BTC USD 60,689.6 Gold USD 1,793.80
Time now: Jun 1, 12:00 AM

pinjaman 20k..bayar installment tanpa guna gaji tapi manipulate ar rahnu dan emas?

Omeh Kuning

Freshie
Joined
Nov 24, 2010
Messages
5
Reaction score
0
Points
3
Salam..ese masih hijau dalam bidang pelaburan..
ese berkeinginan untuk membuat loan dengan BR jumlah 20k
selama 5 tahun...interest 4.25%..
cuma ada 1 masaelah..bagaimana saya nak generate
bayaran installment setiap bulan hanya dengan manipulasi
emas ataupun ar rahnu tanpa usik duit gaji..
estimated installment ikut simple math ialah 404.17
ada x otai2 emas leh tunjuk jalan yang lurus pada ese nie..
 
Sponsored Post

oimates

Active+ Member
Joined
May 10, 2009
Messages
2,933
Reaction score
42
Points
30
ni just cadangan untuk bro..ambo pun baru belajar lg..

loan BR RM20k>>> buat beli emas.
Dapat emas>>>g pajakkan kat BR atau agrobank atau ar rahnu lain.
Masa pajakkan tu, jgn terus pajak sekali jalan. bro boleh pecahkan kepada 5 bahagian emas tu.

Bila dah pajak, akan dapat duit.
Cth agro bank dapat 70% dari 20k = RM14k.
Duit RM14k tadi bro blh campak dlm ASB atau buat rolling beli emas lagi dan pajakkan lagi.

Klu letak dlm asb, bro blh kluarkan skit2 tiap bulan utk bayar personal loan tu..lepas setahun cincai kira klu rm405 x 12= RM4860.
Upah simpan emas katakan 0.7%' sebulan, so setiap 6 bulan bro kene bayar 0.7% x rm20k x6 = rm840. utk setahun rm840 x 2=rm1680.
Balance dlm asb rm14000- rm4860 - RM1680=RM7500.
Dividen asb anggaran 8% dari rm9140 =+- rm600.

Tahun kedua, RM7500 + rm600 = RM8100.
Untuk nak selamat, tahun kedua tu bro gunakan duit dlm asb utk tebus balik emas step by step. mula tebus bahagian 1, kemudian pajak balik. harga emas angaran setahun dh naik 25%. dapat duit, tebus bahagian kedua, pajak balik dan seterusnya. calculation detail bro blh buat simulasi dlm excel utk lg mudah.

dan jgn lupa jugak masukkan kira2 duit zakat emas sebanyak 2.5% setahun..
otai2 lain leh betulkan klu ambo silap..
 

Omeh Kuning

Freshie
Joined
Nov 24, 2010
Messages
5
Reaction score
0
Points
3
wa..tq bro..atas kertas ambo dah nampak skit2
cuma dr segi praktikall kena perincikan laie..
apo2 pun tima kasih banyak atas info..
maybe ada otai2 lain nak respon..sharing is caring..
manalah tahu..masalah aku nie gamai gak yang tgh pikirkan
maklumla baru keja..sangap laie gaji nye..
kena ada side income dan cara yang cantik nak manipulate
 

oimates

Active+ Member
Joined
May 10, 2009
Messages
2,933
Reaction score
42
Points
30
klu nak memaksimumkan hasil, mungkin boleh gabungkan teknik emas + ar rahnu + loan asb. Klu kene cara dan disiplin, insyaAllah simpanan pun cantik.
 

Bro_Izantie

Legendary Member
Paid Membership
Joined
Mar 15, 2009
Messages
17,073
Reaction score
928
Points
161
sorry tumpang mencelah...masa nak beli emas, emas apa yg nak dibeli dgn 20k tu? barang kemas ker? beli kat ner? maaf aku tatau lgsung pasal ni tp berminat sgt nak tau..tq
 

mint

Super Active Member
Joined
Apr 27, 2009
Messages
5,432
Reaction score
16
Points
65
ni just cadangan untuk bro..ambo pun baru belajar lg..

loan BR RM20k>>> buat beli emas.
Dapat emas>>>g pajakkan kat BR atau agrobank atau ar rahnu lain.
Masa pajakkan tu, jgn terus pajak sekali jalan. bro boleh pecahkan kepada 5 bahagian emas tu.

