PRN Sabah: “Sesiapa vs DAP adalah pengkhianat seluruh bangsa Cina” & isu rasis

CG Sponsors
cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster Of Month
Joined
Jun 3, 2013
Messages
68,289
Reaction score
10,740
Points
1,896
Ftr. Nak put on record.

Apabila umno pas atau bersatu membangkitkan isu melayu, dap dan media English selalu mengatakan ianya rasis.

Tetapi apabila dap buat begini, ia tidak Rasis. Malah dikatakan memperjuangkan malaysia atau hak kaum minoriti. Inilah diversiti kononnya. Naratif “racial siege mindset” selalu dimainkan terutama dalam bahasa cina yang kita tidak perasan. Akbat ini ramai pengikutnya menjadi taksub mengatakan perjuangan mereka tidak rasis dan dalam pemikiran mereka perjuangan kaum melayu adalah rasis. Selektif rasisma Inilah yang terus memecahbelahkan kita kerana ia menanam satu kebencian yang mendalam.

Way forward sepatutnya semua kena akui perlembagaan kita adalah satu kompromi. Semua orang ada hak masing2. Kita boleh ubah tetapi kita mesti berkompromi lagi. Tolak ansur. Kena give and take sekali lagi. Dan paling penting untuk mencapai kompromi adalah kita sekat dari melempar dan tuduhan labeling menghina dan menyakiti. Payah berkompromi Kalau tidak begitu.

Kalau kita betul2 mahu kesepakatan yang lebih mendalam, antara isu pokok Kita kena kompromi adalah isu “satu sekolah untuk semua”. Perbahasan umum yang jujur adil dan telus perlu dibuat.

1601338528290.png

1601338537821.png


 
Sponsored Post

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster Of Month
Joined
Jun 3, 2013
Messages
68,289
Reaction score
10,740
Points
1,896
Kejayaan perkauman DAP yang mengkagumkan

Ini lanjutan posting saya sebelum ini.

Saya baca kembali dan melihat tulisan ini amat dalam maksudnya. Mesejnya:
“Sesiapa yang menentang DAP adalah pengkhianat seluruh bangsa Cina”.

Wow

Kalau ditelusi lagi dari dahulu kalau ada cina yang menentang penyatuan ini mereka telah dihina sebagai anjing atau “Chow Kow”.

Naratif di atas jelas menunjukkan cengkaman kuat DAP terhadap sesuatu kaum. Ia berbentuk satu penyatuan perkauman yang amat kukuh. Sebab itu sukar lihat bagaimana parti kaum lain akan dapat undi dari kaum tersebut dengan banyak. Sudah sebati naratif dalam masyarakat bahawa kepentingan kaum cina hanya dapat dipertahankan oleh DAP. Penyatuan ini adalah “strength” DAP. Dan ini dikatakan bukan rasis. Tiada satu media pun berani kata ini rasis. Malah ini dikatakan sebagai “Malaysian”

Jadi kalau bukan rasis, sepatutnya kaum melayu pun sepatutnya berhak bergabung dan bersatu dan menyatakan sesiapa yang tidak bersetuju dengan muafakat ini, mereka adalah pengkhianat seluruh bangsa Melayu. Mereka yang menentang adalah penderhaka dan talibarut bangsa. Kaum India pun patut begini.

Tetapi tidak pula kan? Memang ada penyatuan beberapa parti melayu misalnya MN. Tetapi ada sesiapa kata kalau tidak bersama MN atau bersatu atau Berjasa adalah pengkhianat bangsa? Tiada kan. Malah media akan mengarusperdanakan pula penyatuan sebegini sebagai rasis. Sampaikan ketua parti DAP sendiri pernah menyatakan penyatuan parti politik melayu adalah satu deklarasi perang kaum di malaysia. Begitu sekali.

