Pivot Trader ~ Swing High Low Weekly

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.21564
USD / JPY
103.674
GBP / USD
1.36701
USD / CHF
0.8857
USD / CAD
1.26808
EUR / JPY
126.031
AUD / USD
0.77301

CG Sponsors




Status
Not open for further replies.

azraneus

Active+ Member
Joined
Aug 10, 2006
Messages
3,371
Reaction score
252
Points
46
Salam kembali kawan2...

Aku sebenarnya terpanggil kepada teknik2 'berbayar' yang kononnya mesti dirahsiakan kepada orang ramai.

Teknik ni memerlukan kalkulator utk mengira-ngira median price utk high price dan low price tf weekly satu minggu sebelumnya utk keperluan trading minggu ini. dan of cozlah, 50% dari price high dan low ini dipanggil sebagai PIVOT.

Langkah 1: Tentukan Pivot Last Week Untuk Digunakan Pada Minggu Ini

Minggu lepas high dan low price weekly bagi GJ adalah:

high=136.79
low=125.32

tolakkan high dan low akan dapat julat:
julat=1,147pip

bahagikan dua julat ini akan dapat separuh julat:
separuh julat=574pip

Pivot Point Weekly adalah nilai low tambah nilai separuh julat:
Pivot = 125.32 + 574pip = 131.06

 
Last edited:
Sponsored Post

azraneus

Active+ Member
Joined
Aug 10, 2006
Messages
3,371
Reaction score
252
Points
46
Dalam chart dah dimasukkan garis melintang utk high dan low (line biru) dan Pivot (line ungu)
 

azraneus

Active+ Member
Joined
Aug 10, 2006
Messages
3,371
Reaction score
252
Points
46
Candle h4 sekarang nampaknya exhausted dan hilang tenaga untuk turun apabila sampai di garis pivot minggu lepas...
 

azraneus

Active+ Member
Joined
Aug 10, 2006
Messages
3,371
Reaction score
252
Points
46
Apakah tindakan kita?

Disebabkan candle dah exhausted dan penat, ini tanda-tanda price dah xleh turun....So, kita akan tunggu dan lihat sekiranya berlaku reversal paten di garis pivot ini.



Tapi sekiranya pivot berjaya dilepasi, stoch level sepatutnya pun patut berjaya melepasi level 50%.
 

abg_boyot

Fun Poster
Joined
Jul 2, 2008
Messages
913
Reaction score
0
Points
15
urmmph...penah try gak teknik nie..kdg2 dapat la pips cikit2..kdg2 meleset pun ade gak..ade tips tambahan bro?
 

azraneus

Active+ Member
Joined
Aug 10, 2006
Messages
3,371
Reaction score
252
Points
46
urmmph...penah try gak teknik nie..kdg2 dapat la pips cikit2..kdg2 meleset pun ade gak..ade tips tambahan bro?
Bro kena identify dan spot strong level support and resistant dalam chart. Plankan dulu risk and reward. Contohnya mcm cth chart bawah:



nak tak nak kena mantapkan paten candlestick reversal dulu. :p
 

moneymaker3000

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Mar 24, 2007
Messages
25,266
Reaction score
524
Points
176
kalau main pivot daily pun belum tentu price akan cecah setiap hari, adekah teknik ni confirm price akan cecah pivot weekly?
 

azraneus

Active+ Member
Joined
Aug 10, 2006
Messages
3,371
Reaction score
252
Points
46
Tips utk kenali trend adalah...

jika stoch di bawah level 50% DAN candlestick dibawah PIVOT...maka price adalah DOWNTREND

jika stoch di bawah atas 50% DAN candlestick diatas PIVOT...maka price adalah UPTREND

Tak caya cuba la analisa sendiri di chart anda. Gentleman, start your meta4!!!
 

azraneus

Active+ Member
Joined
Aug 10, 2006
Messages
3,371
Reaction score
252
Points
46
Of cos, penggunaan level 80% dan 20% sebagai entry of reversal pun diambil kira juga...:)
 
Status
Not open for further replies.
Sponsored Post
Top
Log in Register