BTC USD 23,683.4 Gold USD 1,875.63
Time now: Jun 1, 12:00 AM

PM DSAI Umum Senarai Timbalan Menteri 2022

Xploit Machine

CG Top Poster Club
gemgem
Messages
40,696
Top Poster #5
Joined
Nov 23, 2012
Messages
40,696
Reaction score
5,058
Points
516
Awards
1
09.12.2022 - Kuala Lumpur, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim akan mengumumkan senarai nama timbalan menteri pada Jumaat. Anwar berkata, beliau akan menghadap Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah pada petang Jumaat bagi mempersembahkan senarai nama berkenaan.

"Saya akan menghadap Yang di-Pertuan Tuanku (Agong) pada petang ini (Jumaat) dan Insya-Allah pada 8.15 malam kita umumkan nama-nama timbalan menteri,” katanya kepada pemberita selepas menunaikan solat Jumaat di Masjid Jamek Kampung Baru, Kuala Lumpur pada Jumaat.

Anwar berkata demikian ketika ditanya sama ada beliau akan menghadap Yang di-Pertuan Agong pada Jumaat. Media melaporkan Anwar dijadual menghadap Al-Sultan Abdullah pada Jumaat bagi memaklumkan senarai timbalan menteri yang bakal dilantik menyertai pentadbiran Kerajaan Perpaduan yang diterajuinya. Terdahulu, Perdana Menteri menyantuni pengunjung dan makan tengah hari di sebuah restoran berdekatan Masjid Jamek Kampung Baru pada 12.40 tengah hari sebelum menunaikan solat Jumaat. Anwar yang berbaju Melayu berwarna biru lengkap bersamping, tiba di masjid berkenaan pada kira-kira 1 tengah hari, diiringi Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Dr Mohd Na'im Mokhtar dan Ahli Parlimen Titiwangsa Datuk Seri Johari Abdul Ghani.

Beliau juga sempat menyantuni para jemaah sebelum masuk ke dewan solat masjid berkenaan untuk mendengar khutbah bertajuk 'Zakat Diperkasa, Asnaf Terbela' yang dibacakan Imam Masjid Jamek Kampung Baru, Azizi Ab Hamid dan menunaikan solat Jumaat. Azizi dalam khutbahnya berkata, dalam mendepani ketidakstabilan ekonomi global, masyarakat Islam tidak seharusnya melupakan peranan penting zakat bagi merancakkan kembali ekonomi umat Islam. Menurutnya permintaan terhadap barangan dan perkhidmatan dapat ditingkatkan dengan mewujudkan kuasa membeli kepada golongan asnaf melalui agihan zakat yang dilaksanakan.

"Ibadah zakat seperti zakat fitrah, zakat harta dan zakat pendapatan bukan sahaja salah satu bentuk penyucian jiwa dan harta bahkan ia berupaya memupuk semangat persaudaraan dan kasih sayang di antara golongan kaya dan miskin. Kikislah sifat bakhil di dalam diri dan tingkatkan kepekaan kita terhadap masyarakat di sekeliling kita agar mereka yang memerlukan dapat terus dibantu melalui zakat yang kita keluarkan," katanya.

Justeru, Azizi menasihati masyarakat Islam supaya segera menunaikan kewajipan zakat melalui pelbagai saluran disediakan dalam meraih keredaan Allah SWT dan demi manfaat asnaf serta golongan yang amat memerlukan bantuan.​

1670581854406.png

Kemaskini 09.12.2022 (Terima Kasih @cek mek molek )

Berikut adalah senarai Timbalan Menteri : -

Timbalan Menteri Kewangan

- Datuk Seri Ahmad Maslan
- Steven Sim Chee Keong

Timbalan Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah
- Datuk Rubiah Wang

Timbalan Menteri Perladangan dan Komoditi
- Siti Aminah Aching

Timbalan Menteri Pengangkutan
- Hasbi Habibullah

Timbalan Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan
- Chan Fong Chin

Timbalan Menteri Ekonomi
- Datuk Hanifah Hajar Taib

Timbalan Menteri Pembangunan Kerajaan Tempatan
- Akmal Nasrullah Mohd Nasir

Timbalan Menteri Pertahanan
- Adly Zahary
Timbalan Menteri Kerja Raya
- Datuk Abdul Rahman Mohamad