Jadi kenapa di malaysia label rasis ini selalu selektif dan berat sebelah? Kenapa naratif selektif begini boleh begitu berleluasa sehingga ada yang sebangsa menjadi apologetik dan malu mengaku pertabatan bangsanya? Kenapa media kita berat sebelah sangat? Kenapa kita biarkan ini berlaku?


1601338733435.png

1601338741626.png 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster Of Month
Joined
Jun 3, 2013
Messages
68,289
Reaction score
10,740
Points
1,896
Ramai orang tanya kenapa MCA kalah tempat Cina dan salahkan MCA tidak kerja keras dan Jangan Bagi MCA kerusi Melayu.

* Penting - Sekarang Saya menjawab secara third person point of view . Ertinya, apa yang Saya katakan tidak mewakili pendirian politik Saya, dan Saya tidak memihak mana mana pihak melainkan bincangkan pemerhatian Saya . Paham ini dulu sebelum baca .

* Kalau tak setuju atau tak percaya, copy paste ini dan tanya kawan Cina penyokong PH ini betul ke tak .

1. Orang Cina Malaysia bukan sahaja menolak MCA . Saya 100 confirm, Kalau kawasan Cina ditanding oleh UMNO, PPBM ( selepas 2020), PAS ( selepas 2015), MIC, pasti semua kalah.

2. Adakah orang Cina menolak Parti Parti di atas berdasarkan Perkauman ? Tidak sekali. Orang Cina sokong PAS ( sebelum 2015), PPBM ( sebelum 2020), PKR , Warisan dan Amanah yang merupakan Parti Parti yang dipimpin oleh Melayu Islam.

3. Kenapa Cina menolak BN, PN ? Kerana mereka berpendapat teguh bahawa kebanyakkan pemimpin seperti DS Najib Razak, DS Zahid Hamidi, DS Bung Mokthar, DS Aziz Baling, Dan lain-lain pemimpin adalah perasuah.

Percayalah, Kalau DAP tubuh kerajaan dengan UMNO, orang Cina akan buang DAP serta merta dalam PRU yang seterusnya.

Kelihatan orang Cina mula bantah DAP sewaktu PH memerintah, seperti di PRK Tanjung Piai dimana YB Wee Jeck Seng dapat kenaikan undi Cina berbanding waktu PRU. Ini menunjukkan orang Cina bukan sokong DAP semata mata. PRK sandakan masih awal sebelum isu Tar College

4. Orang Cina rasa DAP dan Tun M tak Rasuah ? Bagi DAP , orang Cina rasa teguh bahawa YBLim Guan Eng tidak rasuah kerana persepsi yang dicipta oleh YB Lim Guan Eng . banglow adalah Boleh diterima, naik kapal terbang pun Ekonomi.

Orang Cina rasa Tun M makan rasuah, tapi sanggup tutup Mata kerana Belum bongkar terbukti nyata, dan berjaya dalam menolak UMNO yang kebanyakkan orang Rasuahz

5. Ini maksudnya, Apa Jua MCA buat pun, selagi BN dan PN tidak Bersihkan persepsi rasuah secara maksima di Mata pengundi Cina, BN PN tidak dapat menawan hati pengundi Cina.

6. Orang Cina juga memuak dengan polisi polisi BN yang dipimpin UMNO, dan pemimpin pemimpin dan rakan rakan Melayu yang nak tutup sekolah Cina, kurangkan bajet untuk sekolah Cina, agihan biasiswa yang tidak adil, Perancangan ekonomi yang tidak memihak dan tidak adil kepada kaum Cina.

Saya Sudah jelaskan mengenai hak bumiputra, Jawapan kebanyakkan Cina adalah, tidak menolak sangat , tetapi tak boleh tahan Perasuah yang jadi kaya dalam polisi ini.
Saya tanya Tun M juga kaya, macam mana Boleh sokong ? Jawapan mereka kembali kepada point ke - 4

7. Apakah petua orang Cina untuk Mengundi ? Parti - Parti termasuk Sekutunya yang Boleh menunjukkan bahawa pemimpin Parti dia Bersih , atau kurang rasuah secara ketara berbanding dengan Parti lawan, dia akan dapat hati pengundi Cina.

