BTC USD 41,993.6 Gold USD 1,776.33
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Others PKP: Ternak Arnab Untuk Jana Pendapatan

lats840

Active+ Member
Joined
Mar 15, 2009
Messages
3,015
Reaction score
816
Points
81
klo nak buat skala besar ratus2 ekor taik arnab tu mganggu kejiranan tak

ada plan juga ni. bila baca kertas kerja die bole tahan rumit jgk bila dh masuk bab kahwinkan bila dah kua baby tu sume. mmg xbole tinggal la. kena pantau je

kos makan dgn harga jual camne

Tk tau la btuk ke tak..
Dulu time blajar sains, arnab ni akan makan najis dia semula.. Mksud nye, makan mkanan.. Berak.. Makan najis dia smula.. Sbb perut arnab tak dpt hadam pada process yg pertama...
Najis kedua, baru dia tak makan dah....

Den try gak Google, tp tak jumpa..
Tu yg tnya kek sini....
Betul ke....
Hehehhee..
 
  • Like
Reactions: TT
Sponsored Post

silasroon

Active+ Member
Joined
Oct 10, 2016
Messages
4,266
Reaction score
1,669
Points
111
klo nak buat skala besar ratus2 ekor taik arnab tu mganggu kejiranan tak

ada plan juga ni. bila baca kertas kerja die bole tahan rumit jgk bila dh masuk bab kahwinkan bila dah kua baby tu sume. mmg xbole tinggal la. kena pantau je

kos makan dgn harga jual camne

Kalau buat skala besar, elok buat jauh sikit la dari kawasan kejiranan. Arnab ni jenis binatang yang tak simpan najis dalam perut. Pagi makan, petang dah berak. 'in-out' makanan dan taik arnab tu balance. Memang kena cekap bab pengurusan taik arnab. Kalau biar berhari, bertimbun taik arnab. Kalau taik arnab bertakung dengan air kencingnya, lagi bahaya. Kalau kaki arnab selalu basah sebab kena air kencingnya, memang cepatla arnab tu sakit.

Bab nak kawinkan arnab tu, saya belum khatam lagi. Saya test bela untuk tengok cara pemakanan dan tumbesarannya dulu.

Arnab pertama yang dibela, mati dalam tempoh seminggu.
-Makanan yang diberikan adalah 100% kangkung dari pasar. Taik arnab jadi lembik dan basah. Arnab semakin kurus dan ringan. Akhirnya mati akibat perut kembung dan kaki selalu basah terkena taik + air kencing.

Arnab kedua, berjaya.
-Makanan 100% dedak. Sembelih sendiri, siat kulit sendiri, pastu, jiran yang tolong masakkan. Jiran masak pulut kuning makan dengan rendang arnab. Marveolus baq hang. hehehe
 

TT

CG Super Hardcore Club
Top Poster #3
Joined
Jan 13, 2009
Messages
158,461
Reaction score
21,623
Points
1,671
Tk tau la btuk ke tak..
Dulu time blajar sains, arnab ni akan makan najis dia semula.. Mksud nye, makan mkanan.. Berak.. Makan najis dia smula.. Sbb perut arnab tak dpt hadam pada process yg pertama...
Najis kedua, baru dia tak makan dah....

Den try gak Google, tp tak jumpa..
Tu yg tnya kek sini....
Betul ke....
Hehehhee..
ye. dulu kt sek pun cikgu sains ada cerita pasal makan taik die balik. entah betul ke tak
 

lats840

Active+ Member
Joined
Mar 15, 2009
Messages
3,015
Reaction score
816
Points
81
ye. dulu kt sek pun cikgu sains ada cerita pasal makan taik die balik. entah betul ke tak

Betul dah tu...
Tuan @silasroon bg tau...
Sbb dia pernah bela arnab...

Bukan ape, rasa ado org ckp kat den...
Arnab tak boleh bela sangkar berlantai kan jaring... Sbb nnti najis dia jatuh ke bawah....
Arnab jadi tak sihat.. Walau pun sangkar senang cuci, arnab tak se sihat bela atas lantai simen....
Kalo lantai tanah, nnti arnab korek buat lubang lak...
Hehehe...
 
  • Like
Reactions: TT

silasroon

Active+ Member
Joined
Oct 10, 2016
Messages
4,266
Reaction score
1,669
Points
111
ye. dulu kt sek pun cikgu sains ada cerita pasal makan taik die balik. entah betul ke tak

Arnab makan taik sendiri ni saya tak biasa tengok. Mungkin sangkar yang saya gunakan tu jenis dawai jarang. Bila arnab berak, taik terus bolos ke bawah masuk tempat tadahan tu.

