BTC USD 57,273.8 Gold USD 1,785.52
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Ppsmi apa pendapat anda?

Adakah ada bersetuju PPSMI diteruskan?


  • Total voters
    0
  • Poll closed .

juri

Fun Poster
Messages
362
Paid Membership
Joined
Apr 7, 2007
Messages
362
Reaction score
43
Points
20
Rais tidak setuju PPSMI Rais tidak setuju PPSMI

KUALA TERENGGANU 2 Dis. - Menteri Luar, Datuk Seri Dr. Rais Yatim hari ini tidak bersetuju dengan langkah kerajaan meneruskan Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) kerana ia mendatangkan kerugian dalam usaha pembinaan negara bangsa.

Beliau berkata, dalam tempoh persekolahan peringkat rendah, asas-asas budaya bangsa harus tertanam pada diri kanak-kanak dan bukannya penekanan terhadap aspek-aspek lain.

Katanya, walaupun kanak-kanak Melayu belajar Matematik dan Sains dalam bahasa Inggeris, tetapi yang mendukacitakan, pelajaran yang sama tetap diajar dalam bahasa Mandarin di sekolah Cina."Pada prinsipnya saya tidak bersetuju, tetapi saya mahu melihat ia diteruskan bagi melihat keberkesanannya," katanya.

Rais berucap merasmikan Seminar Bahasa Melayu: Isu dan Cabaran Pelestarian Bahasa Melayu Dalam Era Globalisasi di Perbadanan Perpustakaan Negeri di sini hari ini.


APA PULA PENDAPAT ANDA?
 
Last edited:
Sponsored Post

lastshark

Active+ Member
Messages
4,505
Joined
Aug 27, 2007
Messages
4,505
Reaction score
4
Points
25
lain sakit lain ubat.... kerja orang untuk duit...orang kampung terus takbijak...hapuskan saja
 

hafiy01

Fun Poster
Messages
377
Joined
Oct 27, 2008
Messages
377
Reaction score
2
Points
15
lor...biar la dlm BI. aku bangga tgk adik aku buat keja umah..kdg2 soalan dia pn aku x termampu jwb. bl dia blaja dlm BI, otak dia berpikir dlm BI..so senang dia nk make up sentences..kt umah hari2 dia ckp BM, biar la kt sekolah blaja BI...
 

lastshark

Active+ Member
Messages
4,505
Joined
Aug 27, 2007
Messages
4,505
Reaction score
4
Points
25
lor...biar la dlm BI. aku bangga tgk adik aku buat keja umah..kdg2 soalan dia pn aku x termampu jwb. bl dia blaja dlm BI, otak dia berpikir dlm BI..so senang dia nk make up sentences..kt umah hari2 dia ckp BM, biar la kt sekolah blaja BI...

blaja BI bio dalam subjek BI la..mat sain apa ke jadahnya.. dalam BM pun terkial kial budak kampung... jangan nak memdungukan lagi orang kampung...dah la orangkampung selalu jadi mangsa bila berlaku apa apa perubahan kepimpinan.... ni tanah runtuh mati 4 orang bising macam takde isu lain...tempat orang kaya... cuba tempat orang miskin... habuk pun tarak... ni pasai aku tak setuju ppsmi ni.... orang kampung asik kene...
 

hafiy01

Fun Poster
Messages
377
Joined
Oct 27, 2008
Messages
377
Reaction score
2
Points
15
blaja BI bio dalam subjek BI la..mat sain apa ke jadahnya.. dalam BM pun terkial kial budak kampung... jangan nak memdungukan lagi orang kampung...dah la orangkampung selalu jadi mangsa bila berlaku apa apa perubahan kepimpinan.... ni tanah runtuh mati 4 orang bising macam takde isu lain...tempat orang kaya... cuba tempat orang miskin... habuk pun tarak... ni pasai aku tak setuju ppsmi ni.... orang kampung asik kene...

xde la maksud aku nk membezakan org kmpg n org banda..tp kena phm gak keperluan utk masa dpn. bl dh besar, BI tu satu keperluan..xyah citer psl pegawai2 besar ar..even driver taxi pn prlu fluency in english utk communicate dgn customer. n kena ingt, blaja bahasa bkn setakat sejam dua..tp kena jd rutin. kalo x, bndalah ni lenyap..mcm contoh, aku blaja arab dr form 1 smpi form 3, skrg satu hape pn aku x ingt dh...aku blaja mandarin dr diploma smpi degree..tp br 2 taun aku grad, yg aku ingt just 'wo bu chidao'..bahasa perlu dipraktikkan, kalo x skill nye ilang..
 

wanzex

CG Top Poster Club
Messages
35,554
Joined
Jul 12, 2006
Messages
35,554
Reaction score
1,103
Points
191
apa halatujunya? pembinaan negara bangsa atau kehancuran
bahasa dan bangsa bonda? pemimpin yg ada kepentingan dan
telah bankrap idea atau muflis agenda saja yg sanggup
melacurkan bangsanya.
 

ezis2u

Super Active Member
Messages
9,747
Joined
Aug 1, 2008
Messages
9,747
Reaction score
22
Points
75
kenapa kat poll tue tidak bertuju???
:-?:-?:-?

sepatutnyer bersetuju...
:D:D:D

camana nih nak ajor dalam BI klu dalam BM pun ramai yang kantoi, umpama perkataan yang aku guna nih...
:eek::eek::eek:bahasa rojak

jangan marah tuan tanah...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock
 

achoy76

Active+ Member
Messages
2,706
Joined
Feb 27, 2008
Messages
2,706
Reaction score
70
Points
35
saya setuju teruskan bi. untuk masa depan dan persaingan
 

tapirbawaklori

Super Active Member
Messages
8,149
Joined
Oct 24, 2007
Messages
8,149
Reaction score
207
Points
73
xde la maksud aku nk membezakan org kmpg n org banda..tp kena phm gak keperluan utk masa dpn. bl dh besar, BI tu satu keperluan..xyah citer psl pegawai2 besar ar..even driver taxi pn prlu fluency in english utk communicate dgn customer. n kena ingt, blaja bahasa bkn setakat sejam dua..tp kena jd rutin. kalo x, bndalah ni lenyap..mcm contoh, aku blaja arab dr form 1 smpi form 3, skrg satu hape pn aku x ingt dh...aku blaja mandarin dr diploma smpi degree..tp br 2 taun aku grad, yg aku ingt just 'wo bu chidao'..bahasa perlu dipraktikkan, kalo x skill nye ilang..

ala...jepun tu tak der pun pandai BI...apasal lak omputih kalau kerja sana kena blaja bahasa JEPUN...
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register