Contohnya, Kalau Boleh buktikan, secara fakta DAN PERSEPSI bahawa YB Lim Guan Eng dan pemimpin - pemimpin lain Di DAP , masing masing kaya Raya maka rasuah Berbillion, miliki 5 rumah nilai jutaan, ada private jet, Ada bukti duit itu adalah daripada rakyat secara nyata dan jelas . Maka Cina mungkin akan undi MCA ataupun undi rosak dalam PRU akan datang

Adakah semua Di atas pendirian Saya ? Tidak . Saya hanya cakap tentang pemerhatian Saya atas trend mengundi orang Cina, untuk pertimbangan anda semua.

Adakah Saya salahkan mana mana Parti? Tidak , Saya hanya katakan minda pengundi Cina .

Kalau tak percaya Saya ? Copy ni paste kepada kawan Cina anda yang menolak BN PN, tanya diaorang betul ke tak .


.


Jemy Charles
Ulasan Apek Cina, Saya Ada beberapa kawan Cina, yg pada PRU yg lepas, Saya Tanya merely Samada merekaakan keluar mengundi atau tidak.. Dekat mana mereka mengundi.. Tapi Dia orang cakap tak pergi mengundi atau buat undi rosak hanya kerana calon yg bertanding tiada yg berbangsa Cina..
1f61a.png
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster Of Month
Joined
Jun 3, 2013
Messages
68,289
Reaction score
10,740
Points
1,896
Kepada pemimpin-pemimpin yang memerintah dan bakal tanding dalam PRU.

Beginalah pemerhati Apek Cina ke atas rakan-rakan se-Malaysia:

Secara Amnya
1.) Semua menolak pemimpin yang rasuah.
- Namun, perlu ingat, seorang pemimpin yang kelihatan rasuah di mata seorang, tidak semestinya kelihatan rasuah di mata orang lain.

2.) Rakyat mengharapkan pemimpin yang boleh utamakan isu-isu berikut:
2.a EKONOMI
- gaji kena naik
- cukai kena rendah
- kerja kena ada
- rumah kena beli
- kereta kena jalan
- benda kena banyak

2.b PEMULIHAN EKONOMI SELEPAS COVID
- semua di atas
- polisi ekonomi KHAS untuk mereka yang terjejas dalam Covid

2.c MEMBELA AGAMA DAN KAUM
- Rakyat mengharapkan pemimpin boleh membela agama dan maruah kaum masing-masing

3. Definisi "Perpaduan" dan "Ke-Malaysia-an"
- Rakyat mengharapkan pemimpin memberikan definisi yang konsistent tentang apa maksud perpaduan dan Ke-Malaysia-an.
- Maksudnya, Pemimpin kena selari pabila menjual konsep Perpaduan dan Ke-Malaysia-an kepada semua kaum
- Masalah sekarang, masing-masing kaum ada definisi tersendiri tentang Perpaduan dan Ke-Malaysia-an, dan masing-masing menuduh kaum lain adalah salah erti.

4. Rakyat MUAK tengok parti pecah-pecah. kalau boleh bersatu padu, di PN dan PH, rakyat senang nak pilih

5. Rakyat tak suka tengok pemimpin menunjuk kekayaan luar biasa, termasuk ahli-ahli keluarga yang dekat. Mohon ambil perhatian.

----------- PEMERHATIAN KHUSUS ---------------
(Jikalau PRU diadakan sekarang)

Melayu
- Kebanyakkan Orang Melayu akan menyokong PN dan MN.
- Kalau pertembungan antara semua parti di PN, keutamaannya adalah seperti berikut
1. UMNO
2. PAS
3. PPBM
- Namun, Orang Melayu sokong Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri
- Orang Melayu bandar dan intelek akan menyokong Pakatan Harapan.

