BTC USD 38,408.1 Gold USD 1,800.10
Time now: Jun 1, 12:00 AM

PlayStation 5 mula dijual 12 November, Final Fantasy XVI antara judul eksklusif

hiduprakyat

Active+ Member
Joined
Dec 6, 2010
Messages
4,464
Reaction score
323
Points
51
PlayStation 5 mula dijual 12 November, Final Fantasy XVI antara judul eksklusif


PlayStation 5 (PS5) akan mula dijual pada 12 November ini di Amerika Syarikat (AS). -Instagram @playstation

SONY Corp memaklumkan konsol permainan terbaharunya PlayStation 5 (PS5) yang sangat dinanti-nantikan akan mula dijual pada 12 November ini di Amerika Syarikat (AS).

Menerusi laporan BNN Bloomberg, konsol itu akan dijual dengan harga AS$500 (kira-kira RM2,060), sepadan dengan harga Xbox Series X Microsoft Corp yang juga akan dijual tidak lama lagi.

Sony juga akan mengeluarkan edisi digital PS5 dengan harga AS$400 (kira-kira RM1,650), kata syarikat yang berpangkalan di Tokyo itu pada sidang media maya pada Rabu.

Menurutnya, versi tersebut tidak mempunyai pemacu cakera dan memerlukan pelanggan membeli dan memuat turun permainan secara digital.

Sony juga mengumumkan bahawa Final Fantasy XVI, entri seterusnya dalam siri permainan role-playing yang popular akan menjadi konsol eksklusif untuk PlayStation.

Permainan lain yang ada untuk PlayStation 5 termasuk Hogwarts Legacy berdasarkan francais Harry Potter dan Spider-Man: Miles Morales yang akan dilancarkan pada waktu sama dengan pelancaran konsol tersebut.

Astro AWANI baru-baru ini melaporkan Sony akhirnya mengumumkan rupa bentuk konsol PlayStation 5 (PS5) versi terbaharu yang penuh bergaya.

Bukan itu sahaja, Sony turut memberi gambaran kepada peminat dengan lebih banyak judul permainan baharu yang akan hadir bersama konsol versi elegan campuran warna hitam dan putih itu.

Antara judul permainan bakal dikeluarkan adalah Resident Evil Village, Project Athia, Hitman III dan Solar Ash.


== astro awani
 
Sponsored Post

hiduprakyat

Active+ Member
Joined
Dec 6, 2010
Messages
4,464
Reaction score
323
Points
51
Sony PlayStation 5 dijangka pintas rekod jualan PS2

000_8UJ4BP.jpg


TOKYO – Sony akan melancarkan konsol PlayStation 5 pada minggu depan dengan harapan mampu meraih sokongan besar pada ketika firma Jepun itu meningkatkan pergantungan kepada sektor permainan yang ternyata lumayan.

PlayStation 5 (PS) akan bersaing dengan produk Microsoft, Xbox baharu yang akan dipasarkan dua hari lebih awal daripada Sony.

Kedua-dua pengeluar peranti permainan itu berharap mampu menguasai pasaran sebelum sambutan Hari Krismas.

Sejak memperkenalkan PS1 pada 1994, industri permainan video menjadi segmen perniagaan terbesar untuk Sony sehingga membawa keuntungan paling besar dan jualan hampir satu pertiga lebih tinggi berbanding produk elektronik atau muzik.

Sebagai perbandingan, Microsoft cuma meraih kira-kira 10 peratus jualan dalam bidang permainan bagi tahun kewangan berakhir Jun 2020.

Sony menjual dua kali ganda PS4 berbanding Microsoft dengan Xbox Ones dan penganalisis berpendapat, Sony sudah belajar daripada kesilapan tawaran produk PS3.

“Kita sudah menyaksikan (produk) generasi sebelum ini bahawa pada pelancarannya, ada dua faktor utama yang akan memberi impak pada kejayaan iaitu pertama untuk melancarkan dan berharga rendah,” kata Morris Garrard, seorang penganalisis di Futuresource Consulting.

Beliau merujuk kepada ‘kegagalan relatif’ model PS3 yang dijual setahun selepas Xbox 360 dan pada harga yang lebih tinggi.

PS5 akan ditawarkan pada harga AS$500 (RM2,080 – kadar pertukaran semasa) iaitu sama seperti Xbox Series X. Bagi versi PS5 tanpa pembaca cakera, harganya ialah AS$400 (RM1,670).

Sebagai perbandingan, harga permainan konsol Xbox Series S yang tidak dilengkapi pembaca cakera ialah AS$300 (RM1,250).

Keuntungan Sony bagi permainan konsol dilihat tipis dan mungkin membawa kepada kerugian, kata penganalisis.

Bagaimanapun, Sony dilihat meletakkan harapan pada jualan permainan video, perkhidmatan dan langganan online bagi menjadikannya satu keuntungan.

Setakat ini, permintaan yang diterima Sony nampak kukuh dan syarikat itu dilaporkan ada menetapkan sasaran pengeluaran yang lebih tinggi.

Keadaan itu akan bergantung kepada pihak pembekal, khususnya firma Taiwan, TSMC yang terlibat dalam penghasilan cip pemprosesan PS5 dan unit penghasilan grafik.

TSMC juga berdepan tekanan sebagai pengeluar utama cip bagi kegunaan telefon pintar 5G.

“Apa jua yang dihasilkan Sony, ia akan dijual,” kata Yasuo Imanaka, seorang penganalisis di Rakuten Securities.

Imanaka berpendapat, PS5 mungkin memintas rekod jualan PS2 sebanyak 157 juta sejak dilancarkan pada tahun 2000.

Bagaimanapun, semua itu bergantung kepada apa yang dapat dibekalkan TSMC, kata beliau. – AFP


== kosmo online
 
Sponsored Post

CG Sponsors
Top
Log in Register