Produk Halal Lagi Toyyibah

CG Sponsors




Sponsored Post

cbergilo

Fun Poster
Joined
Jan 22, 2012
Messages
667
Reaction score
43
Points
20
Bukan boycott kerana racist.

Preference atau pilihan masing2.

So kalau company “prefer” hire bangsa cina mengikut citarasa atau kesesuain syarikat tu, sama jer konsep ni bagi orang Islam dari segi buying sense.

Membeli makanan atau product2 FMCG yang tiada was2 dan sebolehnya dibuat oleh orang Islam. Tak perlu nak justify sebabnya. Cadbury salah satu contoh.

Manusia yang berfikiran cetek ialah manusia yang mengunakan emosi untuk memaksa sesuatu pendapat terhadap sendiri dan orang sekelilingnya.

Mahathir kata orang berfikiran cetek bila nak support product2 dari orang Islam. Dia tak sedar ke dia boleh ikut emosi dia sampai boleh announce takde tempat dalam cabinet untuk Anwar Ibrahim tu lah sebenarnya pemikiran cetek.

Kalau bukan pasal Anwar/Wan Azizah takdenya PH menang besar pilihanraya. Si nyanyok perasan sebab dia PH berkuasa.
tertarik dgn yg saya boldkan di atas. penyokong pas jgn mare. jika pas "bersabar" dgn provokasi dap, bersatu pun tak wujud dan takde la rakyat dibebani dgn masalah yg sedang dihadapi. tapi tak guna menangis susu yg sudah tumpah.
IMO, mmg dia "berkuasa" w/p bersatu hanya ada 20+ MP. Ini mudah difahami sbb dap makan keliling dan MP muslim tidak sekata :mad:
 

cbergilo

Fun Poster
Joined
Jan 22, 2012
Messages
667
Reaction score
43
Points
20
Satu lagi yg Saya pelik sampai hari ni...kenapa Roti Gardenia sangat dipertahankan sebagai produk Islam?


Roti Gardenia kalau ikut share yg Saya baca d annual report Bernas lama dulu..yg terbaru Saya Tak cek lagi...tapi share Bernas hanya 30% sja drp Gardenia KL ( Malaysia)..- Jangan perasan Gardenia yg lain seluruh dunia tu pun Bernas ada share..yg Malaysia Saja..30%.

70% yg Malaysia ni milik QAF Group.

Qaf group pulak...walau mcm bunyi huruf Qaf... hahahah.. adalah Australian Company... Pengeluar Babi terbeaar di dunia!


Munkin 30% share Bernas tu buat Kita lupa yg 70% share Qaf tu..Tak apalah...

Tapi terlalu berlebih sokong nya..sampai Syarikat Roti yg kecik..yg benar2 milik org Melayu.. Banyak yg Tak leh compete.. gulung tikar.


Saya tertanya..Tak boleh ke klogomeerat Melayu yg banyak2 ni buat produk Roti sendiri...atau dum byk2 share pada kilang roti yg 100% Melayu mcm rosegar Kat Perak...yg tercungap je nampaknya.


Nampak sokongan padu sungguh pada Gardenia ni..sampai Saya hairan.

Adakah memang tahap org kita 30% je.

Naik loya nak makan Gardenia ingat 70% Pengeluar babi terbeaar Dunia yg punya 😅😛
aduyai....tiap2 minggu beli roti nih. ada alternatif lain ke bro?
 

nonoo1

Super Active Member
Joined
Oct 24, 2010
Messages
5,819
Reaction score
300
Points
81
Satu lagi yg Saya pelik sampai hari ni...kenapa Roti Gardenia sangat dipertahankan sebagai produk Islam?


Roti Gardenia kalau ikut share yg Saya baca d annual report Bernas lama dulu..yg terbaru Saya Tak cek lagi...tapi share Bernas hanya 30% sja drp Gardenia KL ( Malaysia)..- Jangan perasan Gardenia yg lain seluruh dunia tu pun Bernas ada share..yg Malaysia Saja..30%.

70% yg Malaysia ni milik QAF Group.

Qaf group pulak...walau mcm bunyi huruf Qaf... hahahah.. adalah Australian Company... Pengeluar Babi terbeaar di dunia!


Munkin 30% share Bernas tu buat Kita lupa yg 70% share Qaf tu..Tak apalah...

Tapi terlalu berlebih sokong nya..sampai Syarikat Roti yg kecik..yg benar2 milik org Melayu.. Banyak yg Tak leh compete.. gulung tikar.


Saya tertanya..Tak boleh ke klogomeerat Melayu yg banyak2 ni buat produk Roti sendiri...atau dum byk2 share pada kilang roti yg 100% Melayu mcm rosegar Kat Perak...yg tercungap je nampaknya.


Nampak sokongan padu sungguh pada Gardenia ni..sampai Saya hairan.

Adakah memang tahap org kita 30% je.

