BTC USD 37,005.4 Gold USD 1,796.68
Time now: Jun 1, 12:00 AM

PRN Sabah: “Sesiapa vs DAP adalah pengkhianat seluruh bangsa Cina” & isu rasis

Penbiru

CG Top Poster Club
Joined
Jan 12, 2008
Messages
22,369
Reaction score
3,061
Points
201
Ya,
DAP Perak, setuju sangat dengan apa yang anda tuliskan

MCA memang "mengkhianati" bangsa Cina:
1. Oleh sebab itu bangsa Cina diberi kewarganegaraan Malaysia apabila kita mencapai kemerdekaan, tanpa perlu dihantar balik ke negara asal yang serba kekurangan masa itu

2. Oleh sebab itu bangsa Cina boleh terus mempelajari bahasa ibunda di sekolah dan sekolah vernakular dapat dikekalkan sehingga hari ini

3. Oleh sebab itu bangsa Cina boleh terus mengekalkan identiti bangsa sendiri dengan terpeliharanya nama, budaya dan agama sendiri

4. Oleh sebab itu MCA telah menubuhkan Kolej Tunku Abdul Rahman pada tahun 1969, yang bertujuan menyediakan peluang pendidikan kepada golongan berpendapatan rendah, di mana ramai anak-anak Cina dapat menerima pendidikan tinggi yang baik

5. Oleh sebab itu orang Cina boleh duduk dengan aman, damai dan harmoni bersama dengan rakan-rakan pelbagai bangsa negara ini, sehingga hari ini

Ini adalah bukti bagaimana MCA "mengkhianati" masyarakat Cina di negara ini

Ya, setuju sangat DAP memang "pembela" masyarakat Cina:
1. Oleh sebab itu hubungan antara kaum di negara ini semakin parah, kerana retorik DAP selama ini menyebabkan bangsa Cina terasa seolah-olah mereka ini adalah warganegara kelas ke-2 dan ditindas oleh orang Melayu. Permusuhan antara kaum semakin serius

2. Oleh sebab itu orang Cina percaya mereka teraniaya akibat termakan hasutan DAP yang dilihat sebagai "pembela" orang Cina, mereka berkecenderungan melepaskan geram dengan pelbagai perbuatan melampau, antaranya menghina Raja, agama, bangsa, bendera Malaysia, lagu Negaraku dan sebagainya

3. Oleh sebab itu suara, kedudukan dan pengaruh bangsa Cina dalam kerajaan semakin kurang dan tidak signifikan kerana hampir semua orang Cina (hampir 95%) menyokong "pembela" mereka DAP

Nampak tak bagaimana DAP "membela" masyarakat Cina?

**Saya bersedia untuk berdebat dengan mana-mana pemimpin DAP sekiranya mereka tidak bersetuju apa yang saya tulis di sini

1601427068923.png



apa yg DAP buat semuanya modus operandi Komunis..hasut..hasut..hasut....dan ad melayu bangsat yg sokong
 
Sponsored Post

Mata_Pena

Forum Troll, Multiple ID Cricket
Joined
Oct 22, 2008
Messages
5,397
Reaction score
1,862
Points
141
Ya,
DAP Perak, setuju sangat dengan apa yang anda tuliskan

MCA memang "mengkhianati" bangsa Cina:
1. Oleh sebab itu bangsa Cina diberi kewarganegaraan Malaysia apabila kita mencapai kemerdekaan, tanpa perlu dihantar balik ke negara asal yang serba kekurangan masa itu

2. Oleh sebab itu bangsa Cina boleh terus mempelajari bahasa ibunda di sekolah dan sekolah vernakular dapat dikekalkan sehingga hari ini

3. Oleh sebab itu bangsa Cina boleh terus mengekalkan identiti bangsa sendiri dengan terpeliharanya nama, budaya dan agama sendiri

4. Oleh sebab itu MCA telah menubuhkan Kolej Tunku Abdul Rahman pada tahun 1969, yang bertujuan menyediakan peluang pendidikan kepada golongan berpendapatan rendah, di mana ramai anak-anak Cina dapat menerima pendidikan tinggi yang baik

