BTC USD 27,494.2 Gold USD 1,978.78
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Program Malaysia My Second Home (MM2H) Diaktifkan Semula

puyol

CG Top Poster Club
gem
Messages
29,411
Joined
Jun 28, 2011
Messages
29,411
Reaction score
3,897
Points
261
Awards
1

Sultan Johor akan jumpa PM atas syarat MM2H​


September 17, 2021 4:54 PM

sultan-ibrahim-johor-bernama-140520-1.jpg


Sultan Ibrahim Sultan Iskandar (Gambar Bernama)

PETALING JAYA: Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar membidas Kementerian Dalam Negeri (KDN) kerana enggan mengkaji semula syarat ketat Program Malaysia Rumah Keduaku (MM2H) yang diumumkan baru-baru ini.

Sultan Ibrahim menerusi catatan Facebook berkata, baginda akan membangkitkan perkara itu secara peribadi kepada Perdana Menteri, Ismail Sabri Yaakob memandangkan Johor antara destinasi popular MM2H untuk warga asing.

BERITA LANJUT MENYUSUL


Rumah2 kat Forest City dengan Danga Bay banyak lagi tak laku tu.
 
Sponsored Post

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
401,607
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
401,607
Reaction score
27,584
Points
2,836
Awards
2
Ramai rakyat yg tak ada rumah....org luar juga yg dimasukkan tinggal disini.....tak boleh nak hadam aku polisi ni.....mcm singaporean dok beli rumah ni..pastu berlagaka je dok malaysia

Orang kaya makin kaya
Rakyat sendiri merempat
 

cek mek molek

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
128,507
Paid Membership
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
128,507
Reaction score
22,004
Points
2,866
Awards
1
1632115827947.png


MB: Johor harap KDN kaji semula syarat ketat MM2H

Diterbitkan: Sep 20, 2021 8:32 AM


Kerajaan Johor berharap agar Kementerian Dalam Negeri (KDN) dapat mengkaji semula syarat ketat Program Malaysia Rumah Keduaku (MM2H) yang ditetapkan baru-baru ini.

Menteri Besar Datuk Hasni Mohammad berkata syarat baru berkenaan dilihat akan memberi kesan kepada Johor, sekali gus mengharapkan agar syarat lama dapat dikekalkan.

Beliau berkata perkara berkenaan turut disuarakan kepada Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz menerusi perbincangan pada tengah hari semalam.

“Keadaan di Johor berbeza kerana kita berjiran dengan Singapura dan program MM2H adalah satu daripada kekuatan yang banyak memberi faedah dan manfaat kepada kita.

“Jadi, kita berharap KDN bukan sahaja dapat mengkaji semula syarat itu, tetapi juga mencapai satu keputusan dengan segera.

"Johor amat terkesan dengan apa yang telah diumumkan (syarat baru) dan kalau boleh syarat lama itu dikekalkan dan peserta tidak terikat dengan syarat baru,” katanya kepada pemberita selepas menyempurnakan Program Penyerahan 46 unit rumah bagi penempatan semula penduduk Kampung Ladang Darat ke Kampung Pendas Baru, di Iskandar Puteri semalam.

Beliau mengulas mengenai antara perkara yang dibincangkan menerusi lawatan Tengku Zafrul ke Johor selama dua hari bermula kelmarin.

Sultan Johor Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar baru-baru ini menzahirkan kekecewaan kepada KDN kerana enggan menyemak semula syarat ketat MM2H.

Baginda bertitah Johor adalah antara destinasi popular MM2H selain program itu turut menyumbang kepada pendapatan negeri.

Pada 11 Ogos lepas, KDN mengumumkan MM2H, yang sebelum ini dibekukan, diaktifkan semula dengan penambahbaikan dibuat ke atas dasar dan syarat permohonan bagi tujuan mengimbangi aspek keselamatan dan ekonomi.

Sementara itu, Hasni berkata kerajaan negeri turut menyuarakan hasrat kepada Tengku Zafrul untuk memperluaskan agenda pembekalan makanan dan kesediaan untuk menjadi pembekal produk makanan kepada negara luar.

“Kita telah menerima peruntukan RM35 juta menerusi belanjawan tahun lepas dan akan meminta tambahan belanjawan pada tahun depan untuk menjayakan agenda ini,” katanya.

Hasni berkata Tengku Zafrul juga antara lain turut bersedia untuk melihat semula beberapa insentif kepada sektor elektronik, pembuatan dan petrokimia di negeri ini berikutan keadaan ekonomi yang lembab susulan pandemik Covid-19.

- Bernama

 

TT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgem
Messages
166,125
Joined
Jan 13, 2009
Messages
166,125
Reaction score
22,836
Points
1,831
Awards
1
SULTAN JOHOR: SYARAT KETAT PROGRAM MM2H PERLU DISEMAK SEGERA

DYMM Sultan Johor Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar, bertitah kerajaan perlu menyegerakan semakan semula syarat ketat Program Malaysia Rumah Keduaku (MM2H) yang ditetapkan baru-baru ini.

Baginda Tuanku Sultan membangkitkan isu berkenaan ketika menerima mengadap
Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada hari ini (25 September).

DYMM Sultan Johor bertitah, Johor merupakan antara destinasi utama pelaburan asing, selain negeri ini juga antara penyumbang utama kepada pertumbuhan ekonomi Malaysia.

“Johor bukan sahaja berjiran dengan Singapura, malah Program MM2H adalah antara penyumbang kepada kekuatan ekonomi negeri.

“Kaji semula syarat ketat yang ditetapkan sebelum ini dan kekalkan juga syarat lama dengan membuat berapa penambahbaikan supaya ia dapat memberikan imbangan positif khususnya pertumbuhan ekonomi,” titah DYMM Sultan Johor.

Baginda Tuanku Sultan turut membincangkan pelbagai perkara lain berkaitan kemajuan Johor dalam pertemuan bersama Perdana Menteri.

Pertemuan bersama Baginda Tuanku Sultan berlangsung di Istana Pasir Pelangi, Johor Bahru dengan turut dihadiri Menteri Besar. Dato’ Hasni Mohammad.

Ini merupakan kunjungan rasmi pertama Datuk Seri Ismail Sabri yang juga Ahli Parlimen Bera selepas mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri Ke-9 pada 21 Ogos lalu.

Perdana Menteri turut diraikan dalam majlis santapan tengah hari bersama Baginda Tuanku Sultan.

#royalpressoffice
#sultanjohor
#johor

 
Sponsored Post

Top
Log in Register