BTC USD 23,553.7 Gold USD 1,866.09
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Projek HSR Malaysia-Singapura dibatalkan

GamezStar

CG Top Poster Club
gem
Messages
42,250
Joined
Jul 1, 2008
Messages
42,250
Reaction score
4,493
Points
261
Awards
1
Tolong lah nak buat apa2 pembangunan tu fikir masak masak...
Macam haramjadah dah propose lepas tu dah start buat...kemudian batal..
Bayar pulak kepada vendor berbillion...

Cam bangang duit rugi cam gitu je..

bantu rakyat pakai kwsp sendiri...

hebatttttttttttt duit kerajaan duk bayar pampasan
 
Sponsored Post

ViperX

Super Active Member
gem
Messages
6,493
Joined
Oct 10, 2016
Messages
6,493
Reaction score
1,222
Points
151
Tolong lah nak buat apa2 pembangunan tu fikir masak masak...
Macam haramjadah dah propose lepas tu dah start buat...kemudian batal..
Bayar pulak kepada vendor berbillion...

Cam bangang duit rugi cam gitu je..
itu salah satu cara nak sakau duit sebenarnya.
 

aim02Aug

Legendary Member
gem
Messages
10,757
Joined
Sep 5, 2011
Messages
10,757
Reaction score
1,980
Points
201
baguslah kalau jadi. melaka ni nak naik kereta api paling dekat samada pergi ke batang melaka, tak pun gemas. dua-dua tempat jin bertendang.

nampak ayer keroh tu ha sejuk sikit mata memandang. tak de la jauh sangat nak pergi.

tu pun kalau projek ni jadi, dan kalaulah umur pun panjang.

apa bala da punya perancangan bandar dan wilayah duk buat apa berpuluh tahun, benda macam ni pun tak nampak.
aku keje melaka

jika tambang xmsk akal - xlama bungkus gak - xmcm lrt - ramai commute / pack mcm sardin setiap peak hour - senang nk cover break even cost - generate profit

HSR ni mana org mampu - tambah lg brp kerap org nk guna melancong /blk kg - time cuti sekolah jelaj ada permintaan

projek gajah puteh tgk lah x caye
 

fuhrer_69

Active+ Member
Messages
2,819
Joined
Sep 18, 2013
Messages
2,819
Reaction score
574
Points
81
aku keje melaka

jika tambang xmsk akal - xlama bungkus gak - xmcm lrt - ramai commute / pack mcm sardin setiap peak hour - senang nk cover break even cost - generate profit

HSR ni mana org mampu - tambah lg brp kerap org nk guna melancong /blk kg - time cuti sekolah jelaj ada permintaan

projek gajah puteh tgk lah x caye
ko pun kerja melaka kan bang, bagi aku melaka ni dah patut ada lrt (laluan ayer keroh-mc-banda hilir-pantai puteri), ets pun ye (antara negeri). ni buat dekat batang melaka, siapa je nak pergi ke sana?

soal tambang lak, kalau diorang dapat maintain macam harga sekarang bagi aku dah ok sangat, melainkan diorang letak harga yang tak masuk akal. tapi aku rasa tetap akan ada orang yang gunakan atas sebab terpaksa dan sebab yang lain.

lagipun sebab apa aku cakap perlu benda ni semua, tengok traffic light je la kalau nak pergi ke mc dari ayer keroh, memang bakau darah bang. dekat amj tu tak payah cerita la dia punya traffic light banyak mana.

baru-baru ni ada kes dekat bulatan seri negeri pun diorang pacak traffic light, kan saje je minta maki dari orang situ.

benda macam ni patut buat, bukannya sibuk dengan disney, keretapi maglev la, teman tema terbesar di asia la.
 

azham

Super Active Member
gem
Messages
9,952
Joined
Dec 20, 2012
Messages
9,952
Reaction score
3,166
Points
216
Awards
1
aku keje melaka

jika tambang xmsk akal - xlama bungkus gak - xmcm lrt - ramai commute / pack mcm sardin setiap peak hour - senang nk cover break even cost - generate profit