Kalau arnab dalam sangkar lantai papan atau bela atas tanah, mungkin la kot. Sebab arnab tu sendiri boleh acces ke tempat dia berak.
 

lats840

Active+ Member
Joined
Mar 15, 2009
Messages
3,015
Reaction score
816
Points
81
Arnab makan taik sendiri ni saya tak biasa tengok. Mungkin sangkar yang saya gunakan tu jenis dawai jarang. Bila arnab berak, taik terus bolos ke bawah masuk tempat tadahan tu.

Kalau arnab dalam sangkar lantai papan atau bela atas tanah, mungkin la kot. Sebab arnab tu sendiri boleh acces ke tempat dia berak.

Ooo.. Mkna nya, salah la apo yg org tu bg tau kat den yo....
Sbb tuan pakai sngkar pun arnab boleh hidup sihat...Nice info tuan..
 

a b c d e f

Super Active Member
Joined
Oct 28, 2010
Messages
8,089
Reaction score
969
Points
121
Saya pernah try bela arnab. Bela dengan niat untuk pembelajaran anak dan kajian pasaran. Arnab ni kalau makan sayur banyak, nanti sakit perut. Kena bagi makan dedak. Bagi dedak pulak jangan tukar-tukar, kejap dedak murah, kejap dedak mahal. Once skali dia makan dedak mahal, dedak murah akan ditinggalkannya.

Dedak murah, tinja arnab tak berbau sangat dan sangkar mudah dibersihkan. Dedak mahal, tinja arnab berbau kuat + liat melekat dan susah nak bersihkan.

Berat arnab ikut baka. Apabila sampai ke kemuncak umur, berat dah tak naik. Bagilah makan banyak mana sekali pun.

Dan kalau nak pasarkan daging, kena belajar sembelih arnab dan siang kulitnya. Orang takkan beli arnab hidup-hidup dan sembelih. Orang akan beli arnab yang dah disiang dan dipotong kepala. Lagi bagus kalau dah potong lapan. Maksudnya, fizikal arnab dah tak nampak.

Daging arnab sedap. Serius. kenyal macam daging itik. tulang kecik-kecik je. hehehe

Menarik pengalaman tuan ye. Taik arnab ada faedahnya tak? Buat baja, atau biomass hasilkan methane dsb? Taklah bergantung pada pendapatan dari dagingnya je.
 

silasroon

Active+ Member
Joined
Oct 10, 2016
Messages
4,266
Reaction score
1,669
Points
111
Ooo.. Mkna nya, salah la apo yg org tu bg tau kat den yo....
Sbb tuan pakai sngkar pun arnab boleh hidup sihat...Nice info tuan..

Betul tuan, arnab ni boleh je kita bela dalam sangkar jaring.

Tapi, in nature, arnab ni memang jenis binatang liar yang bukan di bela dalam sangkar sebenarnya. Orang bela arnab dalam sangkar untuk tujuan komersial ataupun risau arnab tu keluar rumah tapi tak balik-balik.

Pernah saya lepaskan arnab daripada sangkar nak tengok reaksinya. Keluar je pagar rumah, dia berlari melompat-lompat macam dalam National Geographic. Pastu, dia pergi cari jerumun dan sembunyi disitu.

Pastu, bila datang anjing kejar, memang mencicit dia lari. Laju betul.

Bila nak maghrib barulah dia balik sendiri ke sangkar. Tapi, taknak masuk sangkar. Mungkin balik sebab lapar atau dahaga air.:D

Satu kerja pulak kita nak kena slow-slow pergi tangkap dan masukkan dia dalam sangkar. hehehe
 

mrvx

Legendary Member
Joined
Feb 20, 2009
Messages
11,476
Reaction score
796
Points
171
aku bela ikan tilapia jer.. senang jaga... dlm tangki air....
 

lats840

Active+ Member
Joined
Mar 15, 2009
Messages
3,015
Reaction score
816
Points
81
Betul tuan, arnab ni boleh je kita bela dalam sangkar jaring.

Tapi, in nature, arnab ni memang jenis binatang liar yang bukan di bela dalam sangkar sebenarnya. Orang bela arnab dalam sangkar untuk tujuan komersial ataupun risau arnab tu keluar rumah tapi tak balik-balik.

Pernah saya lepaskan arnab daripada sangkar nak tengok reaksinya. Keluar je pagar rumah, dia berlari melompat-lompat macam dalam National Geographic. Pastu, dia pergi cari jerumun dan sembunyi disitu.

Pastu, bila datang anjing kejar, memang mencicit dia lari. Laju betul.

Bila nak maghrib barulah dia balik sendiri ke sangkar. Tapi, taknak masuk sangkar. Mungkin balik sebab lapar atau dahaga air.:D

Satu kerja pulak kita nak kena slow-slow pergi tangkap dan masukkan dia dalam sangkar. hehehe

Best2....
Arnab lompat2... Lari2...
Trbaik tuan....
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register