BTC USD 55,345.3 Gold USD 1,777.28
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Covid-19 Polis cari 23 pekerja kilang 'hilang'

hiduprakyat

Active+ Member
Joined
Dec 6, 2010
Messages
3,320
Reaction score
246
Points
43
987272.jpg


IPOH - Polis sedang mengesan 23 pekerja asing di kilang pakaian antarabangsa Emerald Garments yang tidak berada di asrama ketika penutupan kilang dibuat berikutan penularan wabak Covid-19.

Ketua Polis Daerah Ipoh, Asisten Komisioner A Asmadi Abdul Aziz berkata, kesemua pekerja tersebut dipercayai berada di tempat lain semasa kilang tersebut ditutup.

"Mereka berkemungkinan menumpang di rumah sewa rakan-rakan di sekitar Tasek.. Kita sedang berusaha menghubungi mereka melalui rakan-rakan sekerja mereka.

"Kita merayu mana-mana pihak mempunyai maklumat untuk tampil supaya mereka boleh ditempatkan di asrama pekerja di Flat Anjung Tawas Damai, Tasek yang dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD)," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media di Pos Kawalan Pusat Kejadian di Flat Anjung Tawas Damai di sini pada Isnin.

Menurutnya, setakat ini terdapat 181 pekerja ditempatkan di asrama tersebut termasuk 17 pekerja yang sebelumnya tinggal menyewa di luar bagi memudahkan pemantauan,

"Sehingga kini seramai 334 orang pekerja warga asing yang disahkan positif Covid-19 dipindahkan ke Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 Berisiko Rendah (PKRC) di Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS).

"Seramai 43 lagi pekerja yang positif di tempatkan di lain-lain pusat rawatan manakala 21 penduduk tempatan dipindahkan ke PKRC Institut Latihan Kementerian Kesihatan Malaysia Sultan Azlan Shah di Tanjung Rambutan," katanya.

Dalam pada itu, A Asmadi berkata, dua blok flat lima tingkat Anjung Tawas Damai itu dijadikan asrama pekerja kilang tekstil berkenaan yang menempatkan kira-kira 439 penghuni daripada keseluruhan pekerja yang berjumlah 653 orang.

Menurutnya, penugasan anggota polis dan tentera di asrama berkenaan bagi mengawasi penghuni selain menjaga keselamatan premis.

Pada 28 Februari, kawasan asrama pekerja kilang pakaian Imperial Garments tersebut dikenakan PKPD berikutan peningkatan mendadak kes Covid-19 susulan saringan yang dilakukan bermula 23 Februari lalu.


== sinar harian
 
Sponsored Post

hiduprakyat

Active+ Member
Joined
Dec 6, 2010
Messages
3,320
Reaction score
246
Points
43
22 pekerja asing hilang dari asrama berjaya dijejaki

987785.jpg


IPOH - Seramai 22 daripada 23 pekerja warga asing yang dilaporkan hilang ketika pemeriksaan Covid-19 di sebuah asrama pada Isnin, sudah dapat dijejaki.

Ketua Polis Daerah Ipoh, Asisten Komisioner A Asmadi Abdul Aziz berkata, kesemua mereka ditemui malam Isnin dan terus dimasukkan ke Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 Berisiko Rendah (PKRC) di Institut Latihan Kementerian Kesihatan Malaysia Sultan Azlan Shah di Tanjung Rambutan.

Menurutnya, pekerja berkenaan bukanlah bertindak melarikan diri, sebaliknya tidak dapat dihubungi kerana tinggal di alamat lain.

"Hari ini (Selasa) kesemua mereka akan dipindahkan ke PKRC Taman Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS), Serdang," katanya.

Beliau berkata, polis kini sedang mengesan kedudukan seorang lagi pekerja.

"Kemungkinan pekerja ini juga berada di alamat lain, usaha mengesannya sedang dalam tindakan," katanya.

Pada Isnin, Sinar Harian melaporkan polis sedang mengesan 23 pekerja asing di kilang pakaian antarabangsa Emerald Garments yang tidak berada di asrama ketika penutupan kilang dibuat berikutan penularan wabak Covid-19.

Ia susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) yang dikenakan ke atas asrama pekerja kilang itu di Flat Anjung Tawas Damai, Tasek berikutan peningkatan mendadak kes Covid-19 susulan saringan yang dilakukan bermula 23 Februari lalu.


== sinar harian
 
Sponsored Post

CG Sponsors
Top
Log in Register