Naik loya nak makan Gardenia ingat 70% Pengeluar babi terbeaar Dunia yg punya 😅😛
yang lagi pelik, walaupun pegangan saham hanya 30%, tapi kaum cina dah lama boikot roti ni..
depa war warkan beli massimo, jangan gardenia..
 

no trade

Super Active Member
Joined
May 16, 2008
Messages
8,315
Reaction score
209
Points
88
Blh try join fb persatuan ekonomi muslim malaysia. Banyak inform ttg produk muslim dekat situ.
 

halfwit

Fun Poster
Joined
Sep 14, 2009
Messages
970
Reaction score
121
Points
23
yang lagi pelik, walaupun pegangan saham hanya 30%, tapi kaum cina dah lama boikot roti ni..
depa war warkan beli massimo, jangan gardenia..
Betul.

Dah lama dorang boycott Gardenia. Tang dorang boycott tak kecoh plak. Double standard betul. Anyway, satu dunia sebenarnya was2 dengan barang makanan dari China. Terutama yg bertin. Silap Den Xiaopeng pengaruhi rakyat mengejar kekayaan. Oleh itu bab moral dan ethics rakyat sungguh teruk. Kalau orang accident kt tepi jalan pun dorang tak akan tolong. Sesama kaum pun banyak menipu. Semua kejar materialism. Tuh sebab SCS diperkuatkuasakan dikebanyakkan provinces kat China. Dah tahap critical civic moral dorang.
 

cak cibo

Fun Poster
Joined
Apr 18, 2018
Messages
915
Reaction score
402
Points
41
yang lagi pelik, walaupun pegangan saham hanya 30%, tapi kaum cina dah lama boikot roti ni..
depa war warkan beli massimo, jangan gardenia..

Dengan pegangan Bernas tu ..Gardenia dapat title produk Islam...so..o.klah tu..

Cuma malang..roti hi 5 dulu yg Tabung Haji pegang syare...dah bungkus pun..sebab Tabung Haji munkin Tak cukup Islam utk dapatkan title produk Islam utk Hi 5.

Tapi Saya nak tanya sikit lagi dlm isu ini... Farmland Bakery Kat Johor tu...Bernas ada share juga ke?..atau Qaf punya 100%?...Sapa Ada info?

Saya Tanya sebab Farmland Bakery pun buat Roti Gardenia Dan Bounjour tu.

So...kalau itu pun masih Bernas dah Islamkan Kira o.klah..tapi kalau yg tu 100% tokey babi Qaf punya.......jemm. :)

Harap2 adalah share Bernas Kat situ....

Risau juga tengok nama manager 2 nya..😅
 

cbergilo

Fun Poster
Joined
Jan 22, 2012
Messages
667
Reaction score
43
Points
20
Saya tertanya..Tak boleh ke klogomeerat Melayu yg banyak2 ni buat produk Roti sendiri...atau dum byk2 share pada kilang roti yg 100% Melayu mcm rosegar Kat Perak...yg tercungap je nampaknya.
mudah2an akan ada nanti yg kaya dlm hati macam ni....
https://www.reddit.com/r/islam/comments/cv8c0x
Mashallah his kindness. I am sure someone selling fruit on the streets is not the wealthiest, however his heart is the richest.
 

Rizal

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Sep 25, 2008
Messages
12,079
Reaction score
639
Points
191
Satu lagi yg Saya pelik sampai hari ni...kenapa Roti Gardenia sangat dipertahankan sebagai produk Islam?


Roti Gardenia kalau ikut share yg Saya baca d annual report Bernas lama dulu..yg terbaru Saya Tak cek lagi...tapi share Bernas hanya 30% sja drp Gardenia KL ( Malaysia)..- Jangan perasan Gardenia yg lain seluruh dunia tu pun Bernas ada share..yg Malaysia Saja..30%.

70% yg Malaysia ni milik QAF Group.

Qaf group pulak...walau mcm bunyi huruf Qaf... hahahah.. adalah Australian Company... Pengeluar Babi terbeaar di dunia!


Munkin 30% share Bernas tu buat Kita lupa yg 70% share Qaf tu..Tak apalah...

Tapi terlalu berlebih sokong nya..sampai Syarikat Roti yg kecik..yg benar2 milik org Melayu.. Banyak yg Tak leh compete.. gulung tikar.


Saya tertanya..Tak boleh ke klogomeerat Melayu yg banyak2 ni buat produk Roti sendiri...atau dum byk2 share pada kilang roti yg 100% Melayu mcm rosegar Kat Perak...yg tercungap je nampaknya.


Nampak sokongan padu sungguh pada Gardenia ni..sampai Saya hairan.

Adakah memang tahap org kita 30% je.

Naik loya nak makan Gardenia ingat 70% Pengeluar babi terbeaar Dunia yg punya 😅😛
gardenia bukan Syed Mokhtar punya ke?
 
Sponsored Post
Top
Log in Register