5. Oleh sebab itu orang Cina boleh duduk dengan aman, damai dan harmoni bersama dengan rakan-rakan pelbagai bangsa negara ini, sehingga hari ini

Ini adalah bukti bagaimana MCA "mengkhianati" masyarakat Cina di negara ini

Ya, setuju sangat DAP memang "pembela" masyarakat Cina:
1. Oleh sebab itu hubungan antara kaum di negara ini semakin parah, kerana retorik DAP selama ini menyebabkan bangsa Cina terasa seolah-olah mereka ini adalah warganegara kelas ke-2 dan ditindas oleh orang Melayu. Permusuhan antara kaum semakin serius

2. Oleh sebab itu orang Cina percaya mereka teraniaya akibat termakan hasutan DAP yang dilihat sebagai "pembela" orang Cina, mereka berkecenderungan melepaskan geram dengan pelbagai perbuatan melampau, antaranya menghina Raja, agama, bangsa, bendera Malaysia, lagu Negaraku dan sebagainya

3. Oleh sebab itu suara, kedudukan dan pengaruh bangsa Cina dalam kerajaan semakin kurang dan tidak signifikan kerana hampir semua orang Cina (hampir 95%) menyokong "pembela" mereka DAP

Nampak tak bagaimana DAP "membela" masyarakat Cina?

**Saya bersedia untuk berdebat dengan mana-mana pemimpin DAP sekiranya mereka tidak bersetuju apa yang saya tulis di sini

1601427068923.png


asyik cerita bangsa je DAP nih.
kata tak rasis. Malaysian Malaysia la ape lah.
 

Megat Al Fateh

Active Member
Joined
May 6, 2019
Messages
1,339
Reaction score
709
Points
81
kawan aku dah 20 kerja bahagian Operation.....tak naik pangkat ..gaji 4 tahun tak naik...baru baru tetiba...seorang cina masuk bahagian operation...level atas dia...so 20 tahun management tak value pun dia buat kerja....tak hangin kawan tu....boleh je masukkan org baru...gi tu je
member aku kena cam tu gak.. terus resign lepas bertahun tunggu naik pangkat.. tu belum kes mandarin speaker tp company UK dan takde deal ape2 pun dgn prc :p
 

Penbiru

CG Top Poster Club
Joined
Jan 12, 2008
Messages
22,369
Reaction score
3,061
Points
201
member aku kena cam tu gak.. terus resign lepas bertahun tunggu naik pangkat.. tu belum kes mandarin speaker tp company UK dan takde deal ape2 pun dgn prc :p

company dari UK pun rasis juga?
 

Megat Al Fateh

Active Member
Joined
May 6, 2019
Messages
1,339
Reaction score
709
Points
81
company dari UK pun rasis juga?
bukan.. bila geng diorang pegang hr.. memandai je tambah candidate preference yg baru.. bos uk takde suruh pun.. nak bolot peluang tu sorang

aku tak generalize semua tp generally ni yg selalu jadi.. :p
 

Penbiru

CG Top Poster Club
Joined
Jan 12, 2008
Messages
22,369
Reaction score
3,061
Points
201
bukan.. bila geng diorang pegang hr.. memandai je tambah candidate preference yg baru.. bos uk takde suruh pun.. nak bolot peluang tu sorang

aku tak generalize semua tp generally ni yg selalu jadi.. :p


ya ..boleh terjadi bila pegang HR....
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
83,646
Reaction score
13,610
Points
1,906
Short answer should be: NO.

There's no such thing as free lunch. GRS won, but the Chinese gave all their support to DAP, and totally rejected MCA.

If MCA is given "free" positions in the state cabinet, they'll be cursed upon by the Sabahan Chinese. If DAP is given "free" positions in the state cabinet, it will just embolden the Chinese community into thinking that they can keep on going against the state or Federal government of the day and still get their way.

The Chinese chose DAP. DAP did not win. So, the Chinese do not get any representation in the state cabinet. Choices have consequences. Live with it.

1601537266355.png



 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
83,646
Reaction score
13,610
Points
1,906
Semua pihak diseru menghormati pilihan rakyat Sabah.

