BTC USD 61,357.3 Gold USD 1,792.47
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Ask/Help Problem Kastam

Long Kai

Active Member
Joined
Dec 27, 2005
Messages
1,681
Reaction score
78
Points
30
Salam kawan2

Aku bukak thread ni pasal nak kongsi problem order barang dari oversea. Problem aku setiap kali order barang, memang lama gile nak sampai kat rumah aku. Selalunya sebulan lebih baru sampai rumah.

Tapi problem kat sini bukan supplier courrier punya problem, tapi Kastam. Bengong gile la sebab barang2 yang kita order tu terperap kat depot Kastam lama nak mampus.

So kat sini aku nak share ngan kengkawan manetau kalau2 ada solution.

Sori la sebab tulis kasar2. Tapi realitynya mmg mcm tu. Mentaliti orang kita la katakan - kerja tangguh2.

Sekian wassalam
 
Sponsored Post

airaura88

Active Member
Joined
Jul 2, 2009
Messages
1,071
Reaction score
4
Points
35
Salam kawan2

Aku bukak thread ni pasal nak kongsi problem order barang dari oversea. Problem aku setiap kali order barang, memang lama gile nak sampai kat rumah aku. Selalunya sebulan lebih baru sampai rumah.

Tapi problem kat sini bukan supplier courrier punya problem, tapi Kastam. Bengong gile la sebab barang2 yang kita order tu terperap kat depot Kastam lama nak mampus.

So kat sini aku nak share ngan kengkawan manetau kalau2 ada solution.

Sori la sebab tulis kasar2. Tapi realitynya mmg mcm tu. Mentaliti orang kita la katakan - kerja tangguh2.

Sekian wassalam

perkara camtulah yg lambat tu sebab urusan kastam, kurier biasanya xde masalah, mungkin brg tu ada duti/brg kawalan yg perlukan oga approval.:)cgrock
 

horras

Super Active Member
Paid Membership
Joined
Sep 13, 2009
Messages
5,449
Reaction score
6
Points
65
Salam kawan2

Aku bukak thread ni pasal nak kongsi problem order barang dari oversea. Problem aku setiap kali order barang, memang lama gile nak sampai kat rumah aku. Selalunya sebulan lebih baru sampai rumah.

Tapi problem kat sini bukan supplier courrier punya problem, tapi Kastam. Bengong gile la sebab barang2 yang kita order tu terperap kat depot Kastam lama nak mampus.

So kat sini aku nak share ngan kengkawan manetau kalau2 ada solution.

Sori la sebab tulis kasar2. Tapi realitynya mmg mcm tu. Mentaliti orang kita la katakan - kerja tangguh2.

Sekian wassalam

ehem2... ko ckp kat kastam mana ni? kalu kat LCCT.. brg sampai trus key-in dalam komputer then pos yg akan call customer... so kalu lmbt pun pos yg lmbt call... kalu kat tmpt len ko da tanye ker prosesnya cane? x sumer brg le lepas camtu jer bro... tapi kalu pakai kapal mmg lmbt...
 

Long Kai

Active Member
Joined
Dec 27, 2005
Messages
1,681
Reaction score
78
Points
30
ehem2... ko ckp kat kastam mana ni? kalu kat LCCT.. brg sampai trus key-in dalam komputer then pos yg akan call customer... so kalu lmbt pun pos yg lmbt call... kalu kat tmpt len ko da tanye ker prosesnya cane? x sumer brg le lepas camtu jer bro... tapi kalu pakai kapal mmg lmbt...

Ok aku bagi contoh. Satu barang aku order deliver 2 Oct and sampai local depot around one week after. Tapi yang aku terkilan.. 26 Nov baru dilepaskan oleh tepung custard. Then 2-3 hari baru la sampai rumah aku. So start barang tu gerak dari supplier 2 Oct and sampai awal Dis.. Gile babeng 2 bulan delivery.

Tapi takpe la kan... Security and policy punya hal.. Hehehe..

Malaysia Boleh!!!
 

naj2921

Active+ Member
Joined
Apr 16, 2008
Messages
4,529
Reaction score
12
Points
25
Ok aku bagi contoh. Satu barang aku order deliver 2 Oct and sampai local depot around one week after. Tapi yang aku terkilan.. 26 Nov baru dilepaskan oleh tepung custard. Then 2-3 hari baru la sampai rumah aku. So start barang tu gerak dari supplier 2 Oct and sampai awal Dis.. Gile babeng 2 bulan delivery.

Tapi takpe la kan... Security and policy punya hal.. Hehehe..

Malaysia Boleh!!!

huih mmg lamo betul tu.. ko order brg ape nih?pakai AP ke?
 

danzaimar

Legendary Member
Joined
Oct 29, 2008
Messages
11,505
Reaction score
46
Points
120
Salam kawan2

Aku bukak thread ni pasal nak kongsi problem order barang dari oversea. Problem aku setiap kali order barang, memang lama gile nak sampai kat rumah aku. Selalunya sebulan lebih baru sampai rumah.

Tapi problem kat sini bukan supplier courrier punya problem, tapi Kastam. Bengong gile la sebab barang2 yang kita order tu terperap kat depot Kastam lama nak mampus.

So kat sini aku nak share ngan kengkawan manetau kalau2 ada solution.

Sori la sebab tulis kasar2. Tapi realitynya mmg mcm tu. Mentaliti orang kita la katakan - kerja tangguh2.

Sekian wassalam


ko bawa masuk aper bro???kekadanag barang tu kena apply AP dr kementerian/jabatan tertentu...

:-?
 

danzaimar

Legendary Member
Joined
Oct 29, 2008
Messages
11,505
Reaction score
46
Points
120
Ok aku bagi contoh. Satu barang aku order deliver 2 Oct and sampai local depot around one week after. Tapi yang aku terkilan.. 26 Nov baru dilepaskan oleh tepung custard. Then 2-3 hari baru la sampai rumah aku. So start barang tu gerak dari supplier 2 Oct and sampai awal Dis.. Gile babeng 2 bulan delivery.

Tapi takpe la kan... Security and policy punya hal.. Hehehe..

Malaysia Boleh!!!

kalo xsalah aku, tepung, susu, gula, beras adalah barang pengguna/terkawal dan memerlukan AP untuk diimpot/di bawa masuk ke Malaysia..

:)cgrock
 

horras

Super Active Member
Paid Membership
Joined
Sep 13, 2009
Messages
5,449
Reaction score
6
Points
65
Ok aku bagi contoh. Satu barang aku order deliver 2 Oct and sampai local depot around one week after. Tapi yang aku terkilan.. 26 Nov baru dilepaskan oleh tepung custard. Then 2-3 hari baru la sampai rumah aku. So start barang tu gerak dari supplier 2 Oct and sampai awal Dis.. Gile babeng 2 bulan delivery.

Tapi takpe la kan... Security and policy punya hal.. Hehehe..

Malaysia Boleh!!!

Huhu... brg2 camtu mmg kene ade permit bang... kene g check farmasi dulu... xle lepas camtu jer... dia g antar farmasi dulu... tapi jap jer farmasi tu... ye ker seminggu jer nek kapal? bkn 2 minggu ker?
 

Long Kai

Active Member
Joined
Dec 27, 2005
Messages
1,681
Reaction score
78
Points
30
Aduhhhh..Maksud custard tu Kastam lah... Order barang takde kaitan dengan AP pun.. Just small part je
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register