Timbalan Menteri Dalam Negeri
- Datuk Seri Dr Shamsul Anuar Nasarah

Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri
- Liew Ching Tong

Timbalan Menteri Pendidikan Tinggi
- Datuk Seri Yusuf Apdal

Timbalan Menteri Sains dan Teknologi
- Datuk Arthur Joseph Kurup

Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat
- Aiman Athirah Sabu

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup
- Fuziah Salleh

Timbalan Menteri Undang-Undang dan Reformasi Institusi
- Ramkarpal Singh

Timbalan Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim
- Datuk Sri Huang Tiong Sii

Timbalan Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi
- Saraswathy Kandasami

Timbalan Menteri Luar Negeri
- Datuk Mohamad Alamin

Timbalan Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya
- Khairul Firdaus Akbar Khan

Timbalan Menteri Komunikasi dan Digital
- Teo Nie Ching

Timbalan Menteri Pendidikan
- Lim Hui Ying

Timbalan Menteri Belia dan Sukan
- Adam Adli

Timbalan Menteri Sumber Manusia
- Mustapha @ Mohd Yunus Sakmud

Timbalan Menteri Kesihatan
- Lukanisman Awang Sauni

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri
- Datuk Wilson Ugak Kumbong
 
Last edited:
Sponsored Post

Xploit Machine

CG Top Poster Club
gemgem
Messages
40,696
Top Poster #5
Joined
Nov 23, 2012
Messages
40,696
Reaction score
5,058
Points
516
Awards
1
Anwar Bakal Dapat Majoriti Usul Undi Percaya

09.12.2022 - Kuala Lumpur, Meskipun Datuk Seri Anwar Ibrahim sudah mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri pada 24 November lalu, masih ada pihak yang mempertikaikan keabsahan beliau memegang jawatan tersebut. Perkara itu berlaku apabila Tan Sri Muhyiddin Yassin menegaskan bahawa, Pengerusi Pakatan Harapan (PH) itu wajar mengemukakan bukti, yang mana beliau mempunyai sokongan majoriti Ahli Dewan Rakyat untuk menjawat jawatan Perdana Menteri. Pengerusi Perikatan Nasional (PN) itu berkata, perkara tersebut juga bertujuan meningkatkan keyakinan rakyat terhadap keabsahan Anwar memegang jawatan berkenaan.
1855982.jpg

Barisan Menteri Kabinet Kerajaan Perpaduan diterajui Anwar

Menyahut cabaran itu, Anwar berkata, usul undi percaya bagi membuktikan keabsahan tersebut akan dibentangkan pada persidangan Dewan Rakyat yang dijadualkan 19 Disember ini. Tampil mengulas, Profesor Madya Dr Rusdi Omar berkata, sekiranya Anwar tidak mendapat sokongan majoriti Ahli Dewan Rakyat, maka beliau perlu meletak jawatan secara terhormat manakala pelantikan semula Perdana Menteri bagi calon lain perlu diadakan. Namun, penganalisis politik itu berkata, beliau yakin bahawa perkara tersebut tidak akan berlaku, sebaliknya percaya sokongan majoriti berpihak kepada Anwar.

"Daripada 100 peratus, 99.9 peratus akan menyokong. Selebihnya 0.1 lagi tidak menyokong (Anwar). Pembangkang akan cakap kemungkinan beliau tidak dapat majoriti. Jika kita lihat bila perjanjian dibuat antara parti-parti politik kerajaan, secara tidak langsung circulation Anwar sudah dapat lebih 140 sokongan Ahli Parlimen," katanya kepada Majoriti.

Rusdi Omar berkata, ketika ini bukan masa sesuai untuk menukar kerajaan, sebaliknya pemimpin politik perlu menunaikan kemahuan rakyat. Tambahnya, Anwar sepatutnya tidak perlu melaksanakan undi percaya tersebut kerana pembentukan kerajaan sudah pun dilakukan.

"Tetapi saya yakin beliau melakukannya bagi memastikan bahawa beliau benar-benar dapat majoriti. Selain itu, beliau hanya ingin memberitahu keyakinan beliau tentang perkara tersebut," ujarnya.

Berita asal https://majoriti.com.my/berita/2022/12/09/anwar-bakal-dapat-majoriti-usul-undi-percaya
 
Sponsored Post

Top
Log in Register