Pro Con Kenapa Google Tak Suka Paid Text Link?

CG Sponsors




CikSukan

Blogger Moderator
Joined
Aug 19, 2006
Messages
9,946
Reaction score
580
Points
111
Isu Paid Text Link ni sedang hangat diperdebatkan oleh webmaster world dan famous blogger sekarang dalam menjelaskan sikap google tidak berkenan dengan cara paid text link, inlink dsb untuk anda mendapatkan traffic cara mudah. Berikut ialah Pro dan contra yg laling rasa boleh kita bincangkan..Apa pulak pendapat anda?

Pro

1.Paid text links adalah teruk dan tak adil untuk tingkatkan kedudukan blog anda dalam search engine. Ia terang2 menentang arus, cara biasa normal untuk kita dapatkan traffic organic dalam SEO melalui proses produce content blog yg menarik .

2.Ia sangat bercanggah dengan konsep asas SEO yg mana main purpose dia untuk deliver results base pada proper organic growth, bukan ada makna lain yg tak berkaitan shady practice macam beli links.

3. Adsense atau mana2 contextual advertising platform macam bidvertiser adbrite dan seumpamanya takda kena mengena dengan SEO. Sediakan ruang iklan untuk diorang ni takda kaitan langsung untuk tingkatkan atau boleh rendahkan kedudukan blog anda dalam SEO. Blog buat harini iklan akan keluar kalau related dengan content blog tu.

4. Jika kita argued kenapa google belasah teruk team Paid Text Links ni sebagai ancaman utama untuk google menguasai dan monopoli service sediakan ruang pengiklanan? Tak nampaklak kearah tu bila Adbrite dan lain competitors OK jer google tak kisah..Ini semua pasal diorang tak kena mengena dengan SEO.

Con

1.So when a company buys online ads to drive traffic, or spends thousands of dollars to great internet buzz which increases links, or pays for press releases, or hires a PR firm for online advertising, or spends money to create widgets or other link bait to promote their brand, that is ok?

2.All of it contributes to increased brand awareness and links but it also all costs money so does that mean those companies bought link popularity?

3.The idea that a company isn’t allowed to market their product or service by ANY means is ridiculous. Some people say that it is an unfair SEO advantage. Listen…. THERE IS ALREADY AND UNFAIR ADVANTAGE. There are SEO Experts that work for big companies that have huge budgets dedicated to SEO. They can afford to write more content. They can afford to build more tools to attract more links. They can afford to create media to drive links. They are already “paying” for links, just indirectly. And ALL of that is considered fair game.

4.These are Google’s stupid rules. It isn’t law. We all play by these rules because big brother Google has us by the balls and floods us with FUD. They are leveraging their power over our businesses and forcing webmasters to comply.

5.This is a problem with all companies that get this large. Hopefully they don’t have any rough times because I’m sure they will have their hand out for a taxpayer bailout since they are “too big to fail”.

6.Too extreme? hmmm Think about how many businesses would go under if Google shut down. There are countless people that depend on Adsense or their Organic rankings for their company’s success. Don’t think for one moment that Google does know this and uses this to bend all of us to their will.

7.Let’s stop the darn hypocrisy already. Google created this mess. They created the algorithm that weighted link popularity and Page Rank so heavily. They created the entire sub-culture of link buying. Now that they can’t control the monster they created, and want us to police ourselves.

8.Maybe Google should be thinking of better ways to determine search relevancy if all of their PHDs can’t figure it out. They had better get their act together because they’re losing their innovative edge and becoming obsolete. Many people already predict the “next Google” to emerge in the next few years.
 
Sponsored Post

MoshedFX

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Nov 15, 2007
Messages
8,374
Reaction score
89
Points
70
Pro


4. Jika kita argued kenapa google belasah teruk team Paid Text Links ni sebagai ancaman utama untuk google menguasai dan monopoli service sediakan ruang pengiklanan? Tak nampaklak kearah tu bila Adbrite dan lain competitors OK jer google tak kisah..Ini semua pasal diorang tak kena mengena dengan SEO.

