapi ada juga mgt comp mengenakan rate yg sama bg semua kediaman....

untuk mengelakn rumah anda dari dipotong air oleh mgt comp, elokla bayar maintenace fee, tapi saya tahu,mengikut penagalanm saya, akan ada tuan rumah yang tidak berpuashati dgn service yang diberikan oleh mgt comp dan menyebabkn owner2 rumah liat untuk bayar maintenance fee...

jikalau ada sesiapa yang ada rumah jenis nonlanded ni, bolehla kongsi pengalaman anda dan mungkin sebagai info pada pembeli2 rumah yang lain...

p/s: suka sgt dgn projek2 condo kat hartmas :D

senyap je thread ni, yg landed lak bagaimane bro, sambung2 byk yg nak tau psl hartanahh ni...:D
 

maslinkcc

Fun Poster
Messages
707
Joined
Mar 29, 2008
Messages
707
Reaction score
13
Points
15
ooohh..nak cari rumah ke?
saya ni keje developer.tapi kat johor jer.area nusajaya.
ala..dekat jek ngan taman tema legoland tuh.rege RM138k 2 tingkat 4 bilik 2 bilik air fully tiles keluasan 18x60 ( kecik sikit la tapi free hold )
setakat ni ada 5 org yg beli ngan saya tu bukan org johor.beli buat investment.2 dari kem tentera laut perak 1 dari pejabat polis jerantut 1 dari terengganu.diorg ni semua buat investment walaupon tak penah sampai JB.ada sesapa nak buat investment ni leh pm saya.
 

@sap_plan

Fun Poster
Messages
128
Joined
Dec 20, 2008
Messages
128
Reaction score
1
Points
15
..ada pernah nampak new house development kat area lembah klang and kl.. yang ada masjid..hehehe.. aku nak cari rumah baru dekat dgn masjid.
 

akay

Banned
Messages
14,865
Joined
Jan 30, 2008
Messages
14,865
Reaction score
17
Points
115
dalam housing development act..
developer x bole memungut deposit..
deposit atau yang pendahuluan hanya bole di collect selepas S&P di tandatangani..
sekira ade perletakkan deposit dan pembeli tidak mampu untuk memperolehi loan untuk membayar baki keseluruhan harga umah sekiranya S&P belum dutandatangai seharusnya developer memulangkan semula deposit yang telah di bayar pembeli secara penuh..
 

kintaroame

Junior Member
Messages
85
Joined
May 18, 2008
Messages
85
Reaction score
8
Points
11
aku suka survey projek rumah terkini kt i properties.com. senang, boleh survey rumah ikut area mana yg kita nk..
location location location.
 

EzY-eLoaD

Legendary Member
Messages
12,747
Paid Membership
Joined
Aug 1, 2008
Messages
12,747
Reaction score
18
Points
115
rumah kt johor ader yg bawah rm50.000
 

butterland

Legendary Member
Messages
11,417
Joined
Jan 2, 2008
Messages
11,417
Reaction score
208
Points
123
kalu minat services apartmen bleh la usha kat area pekeliling, kl...dekat ngan hospital sentosa sebelah hotel vistana...dalam pembinaan tu..

tp services apartmen la...byk buruk dari baik kot...hehehe...cuma lokasi dia je la agak strategik..
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register