Pinjaman Perniagaan MARA

CG Sponsors




Long Kai

Active Member
Joined
Dec 27, 2005
Messages
1,679
Reaction score
78
Points
30
Assalamualaikum dan salam sejahtera

Tujuan aku bukak thread ni untuk berkongsi pengalaman dengan sapa2 yang penah berurusan ngan MARA mengenai pinjaman perniagaan. Dari segi birokrasi, apa komen korang?

Terima kasih
 
Sponsored Post

tokmat™

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Dec 23, 2005
Messages
33,932
Reaction score
274
Points
136
Saya punya pengalaman paling ngeri di sini.....
Saya sbagai penjamin kepada peminjam perniagaan MARA berjumlah RM50K.
Saya adalah penjamin ke 3, di mana ada 2 orang lagi penjamin...

Peminjam ini merupakan penerima anugerah usahawan cemerlang mara peringkat kebangsaan... ( lupa pulak tahunnya )... :(

Kesudahannya.... peminjam ini tidak dapat membayar pinjaman tersebut & saya telah disaman di mahkamah serta nama telah disenarai hitamkan...

Paling menyedihkan lagi, pihak MARA tidak berusaha untuk menghubungi saya setelah saya memberikan perubahan alamat surat-menyurat saya sehinggalah nama saya terpampang di surat khabar Utusan Sarawak.... :mad:

Saya telah dimaklumkan oleh rakan yang terbaca artikel tersebut kerana pihak mahkamah mencari saya... sedangkan mereka semua tahu bahawa saya telah berpindah.... :mad:

Akibatnya, saya menanggung beban tanggungan berjumlah RM10K++ yang mana kesalahan tersebut bukannya daripada saya....

CTOS... gelaran yang diberikan kepada saya...
memang susah nak buat apa-apa urusan selepas dicop CTOS oleh pihak MARA....

Itulah pengalaman hitam saya....
 

tudung87

Legendary Member
Joined
May 30, 2008
Messages
12,870
Reaction score
69
Points
120
Saya punya pengalaman paling ngeri di sini.....
Saya sbagai penjamin kepada peminjam perniagaan MARA berjumlah RM50K.
Saya adalah penjamin ke 3, di mana ada 2 orang lagi penjamin...

Peminjam ini merupakan penerima anugerah usahawan cemerlang mara peringkat kebangsaan... ( lupa pulak tahunnya )... :(

Kesudahannya.... peminjam ini tidak dapat membayar pinjaman tersebut & saya telah disaman di mahkamah serta nama telah disenarai hitamkan...

Paling menyedihkan lagi, pihak MARA tidak berusaha untuk menghubungi saya setelah saya memberikan perubahan alamat surat-menyurat saya sehinggalah nama saya terpampang di surat khabar Utusan Sarawak.... :mad:

Saya telah dimaklumkan oleh rakan yang terbaca artikel tersebut kerana pihak mahkamah mencari saya... sedangkan mereka semua tahu bahawa saya telah berpindah.... :mad:

Akibatnya, saya menanggung beban tanggungan berjumlah RM10K++ yang mana kesalahan tersebut bukannya daripada saya....

CTOS... gelaran yang diberikan kepada saya...
memang susah nak buat apa-apa urusan selepas dicop CTOS oleh pihak MARA....

Itulah pengalaman hitam saya....
siannye tok mat...:(:(~X(~X(
 

Sue

Active+ Member
Joined
Dec 10, 2007
Messages
2,810
Reaction score
13
Points
25
Salam,
Long Kai kenelah beritahu pengalaman sendiri yang telah dilalui baru kita sume boleh kongsi....pengalaman tu tak kiralah kot yang manis, yang baik boleh juga kongsi....
 

Long Kai

Active Member
Joined
Dec 27, 2005
Messages
1,679
Reaction score
78
Points
30
kesian tok mat.. btw ada tak kawan2 kat cg penah berurusan dgn mara berkaitan pinjaman perniagaan?
 

Long Kai

Active Member
Joined
Dec 27, 2005
Messages
1,679
Reaction score
78
Points
30
Salam,
Long Kai kenelah beritahu pengalaman sendiri yang telah dilalui baru kita sume boleh kongsi....pengalaman tu tak kiralah kot yang manis, yang baik boleh juga kongsi....
sy x penah ada pengalaman ngan mara..sama ada dlm sektor pelajaran or perniagaan.. cuma sy nak tahu bab pinjaman untuk kontrak.
berapa banyak mara boleh lepas untuk pinjaman kontrak?
 

mar_design

Fun Poster
Joined
Oct 11, 2008
Messages
233
Reaction score
26
Points
20
tok mat jangan sedih..
rezeki ada d mana2. kitorang doakn untuk tok mat boleh maju walaupn tanpa pinjaman mara
 

WMComm

CG Top Poster Club
Joined
Jan 10, 2008
Messages
22,845
Reaction score
95
Points
120
kesian tok mat.. btw ada tak kawan2 kat cg penah berurusan dgn mara berkaitan pinjaman perniagaan?
kawan aku 1 dah dapat dan 1 lg mayb dah dapat juga.aku nak try next year.

so far ok je dengan MARA.RM30K tiada penjamin.birokrasi tu mesti ada tapi kena rajin naik turun jumpe mereka.

kertas kerja ok dan jika ada memang rezeki,insyaALLAH.x semua baik n x semua buruk. :)paid
 
Sponsored Post
Top
Log in Register