Con


3.The idea that a company isn’t allowed to market their product or service by ANY means is ridiculous. Some people say that it is an unfair SEO advantage. Listen…. THERE IS ALREADY AND UNFAIR ADVANTAGE. There are SEO Experts that work for big companies that have huge budgets dedicated to SEO. They can afford to write more content. They can afford to build more tools to attract more links. They can afford to create media to drive links. They are already “paying” for links, just indirectly. And ALL of that is considered fair game.


yups..salah satu contoh yg sy pernah baca dalam kejayaan sesuatu bisnes adalah MONOPOLI...

so Google yg sgt bijak itu, mmg mengambil tindakan bijak nk monopoli advertising markets dalam tenet neh since dunia tenet skang dah berkembang terhadap satu era yg lebih maju..

bg pro yg sy quote tu..kompem2 dapat menyangkal apa yg sy kata kat atas bahawa google nk monopoli..tp maybe google nampak yg mmg sykt2 kecik2 muncul pada waktu yg salah utk saingi google..maybe la..taktau betul ke tak...

bg yg Cons sy quote atas tuu....yg ni mmg unfair gak rasanya..pakar SEO dibayar oleh kompeni2 besar utk compete..adehhh....#:-S letih2..


p/s: ntah mana2 la laling dapat mende yg tak sy terpikey neh..heheh...nice info!! :)paid
 

CikSukan

Blogger Moderator
Joined
Aug 19, 2006
Messages
9,946
Reaction score
580
Points
111
yups..salah satu contoh yg sy pernah baca dalam kejayaan sesuatu bisnes adalah MONOPOLI...

so Google yg sgt bijak itu, mmg mengambil tindakan bijak nk monopoli advertising markets dalam tenet neh since dunia tenet skang dah berkembang terhadap satu era yg lebih maju..

bg pro yg sy quote tu..kompem2 dapat menyangkal apa yg sy kata kat atas bahawa google nk monopoli..tp maybe google nampak yg mmg sykt2 kecik2 muncul pada waktu yg salah utk saingi google..maybe la..taktau betul ke tak...

bg yg Cons sy quote atas tuu....yg ni mmg unfair gak rasanya..pakar SEO dibayar oleh kompeni2 besar utk compete..adehhh....#:-S letih2..


p/s: ntah mana2 la laling dapat mende yg tak sy terpikey neh..heheh...nice info!! :)paid
Alah texlink hantar email pasal inlink tu yg terfikir nak share pasal nih.:)
 

Robotix

Fun Poster
Joined
Mar 28, 2007
Messages
644
Reaction score
0
Points
10
kadang2 bagus juga textlink leh tambah sikit2 untuk lepas2 bayar hosting bulan2. inlink tak join lagi. tak tahu la camana dia bayar. murah ke mahal.
 

CikSukan

Blogger Moderator
Joined
Aug 19, 2006
Messages
9,946
Reaction score
580
Points
111
kadang2 bagus juga textlink leh tambah sikit2 untuk lepas2 bayar hosting bulan2. inlink tak join lagi. tak tahu la camana dia bayar. murah ke mahal.
Tulah base on otai2 feedback techrunch etc.. banyak yg skeptical dengan inlink nih..Pasal textlink tu agree ngan awak..


off topic - Hehe avatar awak ni si Mat kan? Kampung Boy huhu suka intro lagu theme dia..:))
 

Robotix

Fun Poster
Joined
Mar 28, 2007
Messages
644
Reaction score
0
Points
10
Tulah base on otai2 feedback techrunch etc.. banyak yg skeptical dengan inlink nih..Pasal textlink tu agree ngan awak..


off topic - Hehe avatar awak ni si Mat kan? Kampung Boy huhu suka intro lagu theme dia..:))
yap si mat.. hehe lat ni org kampung. :D
 
Sponsored Post
Top
Log in Register