BTC USD 38,086.9 Gold USD 1,775.81
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Polis rampas harta Gayus

eboss

CG Hardcore
Platinum Member
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,895
Points
591
JAKARTA 26 Nov. - Polis Indonesia merampas sebahagian daripada harta paling berharga milik pegawai cukai, Gayus H. Tambunan (gambar) yang menghadapi tuduhan rasuah berjumlah 74 bilion rupiah (RM25.6 juta).

Harta itu termasuk wang tunai, beberapa buah kereta dan sebuah rumah di Kelapa Gading, Jakarta Utara.

Keluarga Gayus masih dibenarkan tinggal di rumah itu, sekalipun aset-aset tersebut dirampas dalam tempoh sebulan lalu, kata polis.

"Kami menemui 74 bilion rupiah (RM25.6 juta) dalam akaun peribadi Gayus, kami tidak mengetahui daripada mana sumbernya tetapi kami telah merampas wang itu dan perkara sebenar akan didedahkan dalam perbicaraan mahkamah akan datang," kata jurucakap Polis Indonesia, Ketua Inspektor Iskandar Hasan di sini semalam.

Katanya, polis pada minggu depan akan membuat pendedahan kepada agensi penguat kuasa undang-undang yang lain mengenai pengendalian kes Gayus itu.

"Komisi Pembanterasan Korupsi (KPK), Pasukan Petugas Mafia Kehakiman dan sayap keselamatan Polis Indonesia serta semua pihak lain telah dijemput untuk menghadiri perbicaraan akan datang," ujar Iskandar.

Gayus yang dibicarakan atas tuduhan menyogok pendakwa, juga membelanjakan beratus juta rupiah sebagai sogokan supaya dia dibenarkan keluar dari lokap polis sebanyak 68 kali dalam tempoh beberapa bulan lepas. - Agensi
 
Sponsored Post

ah fan

Super Active Member
Joined
Oct 29, 2009
Messages
8,148
Reaction score
28
Points
70
indon ni mmg byk kes pegawai korup..ada je yg kena..yg xkena pn ramai..
 
Sponsored Post

CG Sponsors
Top
Log in Register