BTC USD 38,249.3 Gold USD 1,832.39
Time now: Jun 1, 12:00 AM

PRN MELAKA: Langgar SOP: Polis akan panggil lima calon dari PH, BN

cek mek molek

CG Hardcore Club
gemgemgemgemgem
Messages
98,546
Paid Membership
Top Poster #3
Joined
Jun 3, 2013
Messages
98,546
Reaction score
15,811
Points
2,066
Awards
1
1636531741445.png


Langgar SOP: Polis akan panggil lima calon dari PH, BN


Diterbitkan: Nov 10, 2021 2:34 PM


PRN MELAKA | Selepas menyoal calon Pakatan Harapan Kota Laksamana semalam, polis dijangka memanggil tiga lagi calon PH dan dua daripada Barisan Nasional berhubung dakwaan pelanggaran SOP semasa hari penamaan pada Isnin.

Mereka termasuk Pengerusi Perhubungan Umno Melaka Ab Rauf Yusoh dan Idris Haron daripada PKR.

Timbalan Ketua Polis Melaka Razali Abu Samah berkata pihaknya telah membuka lima kertas siasatan setakat ini selepas penyokong calon terbabit didakwa berkumpul untuk menunjukkan sokongan berhampiran pusat penamaan calon.

Pihak berkuasa telah melarang sebarang perhimpunan semasa hari penamaan calon sebagai langkah berjaga-jaga untuk mengurangkan risiko penularan virus semasa pandemik Covid-19 manakala calon hanya dibenarkan datang dengan seorang pencadang dan seorang penyokong untuk pencalonan.


"Kes Tanjung Bidara buka kertas siasatan di bawah Seksyen 269 Kanun Keseksaan dan Peraturan 17(1) Perintah Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 2021.

"Dan empat lagi kertas siasatan dibuka di DUN lain di bawah seksyen sama iaitu di Kuala Linggi (PH dan BN), Kota laksamana (PH), Telok mas (PH) dan Selandar (PH).

"Semua calon akan dipanggil untuk direkodkan kenyataan mereka bagi membantu siasatan kami," katanya kepada Malaysiakini.b4cd71e4b5ad0bd20ba44e23574f760d.jpgSeksyen 269 Kanun Keseksaan menetapkan kesalahan berhubung tindakan yang boleh menyebabkan penularan penyakit berbahaya, yang boleh dihukum penjara enam bulan atau denda, atau kedua-duanya sekali.

Peraturan pencegahan penyakit berjangkit pula memperuntukkan hukuman denda maksimum RM1,000 atau penjara maksimum enam bula atau kedua-duanya.

Menurut Razali, maklumat menunjukkan pelanggaran itu didakwa berlaku di pusat penamaan calon di Tanjung Bidara (BN), Kuala Linggi (Pakatan Harapan dan BN), Kota Laksamana (Pakatan Harapan), Telok Mas (Pakatan Harapan) dan Asahan (Pakatan Harapan).

Rauf dan Idris masing-masing bertanding di kerusi Tanjung Bidara dan Asahan, manakala calon lain yang sedang dalam penelitian ialah Julasapiyah Kassim (calon PH) dan Rosli Abdullah dari BN yang bertanding kerusi Kuala Linggi dan Ashraf Minghat (Telok Mas).

Semalam, calon PH Kota Laksamana Low Chee Leong (DAP), telah dipanggil ke Ibu Pejabat Polis Daerah Melaka Tengah untuk memberi keterangan berhubung dakwaan melanggar SOP.

Bagaimanapun Low menafikan dia melakukan sebarang kesalahan, sebaliknya membangkitkan mengenai rombongan BN yang mengiringi Rauf ke pusat penamaan calon.

 
Sponsored Post

cek mek molek

CG Hardcore Club
gemgemgemgemgem
Messages
98,546
Paid Membership
Top Poster #3
Joined
Jun 3, 2013
Messages
98,546
Reaction score
15,811
Points
2,066
Awards
1
1636589404285.png


SOP ketat: Lebih baik bertepuk tampar di rumah saja, kata Mohamad

Diterbitkan: Nov 10, 2021 3:50 PM

PRN MELAKA | Umno menganggap syarat ketat yang terkandung dalam prosedur operasi standard (SOP) untuk PRN ini sebagai amat melampau dan seakan-akan mengikat pihak yang terlibat.

Timbalan Presiden Umno Mohamad Hasan berkata dengan kekangan yang pelbagai itu kegiatan meraih undi terhalang.

"Lebih baik kita tak payah ada pilihan raya. (Walkabout) dari rumah ke rumah tak boleh, itu tak boleh, semua tak boleh.

"Lebih baik kita main bertepuk bertampar kat rumah saja," katanya pada sidang media selepas melancarkan Manifesto BN di Ayer Keroh, Melaka hari ini.

