Precision Engineering?

CG Sponsors




Pak.Lang

Active Member
Joined
Jan 28, 2010
Messages
1,595
Reaction score
137
Points
33
apakah itu precision engineering?

ada sesiapa berkerja sebgai precision engineer?

apa kaitan precision engineering dan electrical engineering?

mana lebih susah dan high tech?

precision engineering + electrical engineering = mechatronics? :-?

- Azhar :)
 
Sponsored Post

abOo

Account Locked as requested
Joined
Mar 2, 2009
Messages
622
Reaction score
0
Points
10
cuba encik azhar google.
apa ya benda ni..
 

Pak.Lang

Active Member
Joined
Jan 28, 2010
Messages
1,595
Reaction score
137
Points
33
dah google dah

tapi google semua orang putih

mana lah tau ada precision engineer melayu disini :D
 

Lan Prepaid

Fun Poster
Joined
Apr 30, 2008
Messages
588
Reaction score
13
Points
15
Rasanya macam CNC, wirecut dll kot. Yg ukuran dia guna mikron.
1 mm = 1000 mikron

Mesin ni boleh control ukuran dia sampai 10 mikron
 

kraem

Active Member
Joined
Sep 7, 2008
Messages
1,728
Reaction score
24
Points
25
precision eng = bidang kejuruteraan yg melibatkan produk2/barangan berasaskan pengukuran yg mempunyai tahap kejituan sehingga bacaan mikron..

1mm = 1000 mikron
 

clorox_bersih

Legendary Member
Joined
Jul 2, 2008
Messages
18,906
Reaction score
43
Points
120
namapun precision..erm,die punye ukuran tu sampai tahap mikron,mebi dah ada nano sekarang ni..
normally part2 yang pakai precision eng ni,industry2 yang critical and highest safety
or stadard requirement..
 

dEEn74

Active Member
Joined
Sep 2, 2009
Messages
1,650
Reaction score
0
Points
20
Precision engineering tu kerja2 yg melibatkan Tool and Die macam nak buat mold atau acuan. Nak buat menda mold tu kene guna CNC machine sebab memrlukan tolerance sekecil 5 micron atau 0.005mm.
kalau ada minat dan kesabaran yang tinggi bole la mencuba...
feel mau lebih baru quality no 1.:D:D
 
Sponsored Post
Top
Log in Register