PR Selangor bantah kenaikan tarif air, tapi Menteri & SYABAS mahu tarif dinaikkan.

CG Sponsors
Kehidupan

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jan 11, 2008
Messages
25,111
Reaction score
217
Points
123
PR Selangor bantah kenaikan tarif air, tapi Menteri & SYABAS mahu tarif dinaikkan.Iring MB serah memo atau hadapi tarif air naik 37%

Dewan pemuda PAS Wilayah Persekutuan menyokong penuh tindakan krajaan Selangor yang membantah tuntutan Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS) untuk kenaikan tarif air sebanyak 37 peratus berkuatkuasa 31 Mac tahun hadapan, kata pemangku ketuanya, Herman Samsudeen.

“Tuntutan SYABAS yang disokong oleh Menteri Tenaga, Air dan Komunikasi, Datuk Shaziman Abu Mansor adalah satu penganiayaan kepada rakyat,” katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Menurutnya, PAS kesal kerana Shaziman bersekongkol dengan SYABAS untuk menaikan kadar tarif air berkenaan jika kerajaan Selangor gagal menyerahkan semua aset industri airnya kepada Pengurusan Aset Air Bhd. (PAAB) sebelum 31 Mac hadapan.

“Apa yang berlaku pada hari ini memperjelaskan bahawa kerajaan Umno-BN yang memerintah Selangor sebelum ini telah melakukan pengkhianatan terbesar pada rakyat kerana menandatangani satu penjanjian konsensi pembekalan air bersama SYABAS selama 30 tahun dengan meletakan terma untuk membolehkan syarikat berkenaan menaikan kadar tarif pada tempoh tertentu tanpa perlu melihat kepada keadaan ekonomi negeri dan rakyat.”

Sehubungan itu, Herman berkata sebagai mewakili pengguna air di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya, dewan pemuda PAS merayu kepada Yang di-Pertuan Agong menghalang hasrat SYABAS.

“DPPWP menyeru seluruh pengguna air di Lembah Klang turun beramai-ramai mengiringi Menteri Besar Selangor pada 5 Disember ini untuk menghantar memorandum rakyat ke Istana Negara.

“Jika pengguna air berdiam diri pada hari itu, maka tiada siapa lagi yang dapat menghalang kenaikan tarif air sebanyak 37 peratus ini,” katanya lagi.

SUMBER
 
Sponsored Post

Kehidupan

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jan 11, 2008
Messages
25,111
Reaction score
217
Points
123
Beza bekerja untuk rakyat dan bekerja mengerjakan rakyat....
 

Scorpions10

Legendary Member
Joined
Jan 29, 2010
Messages
16,345
Reaction score
56
Points
120
tu pun katak ijau ngan suku sakat dok sokong sgt be end..sokong utk apa???
klau kata bang + ngang mrh..abes tu nk pgl apa??korang ckp la plk..
 

sutranilam

Active+ Member
Joined
Oct 18, 2007
Messages
4,575
Reaction score
318
Points
41
..

Patut lah bila kerajaan negeri nak declassify dokumen perjanjian tu mereka halang mati matian.Sebabnya terma syarat yang di buat oleh khir toyo dulu tak menyebelahi rakyat sebaliknya menguntungkan kroni mereka, Tan Sri Rozali tu.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register