HSR ni mana org mampu - tambah lg brp kerap org nk guna melancong /blk kg - time cuti sekolah jelaj ada permintaan

projek gajah puteh tgk lah x caye
Saya terfikir jugak, projek bullet train Jakarta ke Bandung.
Berbaloi ke? Macam HSR jugak rasanya.
 

aim02Aug

Legendary Member
gem
Messages
10,757
Joined
Sep 5, 2011
Messages
10,757
Reaction score
1,980
Points
201
ko pun kerja melaka kan bang, bagi aku melaka ni dah patut ada lrt (laluan ayer keroh-mc-banda hilir-pantai puteri), ets pun ye (antara negeri). ni buat dekat batang melaka, siapa je nak pergi ke sana?

soal tambang lak, kalau diorang dapat maintain macam harga sekarang bagi aku dah ok sangat, melainkan diorang letak harga yang tak masuk akal. tapi aku rasa tetap akan ada orang yang gunakan atas sebab terpaksa dan sebab yang lain.

lagipun sebab apa aku cakap perlu benda ni semua, tengok traffic light je la kalau nak pergi ke mc dari ayer keroh, memang bakau darah bang. dekat amj tu tak payah cerita la dia punya traffic light banyak mana.

baru-baru ni ada kes dekat bulatan seri negeri pun diorang pacak traffic light, kan saje je minta maki dari orang situ.

benda macam ni patut buat, bukannya sibuk dengan disney, keretapi maglev la, teman tema terbesar di asia la.
lrt tu agree dgn bro coz Melaka Darul trefik lait - mmg stress jemnya

tp bukan HSR coz HSR ni maintenance kos tinggi & harus fare pun tinggi

lgpon HSR bukan dlm bandar - tp antara bandar negeri2 semenanjung

buat lrt or sambung komuter aku agree
 

aim02Aug

Legendary Member
gem
Messages
10,757
Joined
Sep 5, 2011
Messages
10,757
Reaction score
1,980
Points
201
Ni projek jangka masa pjg
Kalau penduduk bertambah

Demand utk menaiki public transport akan menjd tinggi

Takyah pening2 pikir
Bukan dpt gaji pun 😂

Bior pakar ekonomi abg rapiji yg pikir
Kita keje cari duit utk poket sendiri lg baik
abg piji punya formula math 1 pon xleh pakai :ROFLMAO:
 

akudotcom

CG Top Poster Club
gem
Messages
35,392
Top Poster #3
Joined
Jun 17, 2007
Messages
35,392
Reaction score
4,597
Points
261
Awards
1

Harap kerajaan baharu akan jelaskan sebab persoalan-persoalan ini tidak pernah dijawab oleh kerajaan PN bahawa Muhyiddin dan juga bawah Ismail.

Najib dah berulang kali tanya sejak akhir tahun 2020 tetapi tidak pernah dijawab kerajaan Muhyiddin dan Ismail.

1. Adakah ianya benar bahawa kerajaan PN dahulu sanggup bayar RM320 juta kepada Singapura hanya sebab mahu beri projek kepada ERL milik YTL dengan menggunakan teknologi tren ERL yang separuh laju?

2. Adakah ianya benar bahawa kabinet kerajaan PN mencadangkan untuk memberi geran sebanyak RM3.3 bilion untuk naik taraf ERL dan juga bersedia membayar pampasan sehingga RM7.7 bilion kepada syarikat ERL bagi menampung kerugian sebab unjuran jumlah penumpang dan pendapatan dijangka jauh lebih rendah selepas ianya ditukar dari KL ke Singapura kepada KLIA ke Johor Baharu?

Projek ini sangat penting dan mampu memberi manfaat ekonomi berjumlah RM500 bilion pada negara - tapi kini telah dibatalkan kerajaan PN.

Jika ianya benar bahawa niat ialah adalah hanya untuk memberi projek serta dijadikan peluang untuk membayar lebih RM10 bilion duit kerajaan kepada kroni maka ini adalah satu pengkhianatan amat besar kepada negara.

Loke, cuba cari jika wujudnya kertas kabinet dari Jabatan Perdana Menteri dengan tajuk "Hala Tuju Projek Keretapi laju HSR 2.0 Baharu" yang bertarikh 30 Nov 2020.


-DS najib razak-
 
Sponsored Post

Top
Log in Register