BTC USD 38,352.1 Gold USD 1,802.90
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Others PKP: Ternak Arnab Untuk Jana Pendapatan

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
304,422
Reaction score
13,634
Points
2,376
PKP | Ternak Arnab Untuk Jana Pendapatan

Bermula dengan hanya menternak ekor ekor arnab dalam tempoh PKP tahun lalu, kini jumlah ternakannya sudah mencecah ratusan ekor.

Ia mampu menjana pendapatan dan sumber rezeki dalam tempoh PKP.

Fazli Ahmad ada laporannya.

‘SUBSCRIBE’ saluran YouTube Buletin TV3 https://bit.ly/3oF4onJ untuk lebih banyak klip berita terkini.

 
Sponsored Post

copy left

CG Top Poster Club
Joined
Jun 25, 2008
Messages
26,939
Reaction score
542
Points
161
arnab mmg senang membiak,tapi kos makanan dia tu agak mahal,
kena bg sayur juga selain dedak,hehehe aku panggil dedak k
 

mrvx

Legendary Member
Joined
Feb 20, 2009
Messages
11,308
Reaction score
754
Points
171
arnab mmg senang membiak,tapi kos makanan dia tu agak mahal,
kena bg sayur juga selain dedak,hehehe aku panggil dedak k
sayur mahal sekarang,, tak berbaloi juga... harga arnab kira kilo ke seekor?
 

copy left

CG Top Poster Club
Joined
Jun 25, 2008
Messages
26,939
Reaction score
542
Points
161
sayur mahal sekarang,, tak berbaloi juga... harga arnab kira kilo ke seekor?
sbb tu lah arnab bukan pilihan,lain la ade tanah kebun duk kampung sayur boleh kutip,
dulu family aku jual sekor2 hidup,yg anak murah yg dewasa mahal skit...
kalau kilo lain harga kot....
 

silasroon

Active+ Member
Joined
Oct 10, 2016
Messages
3,965
Reaction score
1,413
Points
111
Saya pernah try bela arnab. Bela dengan niat untuk pembelajaran anak dan kajian pasaran. Arnab ni kalau makan sayur banyak, nanti sakit perut. Kena bagi makan dedak. Bagi dedak pulak jangan tukar-tukar, kejap dedak murah, kejap dedak mahal. Once skali dia makan dedak mahal, dedak murah akan ditinggalkannya.

Dedak murah, tinja arnab tak berbau sangat dan sangkar mudah dibersihkan. Dedak mahal, tinja arnab berbau kuat + liat melekat dan susah nak bersihkan.

Berat arnab ikut baka. Apabila sampai ke kemuncak umur, berat dah tak naik. Bagilah makan banyak mana sekali pun.

Dan kalau nak pasarkan daging, kena belajar sembelih arnab dan siang kulitnya. Orang takkan beli arnab hidup-hidup dan sembelih. Orang akan beli arnab yang dah disiang dan dipotong kepala. Lagi bagus kalau dah potong lapan. Maksudnya, fizikal arnab dah tak nampak.

Daging arnab sedap. Serius. kenyal macam daging itik. tulang kecik-kecik je. hehehe
 

akecema

CG Top Poster Club
Joined
Jan 26, 2007
Messages
21,551
Reaction score
2,182
Points
206
arnab mmg senang membiak,tapi kos makanan dia tu agak mahal,
kena bg sayur juga selain dedak,hehehe aku panggil dedak k

member aku p ambik sayur yg pasar buang
 

sapit87

Super Active Member
Joined
Oct 4, 2012
Messages
8,150
Reaction score
448
Points
91
mcm aku plak x gamak nak bela pastu sembelih arnab ni psl comel mcm kucing kot huhu
 

TT

CG Super Hardcore Club
Joined
Jan 13, 2009
Messages
155,363
Reaction score
21,277
Points
1,671
Saya pernah try bela arnab. Bela dengan niat untuk pembelajaran anak dan kajian pasaran. Arnab ni kalau makan sayur banyak, nanti sakit perut. Kena bagi makan dedak. Bagi dedak pulak jangan tukar-tukar, kejap dedak murah, kejap dedak mahal. Once skali dia makan dedak mahal, dedak murah akan ditinggalkannya.

Dedak murah, tinja arnab tak berbau sangat dan sangkar mudah dibersihkan. Dedak mahal, tinja arnab berbau kuat + liat melekat dan susah nak bersihkan.

Berat arnab ikut baka. Apabila sampai ke kemuncak umur, berat dah tak naik. Bagilah makan banyak mana sekali pun.

Dan kalau nak pasarkan daging, kena belajar sembelih arnab dan siang kulitnya. Orang takkan beli arnab hidup-hidup dan sembelih. Orang akan beli arnab yang dah disiang dan dipotong kepala. Lagi bagus kalau dah potong lapan. Maksudnya, fizikal arnab dah tak nampak.

Daging arnab sedap. Serius. kenyal macam daging itik. tulang kecik-kecik je. hehehe
klo nak buat skala besar ratus2 ekor taik arnab tu mganggu kejiranan tak

ada plan juga ni. bila baca kertas kerja die bole tahan rumit jgk bila dh masuk bab kahwinkan bila dah kua baby tu sume. mmg xbole tinggal la. kena pantau je

kos makan dgn harga jual camne
 

mrvx

Legendary Member
Joined
Feb 20, 2009
Messages
11,308
Reaction score
754
Points
171
aku tak boleh makan arnab sebab teringat sama kucing
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register