Terdahulu Mohamad yang juga Pengarah Pilihan Raya Umno Malaysia berkata SOP ketat itu begitu membataskan gerak kerja jentera untuk melakukan aktiviti kempen yang dibenarkan.

Selain Mohamad terdapat beberapa pemimpin politik dari pelbagai parti yang menyuarakan rasa tidak puas hati berhubung SOP kempen yang ditetapkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Menurut SOP itu sebarang ceramah, syarahan atau kegiatan kempen secara fizikal adalah tidak dibenarkan di sepanjang tempoh PRN Melaka sebagai langkah pencegahan penularan Covid-19.

Mohamad berkata dia mendapat laporan daripada jentera BN bahawa mereka tidak dibenarkan melakukan aktiviti kempen seperti memasang bendera dan berada di bilik gerakan di pusat daerah mengundi.

"Di situlah orang akan berkumpul bermesyuarat setiap pagi untuk memberikan maklum balas ke pusat kawalan di sini.

"Jadi saya harap SPR memikirkan semula dan tak usah overzealous (melampau) sangat sampai ada yang ambil kad pengenalan, mengugut macam-macam," katanya.

Tambah Mohamad susulan tindakan sedemikian, jentera BN di Melaka menjadi trauma untuk menggerakkan aktiviti berkempen.

"Itu sebabnya kita lihat tak banyak bendera BN yang dinaikkan, poster-poster (juga) kerana masing-masing dah takut nak keluar," katanya.

Meskipun faham bahawa langkah kerajaan dalam menetapkan SOP yang ketat untuk mengekang jangkitan Covid-19, Mohamad menyifatkan situasi tersebut amat menyedihkan.

"Kita nak mengamalkan dan meraikan amalan demokrasi di negara ini," katanya.

Pada masa sama, dia turut meminta SPR dan kementerian-kementerian berkenaan untuk mempertimbangkan kelonggaran SOP untuk berkempen.

"Saya minta berikan kelonggaran sikit ya, kerana ia tak memeriahkan pilihan raya. Kita faham kekangan yang dihadapi oleh kerajaan.

"Jadi saya harap supaya fikrkanlah baik-baik SPR dan pihak-pihak kementerian yang lain fikir elok-elok supaya kita mencapai satu keadaan yang kita tak mengekang aktiviti untuk bergerak pilihan raya ini tapi dalam masa yang sama jangkitan Covid-19 ni ditangani dengan baik," katanya.

 

cek mek molek

CG Hardcore Club
gemgemgemgemgem
Messages
98,546
Paid Membership
Top Poster #3
Joined
Jun 3, 2013
Messages
98,546
Reaction score
15,811
Points
2,066
Awards
1
Beliau berkata, ini kerana secara lazimnya rakyat akan memperoleh manfaat lebih banyak dengan komitmen yang akan diberikan pelbagai kementerian ketika pilihan raya.

SOP PRN Melaka rugikan rakyat: Mas Ermieyati

11 November 2021


1636642626965.png

Mas Ermieyati Samsudin


MELAKA - Naib Ketua Srikandi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Datuk Mas Ermieyati Samsudin menyifatkan prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan bagi Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka bukan hanya menjejaskan kempen calon daripada semua parti yang bertanding tetapi juga merugikan rakyat.

Beliau berkata, ini kerana secara lazimnya rakyat akan memperoleh manfaat lebih banyak dengan komitmen yang akan diberikan pelbagai kementerian ketika pilihan raya.

“Perkara yang bagus pada pilihan raya ini adalah masa terbaik untuk rakyat menerima lebih banyak manfaat. Malang sekali, kerajaan ini tidak membenarkan untuk kementerian turun.

“Jadi, apabila kementerian tidak boleh turun, tiada pengumuman boleh dibuat, jadi komitmen daripada kerajaan menjadi terbatas,” katanya ketika ditemui Sinar Harian pada Khamis.

Mana-mana pilihan raya yang berlangsung sebelum ini kebiasaannya meriah dengan pelbagai program daripada pemimpin-pemimpin kerajaan termasuk kementerian yang terlibat.

Acara-acara turun padang itu juga lazimnya akan disusuli dengan pelbagai pengumuman peruntukan bagi menyelesaikan masalah setempat.

Namun, susulan PRN Melaka yang dilaksanakan ketika pandemik Covid-19, Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) telah menetapkan larangan terhadap penganjuran sebarang perhimpunan daripada mana-mana pihak yang bertanding.

Dalam pada itu, Mas Ermieyati yang juga calon PN di Dewan Undangan Negeri (DUN) Tanjung Bidara berkata, beliau menjangkakan peratusan keluar mengundi bagi PRN Melaka adalah 50 hingga 60 peratus berbanding 70 peratus yang nyatakan SPR.“Bagi DUN di bawah Parlimen Masjid Tanah, ramai pengundi luar dijangka akan pulang mengundi dan saya harapkan ia memberi kelebihan buat saya,” katanya.