- Kalau pertembungan antara semua parti di PH, keutamaanya adalah seperti berikut
1. PKR
2. Pejuang
3. Amanah
Kalau parti-parti PN melawan sesama sendiri
- Tempat campuran kaum - PH akan menang
- Tempat Melayu - UMNO atau PAS akan menang


CINA
- Kebanyakkan Orang Cina akan menyokong PH

- Kalau pertembungan antara semua parti di PH, keutamaanya adalah seperti berikut
1. DAP
2. PKR
3. Amanah
4. Pejuang
- Orang Cina sokong siapa-siapa yang Pakatan Harapan tabalkan sebagai Perdana Menteri tak kira siapa, termasuk Datuk Seri Panglima Shafie Apdal

Ahli-ahli MCA akan menyokong Perikatan Nasional. Kalau pertembungan antara semua parti di PN, keutamaanya adalah seperti berikut
1. MCA
2. UMNO
3. PPBM
4. PAS


Orang India
Kebanyakkan Orang India di kawasan Bandar akan menyokong Pakatan Harapan
Orang India di kawasan luar bandar akan menyokong mana-mana calon yang pernah membantu mereka.


Orang Sabah
- Orang Kadazan Dusun, Murut, Bajau sebelah barat akan menyokong GRS
- kawasan tengah menyokong GRS
- Orang Bajau sebelah timur, Sulok, Cina akan menyokong Warisan
- kawasan pinggiran pantai menyokong Warisan

Orang Sarawak
- selain Cina, semua akan menyokong GPS
- Orang Cina akan menyokong Pakatan Harapan, melainkan Cina di Bintulu

UNTUK MAKLUMAN

 

pelitaminyak

Active Member
Joined
Aug 13, 2008
Messages
2,268
Reaction score
589
Points
81
Ramai orang tanya kenapa MCA kalah tempat Cina dan salahkan MCA tidak kerja keras dan Jangan Bagi MCA kerusi Melayu.

* Penting - Sekarang Saya menjawab secara third person point of view . Ertinya, apa yang Saya katakan tidak mewakili pendirian politik Saya, dan Saya tidak memihak mana mana pihak melainkan bincangkan pemerhatian Saya . Paham ini dulu sebelum baca .

* Kalau tak setuju atau tak percaya, copy paste ini dan tanya kawan Cina penyokong PH ini betul ke tak .

1. Orang Cina Malaysia bukan sahaja menolak MCA . Saya 100 confirm, Kalau kawasan Cina ditanding oleh UMNO, PPBM ( selepas 2020), PAS ( selepas 2015), MIC, pasti semua kalah.

2. Adakah orang Cina menolak Parti Parti di atas berdasarkan Perkauman ? Tidak sekali. Orang Cina sokong PAS ( sebelum 2015), PPBM ( sebelum 2020), PKR , Warisan dan Amanah yang merupakan Parti Parti yang dipimpin oleh Melayu Islam.

3. Kenapa Cina menolak BN, PN ? Kerana mereka berpendapat teguh bahawa kebanyakkan pemimpin seperti DS Najib Razak, DS Zahid Hamidi, DS Bung Mokthar, DS Aziz Baling, Dan lain-lain pemimpin adalah perasuah.

Percayalah, Kalau DAP tubuh kerajaan dengan UMNO, orang Cina akan buang DAP serta merta dalam PRU yang seterusnya.

Kelihatan orang Cina mula bantah DAP sewaktu PH memerintah, seperti di PRK Tanjung Piai dimana YB Wee Jeck Seng dapat kenaikan undi Cina berbanding waktu PRU. Ini menunjukkan orang Cina bukan sokong DAP semata mata. PRK sandakan masih awal sebelum isu Tar College

4. Orang Cina rasa DAP dan Tun M tak Rasuah ? Bagi DAP , orang Cina rasa teguh bahawa YBLim Guan Eng tidak rasuah kerana persepsi yang dicipta oleh YB Lim Guan Eng . banglow adalah Boleh diterima, naik kapal terbang pun Ekonomi.

