Polis Johor tumpas sindiket Macau Scam

CG Sponsors




hiduprakyat

Fun Poster
Joined
Dec 6, 2010
Messages
596
Reaction score
41
Points
20
764719.jpg


JOHOR BAHRU- Polis Johor berjaya menumpaskan sindiket penipuan melalui panggilan telefon atau Macau Scam yang menggunakan aplikasi 'Got Further' dengan tertangkapnya 12 suspek dalam serbuan di sebuah rumah di Mount Austin, di sini pada 7 Julai lepas.

Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, kesemua mereka yang menganggotai kumpulan Ho & Micheal berusia lingkungan 20 hingga 45 tahun ditahan dalam serbuan pada jam 9.30 pagi.

Beliau berkata, daripada 12 yang ditahan itu, 10 suspek bertindak sebagai operator telefon menyamar sebagai pegawai polis, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Imigresen, Kastam, Lembaga Hasil Dalam Negeri, mahkamah dan Pos Malaysia manakala dua lagi suspek merupakan penyelia dan pakar teknikal komunikasi.

Menurut Ayob Khan, mangsa akan dihubungi secara rawak dengan rakaman panggilan suara daripada agensi penguat kuasa menggunakan sistem 'Got Further' yang canggih.

"Mangsa diminta untuk menekan nombor pada telefon untuk bercakap dengan pegawai agensi penguat kuasa atau pusat khidmat pelanggan.

"Seterusnya mangsa akan disambungkan kepada operator pusat panggilan yang menyamar sebagai pegawai agensi penguat kuasa yang memaklumkan mangsa telah melakukan kesalahan menyalahi undang-undang," kata beliau.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Kontinjen Polis (IPK) Johor di Johor Bahru hari ini.

Hadir sama Timbalan Ketua Polis Johor, Datuk Khaw Kok Chin.

764718.jpg


Tambah Ayob Khan, sindiket ini juga menggunakan sistem pangkalan data haram yang dapat menyemak maklumat mangsa seperti nombor telefon, nombor kad pengenalan dan alamat rumah mangsa.

"Ini adalah kali pertama polis Johor dapat membongkar sindiket pusat panggilan yang menyamar sebagai pegawai agensi penguat kuasa. Pendedahan maklumat mengenai sistem komunikasi dan aliran operasi sindiket ini dapat membantu dalam menangani kes-kes modus operandi yang sama.

"Polis berjaya mengenal pasti sebanyak 12 kes yang melibatkan sindiket ini dengan kerugian sebanyak RM595,299. Polis percaya berkemungkinan besar terdapat banyak lagi pusat panggilan yang beroperasi di negara ini," kata beliau.

Ayob Khan berkata, selain di Malaysia, kegiatan sindiket ini juga tertumpu di beberapa buah negara seperti Cambodia, Thailand, Australia, Jepun dan Vietnam.

Katanya, gaji operator yang terlibat di dalam sindiket ini antara RM3,000 sehingga RM5,000 berserta komisyen tiga peratus dan tujuh peratus daripada hasil penipuan.

"Sindiket ini diketuai oleh seorang lelaki warga tempatan dan dibantu seorang rakan kongsi yang masih bebas.

"Polis dalam usaha mengesan kedua suspek ini bagi melengkapkan siasatan. Suspek ini ialah Ho Kim Long, 31, dan Cham Tian Cher, 36. Berdasarkan maklumat kedua-dua suspek ini ada kaitan dengan geng kongsi gelap dikenali Geng Lima Warna," katanya.

Jelasnya, kes disiasat di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan, jika sabit kesalahan kesemua suspek boleh dikenakan hukuman penjara selama tempoh tidak kurang dari satu tahun dan tidak lebih dari sepuluh tahun dengan sebatan serta boleh juga dikenakan denda.


== sinar harian
 
Sponsored Post

Megat Al Fateh

Fun Poster
Joined
May 6, 2019
Messages
583
Reaction score
191
Points
23
fuhh.. akhirnya tertangkap juga ye.. tahniah pdrm!

benda ni ade rangkaian besar dgn sendiket luar negara.. african scam pon ade

kalau dapat satu ni pun.. lepas kena reman taulah nak gegar dkt mana lagi hehe ;)
 

alkeysah

Fun Poster
Joined
Apr 21, 2012
Messages
442
Reaction score
33
Points
30
kenapa IPK Johor je active banteras penjenayah2 jerung ni?
 

Emy_Ezra

Super Active Member
Joined
Sep 2, 2012
Messages
5,478
Reaction score
242
Points
88
10 jatuh, 100 naik.
100 jatuh, 1000 naik.

By the way, keep it up bos!
Jarang ada anggota betul2 buat keje macam ni.
Harap bertahan lama.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register