Ikuti perkembangan semasa #PRNMelaka dan kenali calon anda menerusi pru.sinarharian.com.my

https://www.sinarharian.com.my/arti...98iuVomBZ1DCuC_GXetn2Y9JILi7ryO8MBCADtnine0Og
 

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
332,353
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
332,353
Reaction score
17,676
Points
2,536
Awards
1
Dah buat SOP
Ikut je la
Ni YB pun tak nak ikut
Apatah lagi rakyat
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
gemgemgemgemgem
Messages
98,546
Paid Membership
Top Poster #3
Joined
Jun 3, 2013
Messages
98,546
Reaction score
15,811
Points
2,066
Awards
1
Kompaun RM10,000 kerana gagal menyediakan alat pengesan suhu di premis berkenaan.
#AWANInews #AWANI745 #MelakaMemilih #PolitikMelaka

PRN Melaka: Bilik Gerakan PN di Telok Mas ditutup kerana COVID-19, dikompaun RM10,000​November 12, 2021 13:59 MYT
PRN Melaka: Bilik Gerakan PN di Telok Mas ditutup kerana COVID-19, dikompaun RM10,000

Notis penutupan dikeluarkan berikutan terdapat pengesanan kes COVID-19 dalam kalangan mereka yang berada di premis itu. - Astro AWANI

TELOK MAS: Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) hari ini mengeluarkan notis penutupan premis ke atas Pusat Gerakan Perikatan Nasional (PN) bagi Dewan Undangan Negeri (DUN) Telok Mas, berkuat kuasa hari ini hingga 26 Nov.

Mengikut paparan yang dikongsikan kepada Astro AWANI, notis penutupan itu dikeluarkan berikutan terdapat pengesanan kes COVID-19 dalam kalangan mereka yang berada di premis itu.

Selain itu, PN juga dikenakan kompaun RM10,000 kerana gagal menyediakan alat pengesan suhu di premis berkenaan, yang merupakan bilik gerakan untuk calon mereka, Datuk Rafiq Naizamohideen.


Sementara itu, satu lagi notis telah dikeluarkan agar pengurusan premis terbabit mengenalpasti kontak rapat kepada kes terbabit, dan menyerahkan senarai itu kepada Pejabat Kesihatan Daerah.

Selain itu, notis terbabit turut mengarahkan PN untuk menyediakan alat pengesan suhu serta mengemas kini maklumat SOP yang dikeluarkan melalui Pelan Pemulihan Negara (PPN).

“Sebarang kehadiran atau aktiviti berkaitan parti di premis yang diarahkan tutup, tidak dibenarkan melainkan mendapat kebenaran Pengarah Kesihatan Negeri Melaka,” menurut notis itu lagi.


 

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
332,353
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
332,353
Reaction score
17,676
Points
2,536
Awards
1
PRN MELAKA | Kompaun RM138,000 & 11 Kes Langgar SOP

Polis Melaka memaklumkan kompaun berjumlah RM138,000 sudah dikeluarkan setakat ini dengan 11 kes membabitkan perlanggaran SOP.

Pihak berkuasa tidak akan berkompromi dalam aspek pematuhan SOP berkempen yang sudah digariskan SPR, KKM dan MKN.

#PRNMelaka2021 #MyUndiMelaka

 

akudotcom

CG Top Poster Club
gem
Messages
22,145
Top Poster #4
Joined
Jun 17, 2007
Messages
22,145
Reaction score
3,195
Points
261
Awards
1
Golongan kahyangan langgor aje undang2
Depa peduli apa
Susah2 nanti kita kene lokdon 😂

anak isap dadah pun hakim bole lepaskan
Tade hal keluarga kita maa hehe
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
gemgemgemgemgem
Messages
98,546
Paid Membership
Top Poster #3
Joined
Jun 3, 2013
Messages
98,546
Reaction score
15,811
Points
2,066
Awards
1
#NSTnation The organiser of a #BarisanNasional (BN) event which Prime Minister Datuk Seri Ismail Sabri attended has been slapped with a RM20,000 fine for violating the Standard Operating Procedure (#SOP).
#Melaka #MelakaElection #PRN

Organiser of BN event attended by PM slapped with RM20,000 fine​


November 14, 2021 @ 2:32pm

1636876060295.png


A Jasin health district officer confirmed the compound, believed to be issued to the BN head of the Asahan polling centre. - NSTP/ASYRAF HAMZAH

MELAKA: The organiser of a Barisan Nasional (BN) event which Prime Minister Datuk Seri Ismail Sabri attended has been slapped with a RM20,000 fine for violating the Standard-Operating Procedure (SOP).

