Pisang golek

CG Sponsors




kuhebat

Active+ Member
Joined
Dec 21, 2009
Messages
3,103
Reaction score
35
Points
30
Kadang kala aku terpikir, buah pisang dgn org melayu memang tak boleh lari. Macam adik beradik plak!

mana tak nye, teringat zaman kanak2ku yg menggamit memori.

sewaktu aku kecil dahulu, aku pernah bertanya sesuatu pada ibuku "Ibu.. kenapa orang melayu asyik aje.. makan pisang?" ibuku hanya senyum..

mana tak nye..! lulus SPM.. makan pisang, lepas berkhatan.. makan pisang. kalau kita pergi mana2 kenduri kesyukuran.. mesti ada pisang.

Yang peliknya, bila kenduri kahwin orang melayu,
aku belum pernah nampak pisang dihidangkan.

Yang bestnya plak. waktu aku kecik dulu.
Hari Jumaat dapat makan pisang free kat masjid.

aku teringat sketsa seorang pemuda dgn pisang. akanku coretkan kisah itu di sini .

Ada seorang hamba ALLAH. Setiap hari jumaat
suka datang masjid awal-awal. Rupa2nye dtg awal sebab nak makan pisang...

takut nanti pisang habis dimakan.. al maklumlah
"siapa cepat dia dapat, siapa lambat.. kempunan dia sepanjang hayat"

Daripada jauh aku dan kawanku perhatikan orang tua itu. makan banyak pisang plak tu.., siap simpan dua biji pisang dalam poket dia.

bila time aku nak simpan sebiji pisang dimarahinya pula.. tak pe lah.. aku budak lagi.

aku pendekkan cerita, waktu nak mula solat jumaat, kebetulan pula orang tua ni berdiri 1 saf dgn ku. Dia berdiri tengah2 antara aku dgn kawanku.

Bila waktu Rukuk' je..

bergolek-golek pisang tu jatuh.
sebiji pisang landing betul2 kat center sujud aku.

sebiji pisang lagi landing kat center kawan aku.

aku kira boleh tahan, gelak aku.


TAPI.. yang aku tak tahan tu...

waktu nak iktidal (berdiri)

Allah..huakbar (mulut dgn tangan serentak)

orang tua ni boleh kaut semula kedua-dua buah pisang tu masuk balik dalam poket baju melayu dia...
(teknik mengembangkan kedua2 belah tangan)

mcm nak terbang plak!

apa lagi.. aku dgn member aku terus keluar baris.

pergi belakang tandas masjid... dan gelak.


itulah kali pertama aku dan kawanku melihat pisang golek.

bila dah besar ni.. baru aku tahu,

buah pisang banyak kelebihannya.
Anda semua boleh mencari sendiri maklumat mengenai khasiat buah pisang di net...
 
Sponsored Post

nawzam

Fun Poster
Joined
Aug 30, 2009
Messages
508
Reaction score
1
Points
15
hehe..kalo depan den pun golak gak jd mcm tu.. :))
 

yoeKB

Active Member
Joined
Aug 25, 2009
Messages
1,961
Reaction score
4
Points
25
kenapa ko xrembat jerr pisang tu hahahaha......... :)):))
 

agigas

Active Member
Joined
Oct 8, 2009
Messages
1,849
Reaction score
235
Points
38
hahaha....ape punye olang la. pisang punya pasal, solat pon jadik xtentu hala... tapi aku faham gak, kita zaman skrg je nampak mknn cantu mende biasa. tapi bagi org yg bebetul menghargainya, mmg itulah rezki terbaik utknya hari itu. teringat cerita sorg ustaz kat opis aku masa kecik2 dpt sebijik epal, dia kate punyela epal tu satu nikmat.. sampai nyorok kat semak nak makan sebab takut org lain mntak. mewah sgt dah kalu dpt makan epal mase tu. dlm setaun, bape kali jela dpt mkn epal, anggur, oren... tapi budak2 skrg, smpai dah lebam buah2 tu kalu xdikopek n dihidang depan mate jgn hrpla nak jamah..
 

moxmeng

Active+ Member
Joined
Jul 23, 2010
Messages
2,976
Reaction score
8
Points
25
hahahahahahahaaha
pisang mmg byk bg kesan
nk2 kt p.cik3 2
 

CyberMachine

CG Top Poster Club
Joined
Oct 1, 2009
Messages
22,523
Reaction score
473
Points
131
kalau aku x sempat kuar baris...

dalam baris dah gelak...hahaha
 

kakamaru

Fun Poster
Joined
Dec 31, 2008
Messages
105
Reaction score
1
Points
15
hehehe,,
pisang oh pisang,,,hehehe
menarik story dari TT..
aku dulu,kecik2 suke tumbuk pokok pisang,,pengaruh citer pendekar zaman kecik2 dulu,,hahahaha
 

PiChA

Active+ Member
Joined
Mar 19, 2008
Messages
2,621
Reaction score
3
Points
25
sengal kot pakcik tu....
 

Niyang

CG Top Poster Club
Joined
May 13, 2009
Messages
41,532
Reaction score
1,197
Points
201
pisang my feveret fruit....hehhe
 
Sponsored Post
Top
Log in Register