BTC USD 61,174.2 Gold USD 1,767.63
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Polis China tahan Pengerusi, CEO Kumpulan HNA

InstaForexRebat

CG Hardcore Club
Joined
Nov 9, 2008
Messages
58,370
Reaction score
5,552
Points
721
hna_1632530725.jpg


BEIJING: Polis China menahan dua eksekutif kanan konglomerat pengangkutan dan logistik HNA, yang dibebani hutang kerana disyaki terbabit dengan jenayah, ketika kerajaan melakukan tindakan keras terhadap sektor korporat negara itu.

Syarikat pengangkutan dan logistik, HNA Group dalam satu kenyataan berkata, Pengerusinya Chen Feng dan Ketua Pegawai Eksekutif, Tan Xiangdong ditahan polis di ibu pejabat syarikat itu di Pulau Hainan, selatan China.

"Langkah diambil terhadap Feng dan Xiangdong selaras dengan undang-undang kerana disyaki melakukan perbuatan menyalahi undang-undang," kata kumpulan itu tanpa menjelaskan jenayah yang disyaki.

Ia menambah bahawa operasi syarikat tetap 'stabil dan belum terjejas'.

Kumpulan itu yang memiliki Hainan Airlines, satu daripada syarikat penerbangan terbesar di China, yang juga konglomerat penerbangan swasta terbesar di negara itu, memfailkan notis kebankrapan pada Januari dan sedang dalam proses penyusunan semula yang diawasi oleh kerajaan, setelah bergelut menyelesaikan krisis aliran tunai.

Feng mengasaskan Hainan Airlines pada tahun 1993, mengembangkan perniagaan daripada sebuah syarikat penerbangan serantau sehingga menjadi konglomerat yang besar.

HNA sebelumnya memegang saham dalam kumpulan hotel Hilton dan Deutsche Bank, dan mempunyai pelaburan yang merangkumi sektor penerbangan, pelancongan, hartanah dan perkhidmatan kewangan sebagai sebahagian daripada perolehannya.

Pada 2017, kerajaan menghentikan perkembangan global HNA yang agresif, dan meminta memberi tumpuan kepada penerbangan dan pelancongan.

Dalam kenyataan berasingan, kumpulan itu berkata, Eksekutif HNA Gu Gang yang bertanggungjawab dalam proses penstrukturan semula firma itu, mengumumkan berita penahanan berkenaan dalam satu perjumpaan syarikat yang dihadiri oleh lebih daripada 2.700 kakitanchen gan.

Dalam ucapannya pada pertemuan itu, Gang menekankan mengenai keperluan pengawasan pihak berkuasa yang lebih luas ke atas kumpulan itu. - AFP
 

CG Sponsors
Top
Log in Register