Produk Halal Lagi Toyyibah

CG Sponsors




cbergilo

Fun Poster
Joined
Jan 22, 2012
Messages
667
Reaction score
43
Points
20
Produk makanan banyak yang ada logo HALAL.
Dah sampai masa, produk HALAL lagi Toyyibah diutamakan.

Ada cadangan untuk beras, minyak masak dll kegunaan harian, yg halal lagi toyyibah?
terima kasih kerana sudi berkongsi maklumat.
 
Sponsored Post

cbergilo

Fun Poster
Joined
Jan 22, 2012
Messages
667
Reaction score
43
Points
20

halfwit

Fun Poster
Joined
Sep 14, 2009
Messages
970
Reaction score
121
Points
23
Bukan boycott kerana racist.

Preference atau pilihan masing2.

So kalau company “prefer” hire bangsa cina mengikut citarasa atau kesesuain syarikat tu, sama jer konsep ni bagi orang Islam dari segi buying sense.

Membeli makanan atau product2 FMCG yang tiada was2 dan sebolehnya dibuat oleh orang Islam. Tak perlu nak justify sebabnya. Cadbury salah satu contoh.

Manusia yang berfikiran cetek ialah manusia yang mengunakan emosi untuk memaksa sesuatu pendapat terhadap sendiri dan orang sekelilingnya.

Mahathir kata orang berfikiran cetek bila nak support product2 dari orang Islam. Dia tak sedar ke dia boleh ikut emosi dia sampai boleh announce takde tempat dalam cabinet untuk Anwar Ibrahim tu lah sebenarnya pemikiran cetek.

Kalau bukan pasal Anwar/Wan Azizah takdenya PH menang besar pilihanraya. Si nyanyok perasan sebab dia PH berkuasa.
 

cak cibo

Fun Poster
Joined
Apr 18, 2018
Messages
918
Reaction score
405
Points
41
http://www.astroawani.com/berita-malaysia/orang-cetek-fikiran-saja-mahu-boikot-produk-bukan-islam-tun-mahathir-216371

Cetek fikiran? TunM silap. Jika bukan muslim, sape lagi yg boleh diharapkan nak tolong muslim? Aku sendiri bukan boikot, cuma bertolong2an sesama muslim.

Ni ada link mengenai produk halal lagi toyyibah. Kena selidik sendiri kesahihan maklumatnya.
http://jihadhalal-rg.blogspot.com/2017/06/senarai-beras-keluaran-bumitera-dan.html
Tapi link Tuan bagi tu pelik...dia senarai Beras keluaran Bumiputera.

Tapi baca Komen 2 kat bawah... Banyak yg hentam kata list salah Dan macam sengaja nak sabotaj product Islam...hahahaha...macam pelik pulak baca.

Betul ke link yg Tuan bagi ni?
 

cbergilo

Fun Poster
Joined
Jan 22, 2012
Messages
667
Reaction score
43
Points
20
Tapi link Tuan bagi tu pelik...dia senarai Beras keluaran Bumiputera.

Tapi baca Komen 2 kat bawah... Banyak yg hentam kata list salah Dan macam sengaja nak sabotaj product Islam...hahahaha...macam pelik pulak baca.

Betul ke link yg Tuan bagi ni?
u r sharp my bro :D. jgn mudah percaya , terutama dari orang fasik. mengenai link di atas, saya pun terkejut jugak bila sudah buat carian lebih lanjut. mmg mudah terpedaya jika tidak berhati2.
 

cbergilo

Fun Poster
Joined
Jan 22, 2012
Messages
667
Reaction score
43
Points
20
Mr Lim,please don't misunderstand.
Kami bukan boikot,kami hanya utamakan produk dan kedai Muslim.Itu saja.Benda ni,kaum cina dh lama buat.Jadi di mana salahnya jika kami mengambil tindakan yg sama.
Lagipun kerajaan skrng kurang berminat membantu usahawan Bumiputera dan Muslim.Kami Muslim mengambil tanggungjawab utk membantu mereka.Kata suruh kami berdikari.Bila kami nak berdikari,marah pula.Satu lagi,ini duit kami,ikut suka kamilah nak berbelanja di mana.
No,we will not stop this campaign,in syaa Allah.
Allah Maha Besar.


https://www.malaysia-today.net/2019/09/01/guan-eng-appeals-for-help-from-umno-and-pas-to-end-boycott-of-chinese-businesses/
 

cak cibo

Fun Poster
Joined
Apr 18, 2018
Messages
918
Reaction score
405
Points
41
Satu lagi yg Saya pelik sampai hari ni...kenapa Roti Gardenia sangat dipertahankan sebagai produk Islam?


Roti Gardenia kalau ikut share yg Saya baca d annual report Bernas lama dulu..yg terbaru Saya Tak cek lagi...tapi share Bernas hanya 30% sja drp Gardenia KL ( Malaysia)..- Jangan perasan Gardenia yg lain seluruh dunia tu pun Bernas ada share..yg Malaysia Saja..30%.

70% yg Malaysia ni milik QAF Group.

Qaf group pulak...walau mcm bunyi huruf Qaf... hahahah.. adalah Australian Company... Pengeluar Babi terbeaar di dunia!


Munkin 30% share Bernas tu buat Kita lupa yg 70% share Qaf tu..Tak apalah...

Tapi terlalu berlebih sokong nya..sampai Syarikat Roti yg kecik..yg benar2 milik org Melayu.. Banyak yg Tak leh compete.. gulung tikar.


Saya tertanya..Tak boleh ke klogomeerat Melayu yg banyak2 ni buat produk Roti sendiri...atau dum byk2 share pada kilang roti yg 100% Melayu mcm rosegar Kat Perak...yg tercungap je nampaknya.


Nampak sokongan padu sungguh pada Gardenia ni..sampai Saya hairan.

Adakah memang tahap org kita 30% je.

Naik loya nak makan Gardenia ingat 70% Pengeluar babi terbeaar Dunia yg punya 😅😛
 

cak cibo

Fun Poster
Joined
Apr 18, 2018
Messages
918
Reaction score
405
Points
41
Maaf Saya Bukan anti Gardenia...tapi monopoly Gardenia bagi kesan negetif pada pengusaha Melayu yg ratanya kecil 2.

Dgn 30% share bagi Kat Bernas.. cukup utk tawan hati seluruh umat Islam utk iktiraf dia roti Islam.


Pelik
 

makcikcomei

Active Member
Joined
Dec 3, 2010
Messages
1,685
Reaction score
136
Points
33
Selama ni saya salah faham dengan beras Jasmin... Maafkan saya
 

halfwit

Fun Poster
Joined
Sep 14, 2009
Messages
970
Reaction score
121
Points
23
Aik, thread ni kena ghost kat main page forum ke? Tak nampak pun

*Ooh, mod pindah dari isu semasa ke consumer info plak dah

Thread hangat ni
 
Sponsored Post
Top
Log in Register