A Jasin health district officer confirmed the compound, believed to be issued to the BN head of the Asahan polling centre, for an event organised at Medan Selera Selandar.

"The fine was issued to the organiser for failing to ensure social distancing. That's all I can say," he told reporters.

The BN event which was also attended by BN advisory board chairman Datuk Seri Najib Razak, was a meet and greet session with the locals under the coalition's campaigning programme.

Ismail Sabri who arrived around noon, received a warm welcome by 60 supporters and spent an hour meeting the locals.

This is the first visit by the premier to the state since the state election campaign kicked off on Nov 8.

Najib who arrived earlier, was also seen having a meal with the BN Asahan candidate Fairul Nizam Roslan and top BN leaders.

Throughout the one hour session, locals flocked the food court to catch a glimpse of the Prime Minister and Pekan MP.

On Nov 8, the Election Commission had issued stringent guidelines for the Melaka state election including a ban on ceramah, walkabouts and visiting people at their houses, to contain and prevent Covid-19 spreading.

 

cek mek molek

CG Hardcore Club
gemgemgemgemgem
Messages
98,546
Paid Membership
Top Poster #3
Joined
Jun 3, 2013
Messages
98,546
Reaction score
15,811
Points
2,066
Awards
1

#Alorgajah
Penganjur lawatan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan Pengerusi Lembaga Penasihat Barisan Nasional (BN), Datuk Seri Najib Razak di Selandar, dikenakan kompaun RM20,000, hari ini.
https://www.hmetro.com.my/.../penganjur-program-ismail...

Penganjur program Ismail Sabri, Najib dikompaun RM20,000​


1636877964417.png


Alor Gajah: Penganjur lawatan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan Pengerusi Lembaga Penasihat Barisan Nasional (BN), Datuk Seri Najib Razak di Selandar, dikenakan kompaun RM20,000, hari ini.

Perkara itu disahkan pegawai kesihatan daripada Pejabat Kesihatan Daerah Jasin yang mengeluarkan kompaun berkenaan di Medan Selera Selandar, di sini.

Katanya, kompaun dikeluarkan atas kesalahan melanggar prosedur operasi standard (SOP) pencegahan Covid-19 pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka.

Ia sekali gus menunjukkan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) tidak memilih bulu dalam mengambil tindakan terhadap mana-mana individu dan parti politik yang melanggar SOP sepanjang PRN Melaka berlangsung.

"Kompaun berjumlah RM20,000 dikeluarkan kepada penganjur. Kompaun diberikan kepada Ketua Pusat Daerah Mengundi (PDM) BN Dewan Undangan Negeri (Dun) Asahan.

"Ia (kompaun) dikeluarkan atas kesalahan melanggar SOP, iaitu tiada penjarakan fizikal," kata pegawai kesihatan itu yang enggan namanya disiarkan.

Sementara itu, usaha media mendapatkan kenyataan daripada Ketua PDM berkenaan gagal apabila beliau memilih untuk mengunci mulut.
"Tak apalah, nanti saya kena lagi," katanya ringkas, sebelum meninggalkan medan selera itu.

Isu SOP yang terlalu ketat dibangkitkan hampir semua parti yang bertanding dalam PRN Melaka, termasuk BN, Pakatan Harapan (PH) dan Perikatan Nasional (PN) sejak tempoh kempen bermula Isnin lalu.

Terdahulu, Najib tiba ke medan selera itu sekitar 11.20 pagi untuk menjamu selera, disusuli ketibaan Ismail Sabri yang juga Naib Presiden Umno, kira-kira 12 tengah hari.

Turut hadir, calon BN di Dun Asahan, Fairul Nizam Roslan dan calon BN di Dun Machap Jaya, Ngwe Hee Sem.

Fairul Nizam berdepan cabaran enam penjuru di Dun Asahan daripada bekas Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Idris Haron (PH); Dhanesh Basil (PN) serta tiga calon Bebas iaitu Mohd Noor Salleh, Azmar Ab Hamid dan Mohd Akhir Ayob.

Ismail hari ini mengadakan lawatan di beberapa lokasi sekitar Melaka, bermula dengan bersarapan di Kota Melaka, bergerak ke Sungai Udang, Masjid Tanah, Selandar dan Rim di Jasin, sebelum dijangka pulang ke Kuala Lumpur.

Disiarkan pada: November 14, 2021 @ 2:34pm
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
gemgemgemgemgem
Messages
98,546
Paid Membership
Top Poster #3
Joined
Jun 3, 2013
Messages
98,546
Reaction score
15,811
Points
2,066
Awards
1
Penganjur Dikompaun RM20,000 Anjur Program Yang Dihadiri Ismail Sabri
#PRNMelaka

 
Sponsored Post

CG Sponsors
Top
Log in Register