Tiada TKM, menteri Cina kerana semua calon ditolak rakyat Sabah, jawab Annuar Musa




October 1, 2020 3:11 PM

1601550368006.png

Setiausaha Agung BN Annuar Musa berkata, secara tradisi, seorang wakil rakyat berketurunan Cina akan dilantik menjadi timbalan ketua menteri Sabah di samping 2 Bumiputera lain, tetapi semua calon golongan itu tewas dalam PRN lepas.

PUTRAJAYA: Annuar Musa menyeru semua pihak menghormati pilihan rakyat Sabah menolak calon Cina Gabungan Rakyat Sabah (GRS) pada pilihan raya baru-baru ini, menjawab isu ketiadaan menteri negeri atau timbalan ketua menteri berketurunan Cina dalam Kabinet Hajiji Noor.

Setiausaha agung Barisan Nasional (BN) itu mengakui secara tradisi, seorang wakil rakyat berketurunan Cina akan dilantik menjadi timbalan ketua menteri di samping 2 Bumiputera lain.

“Tetapi rakyat sudah buat pilihan, kena hormat mereka. Kebetulan pula wakil rakyat dari keturunan Cina ada dalam pembangkang,” katanya pada sidang media di Kementerian Wilayah Persekutuan di sini, hari ini.

Annuar berkata, BN sedar tentang ketiadaan Adun Cina di pihak kerajaan Sabah dan situasi itu disuarakan kepada parti-parti sekutu.

“BN letak 5 orang calon tetapi semuanya kalah juga,” tambahnya.

Pengerusi PPBM Sabah, Hajiji Noor, mengangkat sumpah sebagai ketua menteri Sabah ke-16 pada Isnin, diikuti pelantikan 3 timbalan iaitu Pengerusi BN Sabah, Bung Moktar Radin; Presiden STAR, Jeffrey Kitingan; dan Naib Presiden PBS, Joachim Gunsalam.

 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
83,646
Reaction score
13,610
Points
1,906
Ulasan Apek Cina

2j
·

Nasihat Saya kepada MCA Sabah.

Saya ada ramai kawan di Sabah, termasuk ahli-ahli MCA.

Saya ingin memberikan cadangan dan nasihat Ikhlas, semoga jangan termakan dan simpan dendam.

Saya berpendapat kalian tidak seharusnya meminta jawatan Menteri di kabinet Sabah, melainkan ditawarkan secara sebulat suara oleh kerajaan.

Kalaulah kalian meminta, dan mendapat jawatan, maka pengundi-pengundi anda akan terus menyokong pihak lawan anda, mengetahui McA akan diberikan jawatan walaupun kalah.

Kalaulah mereka memerlukan pakar yang berbangsa Cina sebagai Menteri, biarlah seorang dari NGO atau Ahli Akedemik atau professional tanpa latar belakang politik.

Saya kenali 3 daripada 4 calon MCA di PRN Sabah, semuanya rendah diri, rajin dan disukai ramai secara peribadi.

Usahalah dengan cara sendiri tanpa sebarang jawatan. Berkhidmatlah dan berkorban untuk masyarakat, cubalah cara lain untuk menyentuh hati masyarakat tempatan tanpa mengira kaum dan bangsa.

Jawatan Menteri Negeri itu adalah bersertaan dengan tanggungjawab. MCA masih belum diamanahkan tanggungjawab tersebut oleh rakyat Sabah.

Work hard and earn your trust from the voter. You can do it.
 

KLVIPER

Legendary Member
Joined
Mar 31, 2008
Messages
16,741
Reaction score
563
Points
171
kawan aku dah 20 kerja bahagian Operation.....tak naik pangkat ..gaji 4 tahun tak naik...baru baru tetiba...seorang cina masuk bahagian operation...level atas dia...so 20 tahun management tak value pun dia buat kerja....tak hangin kawan tu....boleh je masukkan org baru...gi tu je

Kaum ni nak konker private sector secara senyap.

Bila aku tak pergi solat jumaat ( masa bukan covid) semua terkejut. Pergh. Baru dapat task bagus. Meeting penting berlaku masa kita solat jumaat.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register