Orang Cina rasa Tun M makan rasuah, tapi sanggup tutup Mata kerana Belum bongkar terbukti nyata, dan berjaya dalam menolak UMNO yang kebanyakkan orang Rasuahz

5. Ini maksudnya, Apa Jua MCA buat pun, selagi BN dan PN tidak Bersihkan persepsi rasuah secara maksima di Mata pengundi Cina, BN PN tidak dapat menawan hati pengundi Cina.

6. Orang Cina juga memuak dengan polisi polisi BN yang dipimpin UMNO, dan pemimpin pemimpin dan rakan rakan Melayu yang nak tutup sekolah Cina, kurangkan bajet untuk sekolah Cina, agihan biasiswa yang tidak adil, Perancangan ekonomi yang tidak memihak dan tidak adil kepada kaum Cina.

Saya Sudah jelaskan mengenai hak bumiputra, Jawapan kebanyakkan Cina adalah, tidak menolak sangat , tetapi tak boleh tahan Perasuah yang jadi kaya dalam polisi ini.
Saya tanya Tun M juga kaya, macam mana Boleh sokong ? Jawapan mereka kembali kepada point ke - 4

7. Apakah petua orang Cina untuk Mengundi ? Parti - Parti termasuk Sekutunya yang Boleh menunjukkan bahawa pemimpin Parti dia Bersih , atau kurang rasuah secara ketara berbanding dengan Parti lawan, dia akan dapat hati pengundi Cina.

Contohnya, Kalau Boleh buktikan, secara fakta DAN PERSEPSI bahawa YB Lim Guan Eng dan pemimpin - pemimpin lain Di DAP , masing masing kaya Raya maka rasuah Berbillion, miliki 5 rumah nilai jutaan, ada private jet, Ada bukti duit itu adalah daripada rakyat secara nyata dan jelas . Maka Cina mungkin akan undi MCA ataupun undi rosak dalam PRU akan datang

Adakah semua Di atas pendirian Saya ? Tidak . Saya hanya cakap tentang pemerhatian Saya atas trend mengundi orang Cina, untuk pertimbangan anda semua.

Adakah Saya salahkan mana mana Parti? Tidak , Saya hanya katakan minda pengundi Cina .

Kalau tak percaya Saya ? Copy ni paste kepada kawan Cina anda yang menolak BN PN, tanya diaorang betul ke tak .


.


Jemy Charles
Ulasan Apek Cina, Saya Ada beberapa kawan Cina, yg pada PRU yg lepas, Saya Tanya merely Samada merekaakan keluar mengundi atau tidak.. Dekat mana mereka mengundi.. Tapi Dia orang cakap tak pergi mengundi atau buat undi rosak hanya kerana calon yg bertanding tiada yg berbangsa Cina.. View attachment 289852
Bila aku cakap cina rasist teruk, korang tak percaya, aku sek rendah sek cina aku dah lali perangai bangsa cina ni, org melayu je sibuk nak jaga hati bangsa cina ni
 

pelitaminyak

Active Member
Joined
Aug 13, 2008
Messages
2,268
Reaction score
589
Points
81
Tu sebab aku sokong kalau kerajaan nak buat sekolah satu aliran ........sek uec ni mansuhkan terus, kenapa kita nak tunduk bawah silibus sek cina pula
 

cropok

Active Member
Joined
Mar 30, 2018
Messages
1,614
Reaction score
408
Points
51
org cina tolak rasuah?
org cina impikan kerajaan yg bersih?
tak...org cina hidup dgn rasuah & duit kotor..
tp depa 'bersihkan' dgn menyumbang pada persatuan2 cina.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register