Bila dah pajak, akan dapat duit.
Cth agro bank dapat 70% dari 20k = RM14k.
Duit RM14k tadi bro blh campak dlm ASB atau buat rolling beli emas lagi dan pajakkan lagi.

Klu letak dlm asb, bro blh kluarkan skit2 tiap bulan utk bayar personal loan tu..lepas setahun cincai kira klu rm405 x 12= RM4860.
Upah simpan emas katakan 0.7%' sebulan, so setiap 6 bulan bro kene bayar 0.7% x rm20k x6 = rm840. utk setahun rm840 x 2=rm1680.
Balance dlm asb rm14000- rm4860 - RM1680=RM7500.
Dividen asb anggaran 8% dari rm9140 =+- rm600.

Tahun kedua, RM7500 + rm600 = RM8100.
Untuk nak selamat, tahun kedua tu bro gunakan duit dlm asb utk tebus balik emas step by step. mula tebus bahagian 1, kemudian pajak balik. harga emas angaran setahun dh naik 25%. dapat duit, tebus bahagian kedua, pajak balik dan seterusnya. calculation detail bro blh buat simulasi dlm excel utk lg mudah.

dan jgn lupa jugak masukkan kira2 duit zakat emas sebanyak 2.5% setahun..
otai2 lain leh betulkan klu ambo silap..

bro..

nak tanya la..bukan ke ASB dia punya interest dikira setahun simpanan?..dari cara bro terangkan, ASB ni mcm dpt interest setiap bulan?

bole bro terangkan??
 

oimates

Active+ Member
Joined
May 10, 2009
Messages
2,933
Reaction score
42
Points
30
bro..

nak tanya la..bukan ke ASB dia punya interest dikira setahun simpanan?..dari cara bro terangkan, ASB ni mcm dpt interest setiap bulan?

bole bro terangkan??
[/QUOTE

ASB xde interest bro..dia ada dividen..dapat setiap awal tahun..
rasanya betul dah calculation tu..part mana yg bro kurang paham?klu aku salah tlg tunjukkkan utk betulkan balik..:)

calculation tu just anggaran je bro..dapat duit dari emas rm14k. pastu terus masuk dlm asb. just keluar skit2 tiap bulan utk bayar loan.

so, aku just anggarkan div asb berdasarkan baki pada ujung tahun. sepatutnya dapat lebih lagi..sebab div asb mmg dia akan kira jugak baki2 setiap bulan..
 

oimates

Active+ Member
Joined
May 10, 2009
Messages
2,933
Reaction score
42
Points
30
sorry tumpang mencelah...masa nak beli emas, emas apa yg nak dibeli dgn 20k tu? barang kemas ker? beli kat ner? maaf aku tatau lgsung pasal ni tp berminat sgt nak tau..tq

bagi aku(personally) emas yg plg best utk investment main gold bar atau dinar..terpulang jgk pd owner..nk invest pasif atau aktif..beli dari mana x penting..yg penting harga murah dan kualiti yg pure..hehe..sebelum membeli blh2 la survey dulu dari pelbagai syarikat yg kluarkan emas ni..

klu bro nk tau detail pasal emas, bro leh bukak kat thread Gold dlm cg ni..byk info otai2 dh share kat situ..cuma kene rajin2 membaca..

otai2 lain blh share jgk info dlm ni...:D
 

mint

Super Active Member
Joined
Apr 27, 2009
Messages
5,432
Reaction score
16
Points
65
bro..

nak tanya la..bukan ke ASB dia punya interest dikira setahun simpanan?..dari cara bro terangkan, ASB ni mcm dpt interest setiap bulan?

bole bro terangkan??
[/QUOTE

ASB xde interest bro..dia ada dividen..dapat setiap awal tahun..
rasanya betul dah calculation tu..part mana yg bro kurang paham?klu aku salah tlg tunjukkkan utk betulkan balik..:)

calculation tu just anggaran je bro..dapat duit dari emas rm14k. pastu terus masuk dlm asb. just keluar skit2 tiap bulan utk bayar loan.

so, aku just anggarkan div asb berdasarkan baki pada ujung tahun. sepatutnya dapat lebih lagi..sebab div asb mmg dia akan kira jugak baki2 setiap bulan..

oorite..baru faham..hehe tq..tq..:)paid

tp bro bukan ke klau kita kuar setiap bulan, bermakna dividen hujung tahun juga akan berkurangan?
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register