BTC USD 28,106.3 Gold USD 1,965.88
Time now: Jun 1, 12:00 AM

PM jangka PRU15 dalam tempoh 30 hari lagi

rinoa99

Legendary Member
gem
Messages
19,486
Joined
Jun 5, 2022
Messages
19,486
Reaction score
2,587
Points
251
Awards
1

ismaial-sabri.jpg

ISMAIL SABRI Yaakob (berdiri, kiri) berucap merasmikan Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Bera di Dewan Konvensyen di Bera, Pahang. - UTUSAN/SHAIKH AHMAD RAZIF

BERA: Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menjangkakan Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) semakin hampir dan berkemungkinan diadakan dalam tempoh sebulan lagi setelah Parlimen dibubarkan, 10 Oktober lalu.

Perdana Menteri berkata, lazimnya pilihan raya umum (PRU) diadakan dalam tempoh lima ke enam minggu selepas Parlimen dibubarkan iaitu tidak sampai 60 hari seperti ditetapkan mengikut Perkara 55 (4) Perlembagaan Persekutuan.

Beliau berkata, itu secara kebiasaannya dan paling awal PRU pernah diadakan dalam tempoh empat minggu atau 28 hari selepas Parlimen dibubarkan.

“Kalau enam minggu, bermakna kita ada masa sebulan lagi, itu sampai tempoh hari mengundi.

“Penamaan calon biasa dua minggu sebelum hari mengundi, kempen biasanya 14 hari. Jadi congak sendiri bila penamaan calon dan hari mengundi. Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bermesyuarat 20 Oktober ini untuk menetapkan tarikh penamaan calon dan hari mengundi.

“Maknanya sudah dekat sangat, sebab itu hari ini kita lancarkan jentera parti di Bera dan kita juga dalam mesyuarat khas malam tadi memutuskan semua cawangan mesti buka bilik gerakan bermula esok atau malam ini,” katanya ketika berucap pada Majlis Perasmian Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Bera di Dewan Konvensyen, di sini hari ini.

Ismail Sabri berkata, PRU kali ini berbeza berbanding kerana jaminan 100 peratus Barisan Nasional (BN) boleh menang dan membentuk kerajaan tiada lagi selepas PRU14.

“Dulu UMNO dan BN bila PRU jangkaan kita mesti menang dan boleh memerintah. Masuk PRU gerenti menang dan bentuk kerajaan. Putrajaya milik kita, itu dulu.

“Peristiwa PRU14 jangan kita lupa dan ambil mudah, tiada gerenti lagi apabila kita memasuki PRU selepas PRU14. Sebab itu kerja kita mesti berbeza dari dulu, kuat dari dulu untuk memastikan kemenangan,” katanya.

Begitu juga di Parlimen Bera, katanya, ia berbeza berbanding PRU14 kerana kini ‘diteropong’ dan menjadi tumpuan kerana kerusi Perdana Menteri.

“Jadi tanggungjawab kita lebih besar dari dulu. Dulu kita menang hanya 2,300 undi, waktu itu saya Menteri Luar bandar. Tentunya 2,300 ini tidak berapa bagus tapi akibat tsunami waktu itu di Bera kita tetap tidak tumbang seperti kawasan lain.

“Kali ini kita mesti buktikan kepada kawasan lain bahawa Bera bukan setakat menang tapi menang dengan jumlah yang jauh lebih besar. Sekurang-kurangnya 6,000 ke 9,000 undi. Kita kena buktikan Bera mampu beri kemenangan yang besar serta menyumbangkan satu kerusi untuk kita ke Putrajaya,” katanya.
 
Sponsored Post

Sponsored Post

Top
Log in Register